Aktualno

SVEČANA AKADEMIJA U ČAST VIZIONARA, PROSVJETITELJA I DOBROTVORA FRA DIDAKA BUNTIĆA

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ponedjeljak 9. listopada održana je svečana akademija posvećena velikom hercegovačkom dobrotvoru, prosvjetitelju i lideru fra Didaku Buntiću prigodom 20. obljetnice međunarodne manifestacije Dani fra Didaka Buntića, koja svake godine kroz niz događanja s područja znanosti, kulture i duhovnosti čuva uspomenu na tog hrvatskog velikana te promiče vrijednosti za koje se zalagao.  

Pokretač manifestacije, nekadašnji međugorski župnik, fra Marinko Šakota je govorio o fra Didakovim zaslugama, koja je učinio kao hercegovački franjevac i provincijal, narodni dobrotvor, prosvjetitelj, političar i jedna od najutjecajnijih osoba u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća. Podsjetio je kako je u godinama velike gladi krajem Prvog svjetskog rata spasio 17.000 djece prikupljajući pomoć za gladne, te odvodeći djecu iz Hercegovine i Dalmatinske zagore u plodne krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio kod dobročinitelja. Podsjetio je kako je kroz njegove programe masovnog opismenjavanja, od 1910. do 1917., naučilo čitati i pisati oko 20.000 ljudi. Također je osmislio program gospodarske, infrastrukturne i kulturne obnove Hercegovine. A bio je iznimno vezan za Zagreb, gdje je dobivao potporu za svoje projekte, a gdje je 1919. otvorio konvikt za školovanje siromašnih talentiranih učenika i studenata. Zato ga se često naziva Ocem Hercegovine. Šakota je najavio snimanje igranog filma posvećenog životu i djelu fra Didaka Buntića, te pokretanje procesa za njegovo proglašenje blaženim.

Među mnogobrojnim uzvanicima iz javnog i kulturnog života Hrvatske bili su i hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Premijer Plenković je izrazio divljenje tom velikanu koji je u samo pedeset godina života zadužio generacije, napravivši goleme iskorake u prosvjećivanju, opismenjavanju, humanitarnom radu, te političkoj borbi za prava hrvatskog čovjeka u BiH. Skrb o Hrvatima u susjednoj državi je nazvao trajnom obvezom i prioritetom svoje Vlade. „Postoje ljudske veličine, koje su spremne preuzeti odgovornost kada sustav zataji.“ – poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, naglasivši kako i naše vrijeme veličine koji će pomicati granice i raditi na zajedništvu.

U sklopu svečanosti, organizatori su uručili priznanja zaslužnima koji promiču vrijednosti koje je živio i promovirao fra Didak, odnosno koji si pomogli da se širi priča o njegovu veliku djelu. Među ovogodišnjim dobitnicima su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te sveučilišni profesor i predsjednik Hrvatskog katoličkog zbora MI dr.sc. Božo Skoko.

Tim povodom Skoko je izjavio: „Ovo je priznanje svima koji u znanosti, prosvjeti i obrazovanju općenito slijede fra Didakova načela te razumiju kako je jedino obrazovan čovjek slobodan čovjek, koji može pomoći razvoju svoje zemlje i napretku svoga naroda. Danas kad živimo u svojoj državi i uživamo u blagostanju pomalo zanemarujemo važnost prosvjetiteljskog djelovanja, koje ponovno mora doći u fokus jer samo znanje, inovativnost, samosvijest i razmišljanje izvan okvira pokreću društva, države i svijet.“. Priznanje je posvetio svima koji poput fra Didaka rade na hrvatskom zajedništvu te sve pozvao da poput ovog velikog franjevca sanjaju velike snove, ne prihvaćaju kako se nešto ne može te više vjeruju u sebe i svoje mogućnosti.

U glazbenom dijelu programa nastupili su talentirani mladi glazbenici iz Mostara, Sarajeva, Zagreba, Tuzle…

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!