Aktualno

BRAĆA NAŠA (NE)ZABORAVLJENA: OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI VLČ. IVANA GRGIĆA

 

Molitveno zborovanje i misu predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica zajedno s upraviteljem te župe i župnikom župe Ljubija vlč. Zlatkom Matićem. Među pedesetak okupljenih vjernika bile su i redovnice iz župe Sasina i iz Banje Luke. Iz Baranje, rodnog kraja ubijenog župnika Grgića, stigao je i njegov brat Anto zajedno s dvije svoje kćeri.

Najprije je bilo molitveno zborovanje na mjestu mučeničke smrti župnika Grgića, na tzv. „Kipama“ rudnika Ljubija, oko 5 km udaljenog od župne crkve. Zatim su se svi molitelji zaustavili kod kapelice posvećene u čast sv. Ivana Krstitelja, a koju su podignuli mještani u spomen njihovog omiljenog ubijenog župnika. Kapelica se nalazi pored puta koji vodi prema župnoj crkvi, na pola puta između mjesta stradanja i župne crkve.

U župnoj crkvi nazočni su zajednički izmolili Gospinu krunicu, a zatim je slavljena misa. Biskup je na početku mise pozvao nazočne na zajedničko zahvaljivanje Bogu za sva dobročinstva pa i za križeve i snagu koju Bog daje da se križevi i patnje pa i mučenička smrt mogu podnije iz ljubavi prema Bogu.

U homiliji je podsjetio da se toga dana obilježava u svim župama Dan zahvalnosti, a da se dodatno u župi Ravska obilježava obljetnica mučeničke smrti njihova mladog i poletnog župnika Ivana Grgića. Zahvalio je nazočnima na kontinuiranom obilježavanju te obljetnice, kao i na čestim molitvama za pokojnog župnika i na utjecanju u njegov zagovor od kojega su već mnogi zadobili pomoć u svome životu. Obodrio ih je da i ubuduće ne zaborave ni riječi ni primjer župnika mučenika, jer je on iz ljubavi prema Kristu, njegovom evanđelju i njima, svojim župljanima, dao i svoj život. Potaknuo je župljane da razmisle o dodatnim „koracima“ koje će poduzeti tijekom iduće godine uz 30. obljetnicu njegove smrti. Na kraju mise župnik Matić zahvalio je biskupu i okupljenima.

Zanima nas Tvoje mišljenje!