Aktualno

DOPRINOS BOLJOJ UNUTARCRKVENOJ KORESPONDENCIJI!?

Prečasni don Jure morao je po neku poslu pisati biskupu, ali nikako da se odluči. Stvar je po sebi delikatna, a k tomu ovih dana je dobio dekret mjesnoga biskupa N. N. (ruku na srce, nije bio dekret nego odluka, ali on je svaki papir od biskupa nazivao dekretom, pa tako i ovaj). Uzme dakle drhtavim rukama ponovno čitati ga (srećom je još dobro vidio!), dok naposljetku u sebi ne reče „što je tu je, pisati se mora“, pa sjede za računalo, otvori poštanski sandučić i nakon kratkog skanjivanja započe:

Poštovani gospodine oče biskupe N. N. – ne zamjerite što slijedom Vaše odluke ne mogu više napisati „preuzvišeni“ ili „monsinjore“ („oče“, nadam se, mogu reći, o tom niste ništa napisali, ako te na spada po ono „i sl.“), već samo kako Vam uobičajeno u društvenoj zajednici i po stupnju službe pripada. Nadam se također, slijedom toga, da nisam pogriješio što sam Vas oslovio „gospodine“. Ne zamjerite što toliko okolišam, još se ne snalazim, s vremenom hoću, a, ako se, ne zamjerite, ne snađem, vrijeme će ionako uskoro učiniti svoje… Dakle, gospodine biskupe po stupnju službe, u velikoj brizi za svojega kapelana don Antu, hoću reći…, znate on je svršeni teolog, ali je prije toga završio i matematiku, kao i ja fiziku, eto lijepa slučaja da smo se tako našli, pa uz kavu možemo i naše građanske nauke malo pretresati, pa ne znam sada trebam li navoditi obje akademske titule, jednu ili nijednu, no kako god oslovili tog našeg gospodina kapelana diplomiranog teologa i matematičara, meritum je da on gubi zdravlje do dugo u noć učeći. Kaže da ima upisan doktorat i da mora, ali, bojim se da će se razboljeti. Znate kako je ono prošao bivši župnik fra Roko, hoću reći…, ne zamjerite, za „fra“ niste ništa napisali, pa sad ne znam kako sve ove redovnike „fra“, „fr“, „otac“ ili „pater“ osloviti, ide li i to među ono „i sl.“ ili ostaje po starom, no, da se vratim, gospodin po stupnju službe župnik Roko dao nas je zavarati, sve on nama govori kao „mogu ja sve, ma nije to ništa“, a evo, razbolio se od silna napora, dobra smo čovjeka izgubili. Možda ja sad pušem i na hladno, ali predlažem stoga da ovoga mojega gospodina po stupnju službe kapelana razriješite službe i oslobodite za studij, a on može, koliko može, meni na pripomoć biti, dok ću ja već nekako po starački tavrljati. Pred njim je život, sposoban je i maran, i pobožan, pa će, vjerujem, i do profesora, a možda i do monsinjora dogurati, ovaj hoću reći…, eh, sad mi, ne zamjerite, nedostaje riječ… I još Vas molim da svojemu kancelaru velečasnom, ovaj…, oprostite, još mi se omakne, dakle gospodinu kancelaru kažete da se ne izlane pred kim o mojemu pismu dok Vi stvar ne razmotrite i ne odlučite, da ne bi gospodin kapelan mislio da mu što iza leđa činim.

Nego, bit ću slobodan dodati da sam, slijedom Vaše odluke, poskidao sve Vaše slike iz župnih prostorija, i Vas i Vaših prethodnika, i grb sam skinuo. Dobro mi je došlo jer se, eto, spremam dati krečiti prostor, pa bih ionako sve skinuo, a sad više ne moram vraćati… Nego, niste dali uputu što s tim slikama, što sa okvirima, pa ću učiniti kako mi savjest nalaže. Križ sam ostavio jer, kako sam shvatio, dopustili ste da križeve ostavimo, a ionako bih ga ostavio, i Gospinu sliku sam ostavio, kako ste izvoljeli svrstati je pod eventualije, ali sam papinu sliku skinuo, jer sam iz tih eventualija razaznao da nam je to na slobodu dano da on kao rimski biskup može visjeti na zidu, a i ne mora, pa kad već slike mjesnoga biskupa nema…  Vjerujem da nećete zamjeriti što sam slike njegovih prethodnika ostavio u znak zahvalnosti što su nam domovinu posjetili.

E, sada na kraju bih Vas još pozdravio riječima Vaš u Gospodinu, iako, istini za volju, ne znam je li u duhu evanđeoske jednostavnosti tako Isusa titulirati. On se doduše tomu nije protivio, pa onda neka bude, nadam se da je to u redu po stupnju Njegove službe (o velikom slovu niste ništa napisali pa držim da ovdje nisam pogriješio), svakako dakle Vaš u Gospodinu Spasitelju Našemu Isusu Kristu odani prečasni don…, ovaj, hoću reći, svršeni teolog i fizičar i građanski gospodin župnik po službi Jure.

Send… (L)