DUHOVNA MISAO

NAJČITANIJI TEKST 2023. – INTERVJU KĆERI BILLYJA GRAHAMA – KONAČNO ISTINA NA NACIONALNOJ TV

(Intervju dan nakon napada na trgovinski centar u New Yorku 11. rujna 2001.)

Priredio: fra Tomislav Pervan

 

Kći Billyja Grahama bila je intervjuirana u Early Showu i voditeljica Jane Clayson ju je upitala: “Kako je Bog mogao dopustiti da se ovako nešto dogodi?” A Anne Graham dala je iznimno dubok i pronicljiv odgovor.

Rekla je: „Vjerujem da je Bog duboko ožalošćen zbog svega ovoga, baš kao i mi, ali godinama smo Bogu govorili da nestane iz naših škola, da ode iz naše vlade i da nestane iz naših života. I budući da je Gospodin takav kakav jest, vjerujem da se mirno povukao. Kako možemo očekivati da nam Bog da svoj blagoslov i zaštitu ako zahtijevamo da nas ostavi na miru?”

Znam da je bilo puno e-poruka u svezi s 9. rujna 2001., ali ovo vas stvarno tjera na razmišljanje. Ako nemate vremena, barem letimično prelistajte  ono o čemu treba razmisliti…U svjetlu nedavnih događaja…teroristički napad, pucnjava po školama itd.

Da pogledamo malo, mislim da je počelo kada se Madeline Murray O’Hare (ona je ubijena, tijelo joj je nedavno pronađeno) požalila kako ne želi nikakvu molitvu u našim školama, a mi smo samo rekli OK.

Onda je netko rekao da je bolje da ne čitati Bibliju u školi…Bibliju koja kaže da ne ubij; ne ukradi i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. I rekli smo, OK.

Zatim je dr. Benjamin Spock rekao da ne bismo trebali udarati svoju djecu kada se loše ponašaju jer bi se njihove male osobnosti unakazile, a mogli bismo oštetiti njihovo samopouzdanje (sin dr. Spocka počinio je samoubojstvo), pa mi smo rekli kako stručnjak zna što govori, te smo zdušno rekli, OK.

Potom je netko rekao da je bolje da učitelji i ravnatelji ne discipliniraju našu djecu kada se loše ponašaju. Uprava škole je rekla da nijednom profesoru u ovoj školi nije dopušteno dirnuti učenika kad se nedolično ponaša jer ne želimo loš publicitet i sigurno ne želimo da nas sudski progone.

(Velika je razlika između discipliniranja i diranja, batinanja, udaranja, ponižavanja, udaranja nogama, itd.)

I rekli smo, OK.

Potom je netko rekao, pustimo naše kćeri da pobace ako žele, a neće to  morati kazati svojim roditeljima. I rekli smo, OK.

Zatim je neki mudri član školskog odbora rekao, budući da će dječaci ostati dječaci i to će svejedno činiti, dajmo svojim sinovima kondome koje žele, tako da se mogu provoditi koliko i kako žele, a mi nećemo morati govoriti roditeljima da su ih dobili u školi. I rekli smo, OK.

Zatim su neki od naših najviših izabranih dužnosnika rekli da nije bitno što privatno radimo sve dok imamo i radimo svoj posao. I slažući se s njima, rekli smo da nam je svejedno što bilo tko privatno čini, pa tako što čini i sami  Predsjednik privatno, sve dok ja imam posao a ekonomija raste.

A onda je netko rekao da tiskamo časopise sa slikama golih žena i nazovemo to zdravim, normalnim poštovanjem ljepote ženskoga tijela. I rekli smo, OK.

A onda je netko drugi otišao korak dalje i objavio slike gole djece, a potom to štoviše učinio dostupnim na internetu. I rekli smo OK; imaju pravo na svoju slobodu izražavanja.

A onda je zabavna industrija rekla: Snimajmo TV emisije i filmove koji promiču vulgarnost, nasilje i nedopušteni seks. I snimajmo glazbu koja potiče silovanje, drogu, ubojstva, samoubojstva i sotonističke teme. Rekli smo da je to samo zabava, nema negativnih učinaka i nitko to ionako ne shvaća ozbiljno. Stoga samo naprijed, avanti!

Sada se pitamo zašto naša djeca nemaju savjesti, zašto ne razlikuju dobro od zla i zašto im ne smeta ubijati strance, svoje vršnjake i same sebe.

Vjerojatno, ako o tome dovoljno dugo i dobro razmislimo, moći ćemo stvari shvatiti.

Mislim da to ima velike veze s onim “ŽANJEMO ONO ŠTO SIJEMO.”

“Dragi Bože, zašto nisi spasio djevojčicu ubijenu u svojoj učionici?”

 

S POŠTOVANJEM, ZABRINUTI STUDENT

… I ODGOVOR

 

“Dragi zabrinuti učeniče, zabranjen mi je ulazak u škole”. S poštovanjem, Bog.

Smiješno kako je jednostavno ljudima baciti Boga u smeće i onda se pitati zašto svijet ide k vragu.

Smiješno kako vjerujemo onome što pišu novine, ali dovodimo u pitanje ono što kaže Biblija.

Smiješno kako svi žele ići u raj pod uvjetom da ne moraju vjerovati, misliti, govoriti ili činiti bilo što od onoga što Biblija kaže.

Smiješno kako netko može reći “vjerujem u Boga”, a opet slijedi Sotonu koji, usput rečeno, također “vjeruje” u Boga.

Smiješno kako brzo sudimo, ali ne dopuštamo da nam se sudi.

Smiješno je kako možete poslati tisuću ‘viceva’ putem e-pošte pa se oni šire kao šumski požar, ali kada počnete slati poruke o Gospodinu, ljudi dvaput razmisle podijeliti ih ili ne podijeliti.

Smiješno kako sve razvratno, grubo, vulgarno i opsceno slobodno prolazi cyber prostorom, ali javna rasprava o Bogu je potisnuta i u školi i na radnom mjestu.

Smiješno kako netko može biti tako zagrijan za Krista nedjeljom, ali je nevidljiv kao kršćanin u ostatku tjedna.

Je li ti smiješno?

Smiješno je kad namjeravaš proslijediti ovu poruku, a zacijelo je ne ćeš poslati mnogima u svom adresaru, jer nisi siguran u što vjeruju ili pak što će misliti o tebi kad si im ovakvo nešto poslao.

Smiješno je kako se više brinem što drugi misle o meni nego što Bog misli o meni.

Razmišljaš li?

Proslijedite ako mislite da je vrijedno. Ako ne, onda ovo jednostavno odbacite… nitko neće znati da ste to učinili. Ali, ako odbacite ovaj tijek razmišljanja, nemojte se zavaljeni u fotelju žaliti u kakvom je lošem stanju svijet.

„Ali oni što me bez razloga napadaju snažni su, i mnogi me mrze bez razloga. Uzvraćaju mi zlo za dobro, neprijatelji su mi jer težim za dobrom“ (Ps 38, 20.21).

BOG TE BLAGOSLOVIO

 

 

Međugorje, 5. svibnja 2023.

Nakon ubojstava u Beogradu i Srbiji

 

Priredio fra Tomislav Pervan

ZVOR https://www.peterindia.net/BillyGraham.html

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!