Aktualno

ANTON KLIMAN: PREKRAJANJE GRANICA JE STRAŠNO OPASNO!

www.glasistre.hr

Anton Kliman: Svaka ambicija za prekrajanjem granica, pa da je samo i na razini ovakvih parola, STRAŠNO JE OPASNA I MOŽE DONIJETI MNOGO NEZAMISLIVOG ZLA

Anton Kliman (M. MIJOŠEK)

Saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman oštro je reagirao na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koji je na danu sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici vikao: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”.

“Ne mogu se načuditi Tajanijevoj izjavi. I više sam nego neugodno iznenađen njegovim revizionističkim stavom oko Istre i Dalmacije. Nikakvo naknadno posipanje pepelom neće umanjiti težinu onoga što je rekao. Uopće nije važno što je on u kampanji za Europarlament pa bi mu to kao mogla biti izlika za ovakve parole. Upravo zbog kampanje morao bi dobro paziti što govori, jer je svaka ambicija za prekrajanjem granica, pa da je samo i na razini ovakvih parola, strašno opasna i može donijeti mnogo nezamislivog zla. Sjetimo se samo ratnohuškačkih parola krajem 80-ih koje su nagovještavale agresiju na Hrvatsku koja se dogodila s početkom 90-ih”, kaže Kliman, i poentira:
“Zamislite da predsjednik Sabora RH na prigodnom obilježavanju stratišta od fašističke vlasti u Istri i Dalmaciji uzvikne parolu – Trst je naš”.

PLENKOVIĆ: Razgovarao sam s Tajanijem i izrazio nezadovoljstvo njegovom izjavom

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je otkrio kako je nazvao predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog njegove kontroverzne izjave o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” i poručio mu da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom i da traži pojašnjenje.

Tajani je govorio na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta, a na kraju govora je rekao: “živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Plenković je najoštrije osudio tu izjavu, naglasivši kako ona “ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma”, te kako joj se najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Europskih pučana, kao i Forza Italia, stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija u kojoj je Tajani jedan od ključnih figura.

“Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena, te smo zatražili pojašnjenje”, rekao je hrvatski premijer i dodao kako očekuje da će predsjednik EP-a tijekom dana dati priopćenje o ovoj temi.

“Hrvatska vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije”.

Plenković je istaknuo kako nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s “kojim je dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama suradnje”.

“Koliko ga poznam, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to dalo naslutiti”.

“Ne želim ga uopće opravdavati, vrlo je važno da me tu razumijete, međutim s njegove strane, kontekstualizirajući događaj na kojem se to odvilo, u Basovizzi gdje su bili nasljednici ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako potomci onih koji su nažalost svoje živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici, no to ga ni na koji način ne ekskulpira od formulacija koje su u Hrvatskoj, ja vjerujem svim političkim akterima, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi, i to smo mu jasno dali do znanja”.

Kazao je i kako Tajanijeva izjava o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji” ne ostavlja prostor za drukčije interpretacije od one revizionističke, te naglasio kako pretpostavlja da će čelnik EP-a u svom objašnjenju reći da je mislio na prisutnu publiku, a ne na teritorij, što mu je i rekao u razgovoru.  (R. FRANK, Hina)

Zanima nas Tvoje mišljenje!