Aktualno

BRAĆA NAŠA NEZABORAVLJENA – MUČENICI BANJALUČKE BISKUPIJE

20. Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

DRVAR (IKA)

„Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ te 80. godišnjica stradanja župnika Waldemara Maximilijana Nestora i drvarskih katolika održat će se po 20. put u Drvaru u utorak 28. srpnja, najavila je župa Drvar, a prenijela Nedjelja.

Taj spomen-dan uveden je 2001. godine i nosio je ime „Dan drvarskih mučenika“, u spomen na drvarskog župnika Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika. Od 2008., odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija je postala biskupijska pod imenom „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“.

Podsjetimo, 27. srpnja 1941. u mjestu Trubaru kod Drvara četnički ustanici izveli su iz vlaka drvarskoga župnika Waldemara Maksimilijana Nestora sa skupinom njegovih vjernika koji su se vraćali s hodočašća sv. Ani u Kosovu kod Knina, pobili ih i bacili u jamu Golubnjaču. Taj dan napadnut je i drugi vlak s civilima koji su se vraćali u Drvar s hodočašća sv. Ani na Oštrelju. Do kraja Drugoga svjetskog rata iz Drvara su protjerani ili pobijeni gotovo svi katolici, katolička crkva je srušena i uklonjena 1949., a crkveno zemljište nacionalizirano i podijeljeno novim vlasnicima, dok je katoličko groblje preorano 1960-ih godina za potrebe drvarske Celuloze. Komunističke su vlasti nakon rata drvarsku gruntovnicu uništile ili sakrile, da bi se prikrio dokaz vlasništva zemlje u tom gradu i brojnih katoličkih obitelji koje su ondje živjele.

Pokolj slavljen kao dan ustanka

Istog dana kad je izvršen zločin nad drvarskim župnikom i katolicima, ustanici su i u susjednoj Lici izvršili zločine nad hrvatskim civilima na području Srba, Boričevca i Donjeg Lapca, a nedugo zatim i nad muslimanskim civilima u Kulen Vakufu.

U sljedećih 10-ak dana isti scenarij ponovio se u Bosanskom Grahovu i Krnjeuši. Najprije je početkom kolovoza zvjerski ubijen grahovski župnik don Juraj Gospodnetić s više od 200 grahovskih katolika, a potom u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca i župnik Krešimir Barišić zajedno s više od 250 svojih vjernika. Trojica župnika prvomučenika (Waldemar, Juraj i Krešimir) stali su tako na čelo nepregledne kolone koja broji više od 600 Bogu posvećenih osoba (svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, sjemeništaraca) koji su mučenički ubijeni ili nastradali u Drugom svjetskom ratu i poraću na području bivše Jugoslavije.

Nakon svih tih zločina, Katolička Crkva i hrvatski narod bili su praktički iskorijenjeni sa širokog područja zapadne Bosne i istočne Like, od Ključa do Knina i Gospića, i od Glamoča do Bihaća. U bivšoj Jugoslaviji taj se dan 27. srpnja slavio kao Dan ustanka naroda Hrvatske i BiH, a i u modernoj Hrvatskoj i BiH još uvijek neke skupine i pojedinci toga dana u Srbu i Drvaru obilježavaju ustanak. U Drvaru je taj dan proglašen za Dan Općine.

U pozivu na ovogodišnji molitveni skup piše: „Molitveno sjećanje nije niti smije biti pozivanje na mržnju ili na osvetu, nego molitva za pokoj duša tih žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt. Kao kršćani i za počinitelje zla molimo Božje smilovanje i obraćenje. Ujedno želimo i molimo da se ubrza dan kada ćemo barem neke od tih žrtava, koji su pravi kršćanski mučenici, ubijeni iz mržnje na vjeru, vidjeti na svojim oltarima kao – od Crkve službeno proglašene – uzore ljubavi prema Bogu i bližnjemu, koji su za te ideale žrtvovali svoj vlastiti život.“

Program

Molitveni program započinje u 10 sati pred spomen-križem kod crkve (Titova 33) gdje će biti doček hodočasnika iz Trubara, a potom će biti položni vijenci i izmoljeno opijelo za sve poginule branitelje.

U 10:30 je pobožnost križnog puta mučenika, a odmah potom i svečana misa koju će u pastoralnom centru u izgradnji (Ul. Jole Marića bb) predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom i drugim svećenicima.

Ove godine – o 80. obljetnici stradanja župnika Nestora i drvarskih katolika – 30-ak mladih zajednice Nanovo rođeni iz zagrebačke župe Botinec, zajedno s drvarskim župnikom don Davorom Klečinom i mladima iz Drvara i Grahova, neposredno prije mise održat će molitveni hodočasnički put od 30 km od Trubara do Drvara i time simbolično dovršiti hodočašće koje nije uspio dovršiti župnik Nestor sa svojim vjernicima, budući da su na povratku iz Knina u Drvar, u Trubaru izvedeni iz vlaka, pobijeni i bačeni u jamu.

Zanima nas Tvoje mišljenje!