Aktualno

NA SVJETSKOM MIROVNOM SUMMITU U SEULU HRVATSKU PREDSTAVLJAO PREDSJEDNIK HKZ „MI“

Na upravo završenoj svjetskoj mirovnoj konferenciji World Summit 2020., koja je održana glavnom južnokorejskom gradu Seulu, među tri tisuće visokih uzvanika iz 170 zemalja svijeta, Hrvatsku je predstavljao prof.dr. Božo Skoko, predsjednik Hrvatskog katoličkog zbora MI i sveučilišni profesor.  Tradicionalna mirovna konferencija, koja se održava u organizaciji međunarodne organizacije Universal Peace Federation, koja je savjetodavno tijelo Ujedinjenih naroda, okuplja aktualne i bivše državnike, dobitnike Nobelove nagrade, vjerske lidere, globalne promicatelje mira te istaknute predstavnike akademskog i javnog života, a sudjeluje se isključivo temeljem pozivnice organizatora.  Profesor Skoko, čiji je fokus znanstvenih istraživanja upravljanje identitetom i imidžom država u suvremenim međunarodnim odnosima, objavio je niz istraživanja i studija, koji se bave fenomenom pomirenja i izgradnje post-konfliktnih odnosa među narodima na području bivše Jugoslavije, a kao publicist i suradnik niza projekata na području kulture i duhovnosti, prepoznat je i kao promicatelj suradnje i izgradnje mostova u podijeljenom hrvatskom društvu. – naveli su organizatori.

Natpis s porukom obraćenja Isusu Kristu na ulicama Seula

Tema ovogodišnje konferencije bila je „Međuovisnost, uzajamni prosperitet i univerzalne vrijednosti“, a kroz niz izlaganja, panel rasprave, interdisciplinarni dijalog te mirovne inicijative po pojedinim svjetskim regijama, sudionici su tražili rješenja za kritične svjetske probleme i postizanje mira u svijetu, odnosno pitanja sigurnosti i razvoja.

Posebno su odjeknula izlaganja bivšeg šefa američkog kongresa Newta Gingricha, prošlog predsjednika Europske komisije Jose Emanuela Barrosa, te donedavnog glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji je istaknuo da su „trajni mir i sigurnost najčišća želja čovječanstva“.

Najsvečaniji dio World Summita 2020. bila je dodjela Sunhak nagrade za mir, korejske inačice Nobelove nagrade za mir, koja dobiva sve više na važnosti otkako se izbor švedske akademije sve više politizira i kritizira. Laureati su dobili po milijun dolara te zlatne medalje s likovima utemeljitelja i najvećih korejskih boraca za mir – dr. Hak Ja Han Moon i dr. Sun Myung Moon, čija je 100. obljetnica rođenja obilježena na konferenciji. Nagradu su dobili: Ban Ki-Moon, glavni tajnik UN-a (2007-2016.); predsjednik Senegala Macky Sall, koji je od 2012. napravio iskorak u toj siromašnoj zemlji u pogledu reformi, borbe protiv korupcije, infrastrukturi i jačanju standarda života, te kršćanski luteranski biskup Palestinac Munib Younan, koji je posvetio život jačanju odnosa između Židova, kršćanstva i islama na Bliskom istoku, a zajedno s papom Franjom i između protestanata i katolika u Europi.

Katolička katedrala u Seulu

Inače, Universal Peace Federation već godinama radi na stvaranju platforme za dijalog između različitih kultura, nacija i vjera, nastojeći da svaka zemlja na svjetskoj konferenciji bude zastupljena ljudima koji su se dokazali svojim nastojanjima u promicanju mira, dijaloga, tolerancije i razvoja ili bi to mogli činiti u budućnosti, s obzirom na vlastite potencijale i kredibilitet.

Inače, u Seoulu koji se pokazao izvrsnim domaćinom te najveće globalne mirovne konferencije, živi gotovo 40% kršćana, što je nova vjerska većina u odnosu na nekad vodeći budizam. A u cijeloj Južnoj Koreji gotovo 30% stanovnika deklarira se kao kršćani, dok je veliki dio stanovnika koji nisu vjernici sklon kršćanskoj tradiciji. Od pedesetak milijuna Južnko-Korejaca njih 19% su protestantski kršćani, a 11% rimokatolici. Zanimljivo je da za razliku od Zapada gdje broj vjernika pada, ovdje kršćanstvo ubrzano raste. Naime, na popisu stanovništva iz 1962. samo se 5% stanovnika smatralo kršćanima! Od 1999. broj katolika se povećao za čak 50 posto!

„Na svakom koraku i u svakom kvartu su male crkvice, a na ulicama su nerijetko natpisi putem kojih pozivaju prolaznike da se obrate Isusu Kristu. Korejci su predani u svemu što rade pa tako i u evangelizaciji. Upoznao sam jednog takvog novog kršćanina. Zove se Lee, kao njihov najpoznatiji glumac Min-ho. On kaže da mu je vjera dala smisao u životu, jer ga nisu ispunjavali posao, status na poslu i materijalno bogatstvo… I jedva čeka doći u Međugorje!“ – posvjedočio nam je Božo Skoko, koji se na konferenciji susreo s nizom svjetskih lidera. (O.M.)

Božo Skoko s Yonkeu Jeanom, kraljem pokrajine Bangoulap u Kamerun

 

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!