Aktualno

ČASOPIS „DA ŽIVOT IMAJU“ – OHRABRENJE ZA STARIJE I NEMOĆNE

 

Novi broj časopisa za starije – 50+„Da život imaju“ (siječanj – 2020.) donosi poruku da „primimo starost kao Božji dar“ i na naslovnici hrabri starije i bolesne: „Vitez se ne smije žaliti na svoje rane, ako mu je kralj ubijen u boju. Katolik se ne smije žaliti na svoje rane, jer Kralj mu je razapet na križu!“. U tom kontekstu je i promišljanje glavnog urednika dr. fra Tomislava Pervana na temu „Što je život?“. U rubrici „Papa govori“ časopis donosi poruku pape Franje da „Moli za zagrljaj starijih i mlađih“, te naglašava: „Molitva starijih je nešto lijepo. Možemo zahvaljivati Gospodinu za primljena dobročinstva i popuniti prazninu nezahvalnosti koja ga okružuje. Možemo moliti da se ispune očekivanja novih naraštaja i dati dostojanstvo sjećanju i žrtvama prethodnih naraštaja. Možemo podsjetiti ambiciozne mlade da je život bez ljubavi poput suhe zemlje besplodne. Možemo reći mladima koji se boje da se tjeskobu koju osjećaju pred budućnošću koja je pred njima može pobijediti. Možemo naučiti mlade ljude koji su previše zaljubljeni u sebe da je veća radost u darivanju no u primanju. Djedovi i bake čine stalni “zbor” velikoga duhovnog svetišta, gdje molitva prošnje i pjesma hvale podupiru zajednicu koja radi i bori se na polju života.“

Tu su tekstovi i drugih autora: fr. Frane Prcele, Matka Petrovića, Ivana Tolja, rabina Jonathana Sacksa, don Vjekoslava Pavlinovića i drugih…

List “Da život imaju” želi  naglasiti duhovne potrebe starijih osoba i na tom planu dati doprinos pišući više o životu i nadi, a manje o bolestima i problemima. Osnovni cilj je da konstruktivna poruka u zgodnoj grafičkoj formi dođe do bolesnika, do zanemarenih osoba, do staračkih domova i starijih u našim obiteljima.

NOVI BROJ ČASOPISA KOJI DARUJEMO NAŠIM STARIJIMA  PROČITAJTE OVDJE

***********

NOVA KNJIGA

DUHOVNI PRIRUČNIK “SUNCE VEĆ ZALAZI”  PORUČUJE: “Dok živiš, budi živ!”

Lijepo je biti star! – tvrdi o. Franz Sodja u Duhovnom priručniku za starije

Ono što ste oduvijek željeli reći svojim starijima – osobito u trenutcima životnih iskušenja – a niste znali kako ili se zbog nelagode niste usudili, napisao je legendarni slovenski svećenik Franz Sodja. On kroz lijepe misli svjetskih velikana o starosti i starijim osobama, razmišlja i meditira o stotinu gorućih pitanja starije generacije, a to čini izravno i jasno, zahtjevno, ali i milosrdno. Potiče i u mlađima one niti iskona, one Kristove vječne poruke, koje unatoč trpljenu, uvijek rađaju zadovoljstvom i radošću. On hrabri i nastoji pomoći starijim osobama da se životno pozicioniraju kao oni koji grade i vole, koji svome potomstvu žele pomoći, a ne smetati. Jednostavno dokazati da starost može biti radost i da nije samo žalopojka i bolest. Knjigu bi trebali pročitati naši stariji – možda će im to biti poticajan dar – da svoje zemne dane ili godine prožive radosno. Knjiga je ugodna za čitanje, ali i iskreno zahtjevna. Nije na razini “amerikaniziranih” katoličkih uradaka koji nam se nameću ili poput površnih globalnih projekata: “Djedica se opet ženi” ili “Super baka”. Ozbiljan je to priručnik i za mlađe – vodič za starost i poticaj na “Apostolat radosti!” – jednostavno knjiga je to koja će nas sve mijenjati na bolje!
Evo malo napomena autora koji savjetuje: „Moramo otići čistih ruku!“

******

Što je veći mir, što je više plemenitosti, to je lakše opraštati, zaboravljati, miriti se, promijeniti neprijatelje u prijatelje. Otići moramo čistih ruku. Zato postojano ucrtavajmo taj starački potez u sebi.

**********

Svaka stvar ima i svoju sjenu, ali ima i sunčanu stranu. Zašto ne bismo posvuda tražili sunce: dobru volju u ljudima, u prirodi ljepotu, u djeci sreću i razigranost, u unutrašnjem miru Božji osmijeh? Ima tisuću razloga, da svakoga dana budemo zadovoljni.

*********

Samo jednom smo stari – učinimo tada svoju starost lijepom i bogatom!

**********

I s bolesnim nogama također se treba pomiriti. No, prije pokušaj sve drugo!

Tvrdi uvez, 224 str. Narudžbe: hkzmiportal@gmail.com
098 9600 917, cijena 100 kn

Zanima nas Tvoje mišljenje!