Aktualno

VLČ. TOLJ I DON KAĆUNKO MIOVCIMA O BOŽIĆU 2018: SRETAN VAM BADNJI – NE BIO NAM ZADNJI!

DUHOVNICI „MI“ ČESTITAJU: SRETAN VAM BADNJI – NE BIO NAM ZADNJI!

 

 

Dragi i poštovani miovci i miovke,

braćo i sestre u Isusu Kristu i u svemu što je hrvatsko i naše!

 

Ovom kratkom čestitkom želimo vas najprije potaknuti na višestruku radost i zahvalnost Bogu. On je sišao k nama na zemlju kao Utjelovljena Riječ koja se “nastanila među nama” (Iv 1,14). Time je Bog u Isusu – koji je “s nama u svemu jednak osim u grijehu” – postao također ‘stanovnikom’ Lijepe Naše i član našega naroda. Svojom vječnom Riječi, zapisanom u Svetom pismu, Bog je po svome Sinu nama progovorio (v. Heb 1,1) hrvatskim jezikom i tako je višestruko ostao s nama i trajno je naš ‘Emanuel’, kao naš suputnik i supatnik “od stoljeća sedmog”. To je čudesno Otajstvo, koje nije moguće racionalno dosegnuti, već samo vjerom u njega ući i poklonom izraziti zahvalnost za obogaćenje tako divnim darovima i trajno je izražavati na zajedničkim euharistijskim slavljima.

To Otajstvo u temelju je prve trijade našega miovskog pravila: Bog – Crkva – Domovina, a čudesno se prelijeva također u drugu odnosno nastavlja se kao trostruka karika istoga lanca: Euharistija – Marija – Papa. Vjerujem da svi već imamo snažno iskustvo kako, poput prvih kršćana, “bez Kruha i nedjelje ne možemo”. Ali zato možemo i trebamo stalno zahvaljivati za zadaću koju nam je Gospodin po miovskom poslanju povjerio – da u današnjim okolnostimau našoj Domovini “ma gdje bili”, poglavito u kulturi i medijima, budemo kvasac, svjetlo i sol Evanđelja – Kristove Radostne vijesti.

Uz snagu i radost koju nam daje euharistijski Isus, imamo također ‘obranu i zaštitu’ naše Nebeske Majke, kojoj se svakodnevno obraćamo najstarijom marijanskom molitvom “Pod obranu se Tvoju” (a koju odsad možemo i pjevati!), u kojoj je prvi put Isusova i naša Majka Marija nazvana Bogorodicom.

Neka nas sve, braćo i sestre, prati zagovor Svete Bogorodice, neka radost Božićnog otajstva ražari naš svjedočki zanos i ojača svijest da kao članovi katoličke udruge MI nismo tek zbroj pojedinaca nego nova kvaliteta, koja će po svakome od nas na mjestu gdje nas je Providnost postavila, sve oko nas grijati božanskim Betlehemskim svjetlom!

U tim mislima i tome duhu, neka vam je svima sretno i blagoslovljeno sveto Gospodinovo Porođenje!

Bili snagom i radošću toga Otajstva tako ispunjeni da i u novom ljetu 2019. nesmanjenom snagom i miovskim oduševljenjem činite sve da “riječ Gospodnja trči i proslavlja se” (2Sol 3,1) te se svi, kao Zajednica i pojedinci nastavimo “kao živo kamenje ugrađivati u duhovni Dom” naše Crkve i našega naroda! Živjeli!

pater Jozo Mario Tolj, duhovnik,

i don Anđelko Kaćunko, generalni duhovni asistent

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!