Aktualno

Kandidat za OSOBU GODINE – Biskup R. Voderholzer: Glasovao sam protiv statuta!

Njemački biskupi usvojili statute za Sinodsku skupštinu


 ČET, 26. RUJAN 2019. 10:15

Biskupi su glasovali 51 naprema 12, unatoč zabrinutosti Vatikana da planovi nisu „ekleziološki valjani“.

Naš laički komentar (očekujemo i onaj učiteljski): Biskup Voderholzer će ući u povijest kao osoba godine a možda i stoljeća . Njega je upravo kardinal  Marx ustoličio za profesora teologije a i zaredio za biskupa u Regensburgu gdje je naslijedio kardinala Mullera. Uskoro više o njegovu statamentu… 

Njemački su biskupi posljednjega dana svoga zasjedanja u Fuldi, 25. rujna, usvojili niz statuta za svoju „Sinodsku skupštinu“.

Biskupi su to učinili glasovima u omjeru 51 naprema 12, s jednim odsutnim. Glasovanje je uslijedilo nakon više rasprava koje su se odnosile na nekoliko amandmana. Predlagane su i razmatrane različite promjene kao odgovor zabrinutostima Vatikana da prvotni nacrt nije „ekleziološki valjan“.

Izvori CNA koje nisu imenovali, već su prije rekli kako je Njemačka biskupska konferencija usvojila „neke minorne promjene“ ali da izmijenjeni tekst statuta neće biti objelodanjen barem do srijede (25. rujna).

Također su naveli da konačna verzija dokumenta uključuje revidiranu preambulu koja se izravno odnosi na sinodalne prioritete koje je papa Franjo naveo u svom pismu (29. lipnja 2019.) svim njemačkim katolicima.

Preambula će uključivati specifično pozivanje na „primat evangelizacije, sensus Ecclesiae i razmatranje jedinstva sa sveopćom Crkvom“, potvrdio je izvor za CNA, ali će tematska područja koja radne skupine sinode (sinodski forumi) razmatraju, ostati kako je prethodno najavljeno – preispitivanje Crkvenoga učenja o seksualnom moralu, uloga žena u crkvenim strukturama i službama, svećenički život i disciplina te podjela vlasti u upravljanju Crkvom.

U utorak navečer biskup Regensburga mons. Rudolph Voderholzer uputio je izjavu u kojoj objašnjava da iako su neke promjene učinjene u odnosu na prvotne verzije, on ostaje protiv statuta.

Rudolph Voderholzer

„Glasovao sam protiv statuta. U višesatnoj raspravi postignuta su neka poboljšanja u detaljima. No, već sam u nekoliko navrata jasno rekao kako se čini da tematska orijentacija [sinodskih] foruma prolazi kroz stvarnost krize vjere u našoj zemlji“, istaknuo je biskup Rudolph te dodao da, iako ostaje posvećen premisi sinodalnosti koju je Papa pozvao, žalio je da bude „zabilježeno“ kako „postoji barem manji dio biskupa koji su ispunjeni zabrinutošću da stvarni problemi“ [s kojima se suočava Crkva u Njemačkoj] ne mogu biti riješeni „planovima kako su odobreni“.

Zaključio je da unatoč novoj preambuli, neće biti sinodskog foruma o evengalizaciji.

Ovim statutima se kreira sinoda u partnerstvu s Centralnim komitetom njemačkih katolika (ZdK), čiji su lideri otvoreno inzistirali: na okončanju svećeničkoga celibata, već sada đakonskom a eventualno i svećeničkom ređenju žena, te blagoslovom za ispostolne parove u crkvama.

Inače, iz ZdK su prethodno jasno naveli da se njihovo sudjelovanje u sinodskom procesu temelji na sposobnosti skupštine da donese „obvezujuće“ rezolucije.

Ipak, ostaje nejasno zadržavaju li se u odobrenim statutima članci koji tijelu daju „savjetodavnu“ snagu.

KT

www.nedjelja.ba

https://www.kath.net/news/69234 

Zanima nas Tvoje mišljenje!