Aktualno

KOLIKA SAMO RAZOČARANJA, KOLIKE SUZE ZBOG IZDAJE I NEVJERE!

Piše: dr. fra Tomislav Pervan

HVALJEN ISUS I MARIJA! Svima mir i dobro! Svima blagoslovljen i radostan početak novoga dana. velika je srijeda, u svijesti vjernika a donekle i u bogoslužju crkve SRIJEDA IZDAJE. Dan kad Juda uglavljuje sa starješinama i svećenicima u Jeruzalemu izdaju svoga Gospodina. Uglavili su i cijenu – tržišna cijena onodobnoga roba  na tržnici. Naime, onodobno su robovi prodavani na tržnicama, i kad bi se nagodili za cijenu, onda bi novi vlasnik udarao biljeg – pečat, užarenim pečatom na lopaticu-plećku na leđima što je bio znak pripadnosti novome gospodaru. Ako bi pobjegao od gospodara, to bi bio raspoznajni znak i bio bi vraćen, odnosno smaknut, zbog bijega. E pa tu bijednu cijenu procijeniše i odmjeriše Judi. A on novac uze i ta ga izdaja i novac dođe glave. Kad je vidio što se s Gospodinom i Učiteljem dogodilo, ode i objesi se, a za taj novac koji je bacio natrag u Hram uzeli su njivu kao groblje za strance. – Slušamo danas i gledamo Gospodina kako je – prema Matejevu Evanđelju – posljednji put s njima za stolom. Slave Pashu! Prethodno je Gospodin naredio dvojici –  Petru i Ivanu – da urede dvoranu. Imao je zacijelo Isus poznanika i prijatelja u Jeruzalemu pa je točno znao gdje mu je blagovati s učenicima – njih 12 – pashalnu večeru na kojoj se blagovalo pečeno janje. Išao je on kao dječak u Jeruzalem s Marijom, Majkom i Josipom pa su zacijelo imali svojih prijatelja koji su im bili nakloni. – Učenici su sredili, a onda za večerom Isus prokazuje onoga tko će ga izdati. Žalosno i tužno. Toliko vremena zajedno, toliko čudesa, toliko je čuo nečuvenih riječi taj Juda, a onda na kraju podla izdaja. Za sitniš. Nije do Učitelja držao. Da, upravo je to ono što najviše boli. “Bolje bi mu bilo da se nije ni rodio!” – Tako zaključuje sam Isus znajući za Judin ishod. – Na kraju krajeva, i Petar je učinio slično. Juda je barem rekao da uhvate onoga koga on poljubi. I točno je prokazao Isusa. – A Petar je nijekao da ga uopće poznaje. Ali je bitna razlika u jednome: Petar je pogledao u Isusa, Isus je pogledao u Petra i pogledi su im se susreli. Kao da je Isus htio reći – nisam li ti rekao? I iziđe van, zaplaka gorko! Da je Juda bio sposoban pogledati u lice Isusu, možda bi se i on pokajao, možda ne bi onako tragično završio. Isusov pogled liječi, ozdravlja, oprašta! Toliko puta za javnoga djelovanja. Izložimo se njegovu pogledu.

Pa mislim da ni danas nema težega stanja u duši od izdaje. Izdaja u braku. Kleli se godinama na vjernost, rodili djecu, zajedno radili i gradili, i najednom: Izdaja! Preljub! Nevjera. I tu se svijet urušava. Koliko puta sam svjedokom toga ovdje u Međugorju. Ili iznevjerena ljubav među mladima. Živjeli u zvijezdama, kovali planove, gotovo da su savijali obiteljsko gnijezdo, i onda izdaja. Kolika samo razočaranja, kolike suze zbog izdaje i nevjere! Ili pak na poslu, pa i u politici. Upravo je izdajice stavio Dante u posljednji krug pakla, dolje, na dno dna. Neka nas Gospodin od toga poštedi. Promišljajmo o svome životu, svojim velikim ili malim izdajama u životu, nevjerama, kad smo gledali preko plota, kad smo bili u mislima nevjerni. Molimo u duši oprost od Gospodina, molimo da se ponovno zacementira ona izvorna ljubav između nas i Gospodina, između bračnih drugova.

Jučer popodne ovdje kiša, ali svejedno – tisuće su bile ovdje i čekale u redovima za ispovijed. Hvala Gospodinu za sve milosti te stavljam sve njih u vaše molitve. Molimo za vjernost Gospodinu, jedni drugima, molimo da ovaj narod ostane uvijek Isusov. Da od nas otkloni svaku nevjeru i izdaju. Posvetimo se molitvi i čitanju izvještaja Isusovih posljednjih dana u Jeruzalemu. Suosjećajmo s njegovom Majkom. –   U mene je još uvijek VIBER  blokiran –  ne znam kad ću ga moći odblokirati. Pa neka oni koji su tamo u grupama, a dobiju i ovdje, prebace misli i Časoslov u Viber.

Zanima nas Tvoje mišljenje!