Aktualno

KOMENTAR KATOLIČKOG TJEDNIKA (SARAJEVO): NEKA SRCE GORI ZA DOMOVINU!

Čitajte: nedjelja.ba

Nismo ovdje gosti, ne smijemo “odgoriti”!


 UTO, 26. OŽUJAK 2019. 14:40

Neka srce gori za domovinu u kojoj nismo ni pridošlice ni nacionalna manjina nego njezin najstariji konstitutivni narod. Jesmo i prevareni i izigrani (u listopadu), ali ne i – poraženi. Svoji smo na svome!

Piše: Josip Vričko

Govoreći prošloga tjedna na početku redovitoga 75. zasjedanja Biskupske konferencije u Mostaru, kardinal Vinko Puljić napomenuo je kako se od posljednjeg sarajevskog zasjedanja u studenome prošle godine, još nije slegla klima koju je prouzročio nepravedni izborni zakon te se Hrvati u BiH osjećaju prevareni i izigrani. „Posljedica toga je mučna uspostava redovite vlasti u BiH, što dodatno opterećuje javno mnijenje koje je doprinijelo da je mnogima ‘odgorila’ ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini“, upozorio je nadbiskup vrhbosanski.

Legitimitet obesmišljen

Kardinalove riječi u značajnoj mjeri korespondiraju s onim što je potkraj siječnja u Zagrebu na redovitom zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH kazao vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, konstatirajući kako Hrvate frustrira nepravedna unutrašnja podjela BiH na dva entiteta, čija je upravna struktura u oba slučaja na njihovu štetu. Uz to, biskup je naglasio kako izborni zakon Hrvatima ni na jednoj razini, gdje su u manjini, ne osigurava mogućnost da sami sebi izaberu predstavnike, čime je, dakako, legitimitet kao (temeljni) kriterij, u biti, obesmišljen.

„Budući da drugi nerijetko odlučuje tko će im biti predstavnik, brojni Hrvati se osjećaju poniženi, jer su tretirani kao da su učenici u školi za djecu s posebnim potrebama. Ta pojava ima za negativnu posljedicu i to da se unedogled odgađa unutarhrvatska demokratizacija i zdravi pluralizam, jer postoji potreba za zbijanjem redova. Uz to, majorizacija i opstrukcija, a ponekad i lažni samoproglašeni hrvatski identitet pojedinaca u državnoj upravi i diplomaciji, primjenjuju se na štetu dostojanstva i prava Hrvata, posebice kod donošenja važnih odluka i preuzimanja nekih službi“, kazao je biskup Tomo.

A o ozračju u Bosni i Hercegovini zorno svjedoči i ovotjedna reakcija predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića na stavove Kolinde Grabar Kitarević, izrečene prošle subote na Danu otvorenih vrata za Hrvate BiH, u kojima je hrvatska predsjednica podsjetila na povijesnu činjenicu kako su bh. Hrvati u svojoj domovini prisutni dulje od tisućljeća: još od vremena hrvatskih narodnih vladara, preko loze starog hrvatskog plemstva, franjevaca i brojnih velikana čuvala se u njoj hrvatska prisutnost i i svijest.

„Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod, koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s drugim dvama narodima u zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini“, poručila je hrvatska predsjednica.

Pravi se javio!

No, Kojović drži kako je ovaj mali sat povijesti na Pantovčaku neutemeljen i štetan. Štoviše, taj korifej tzv. građanske Bosne i Hercegovine misli da nekoga nazivati najstarijim narodom u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva. Što je, dakako, u aktualnom odnosu snaga, u najmanju ruku cinično. Kojoviću, međutim, to nije dosta pa veli kako bi u ovoj zemlji svi narodi – bez obzira na duljinu njihove nazočnosti – trebali biti po pravima jednaki u svakom dijelu naše zemlje.

Pravi se javio! Naime, baš u Sarajevskoj županiji gdje je Kojovićeva stranka ostvarila najbolje izborne rezultate formirana je vlada na primjeru kojem se najbolje ilustrira ono što je detektirao biskup Vukšić – na djelu je lažni samoproglašeni hrvatski identitet pojedinaca. Sumnja se, naime, kako je jedan Hrvat instaliran u županijsku izvršnu vlast. (Ovdje treba napomenuti da otkako je, sad već pokojni, Vlado Raguž otišao u mirovinu, Hrvate više, među brojnim županijskim javnim poduzećima, nije mogao zapasti ni Pokop… )

Sindrom Komšić primio se, eto, i u „europskom Jeruzalemu“, gdje je, u biti, i nastao! A onda Kojoviću i sličnima smeta zagrebačko povijesno podsjećanje kojim je Grabar Kitarović, zapravo, ponajviše željela prenuti bh. Hrvate da ne dozvole da u njima “odgori” ljubav prema domovini. O čemu često čujemo i glas HBK, poput, primjerice, varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, koji je netom uputio poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, koja u svojoj cijelosti svjedoči o našoj jakoj povezanosti. „Želimo ustrajno i gorljivo ponoviti našoj braći i sestrama, Katoličkoj Crkvi u BiH, da nisu sami, ni zaboravljeni ni prepušteni slučaju“, poručio je mons. Mrzljak.

Slijedom čega treba kazati kako je u aktualnom političkom trenutku od iznimna značaja nacionalno zajedništvo. Zajedništvo, dakle, Hrvata koji žive u BiH kao autohtoni narod, Hrvata koji su iselili iz BiH, kao i onih Hrvata što su iselili iz Hrvatske – svi su oni dio nedjeljivog hrvatskog bića. Ili, kazala bi hrvatska predsjednica – „naše srce kuca isto“.

Prevladati egoizme

U kontekstu čega, vrlo se snažnim doimaju riječi mons. Tome Kneževića koji je na Hrvatskom katoličkom radio upozorio da je nužno učiniti sve kako ne bi došlo do podjela unutar hrvatskog korpusa, ni u BiH ni u Hrvatskoj. Podijeli Hrvate, pa onda možeš raditi kako hoćeš, kredo je (više čak i ne skriveni) onih političkih opcija, navodno građanskih i lijevih, u Bosni i Hercegovini, koje su svoje perfidno djelovanje usmjerili prema najmalobrojnijem konstitutivnom narodu. Kao, vjeruju, najlakšoj meti.

A vjetar u njedra im daju i oni, i ovdje i u Hrvatskoj, koji razlikuju Hrvate Hercegovine, Hrvate Središnje Bosne, Hrvata Posavine, Hrvate zapadne Bosne, koji se, kazao je mons. Knežević onda mogu još dijeliti i po biskupijama. Sve je, dakle, egoizme nužno prevladati, jer jedan smo nacionalni korpus. Nije, dakako, riječ o banalnom zbijanju redova, nego o potrebi pametnog političkog promišljanja u delikatnom političkom okruženju.

Jesmo i prevareni i izigrani (u listopadu), ali ne i – poraženi. Svoji smo na svome!

https://www.nedjelja.ba/hr/nek-se-zna/nismo-ovdje-gosti-ne-smijemo-odgoriti/9464

Zanima nas Tvoje mišljenje!