Aktualno

PRIGODAN DAR RODITELJIMA, BAKAMA I DJEDOVIMA: DUHOVNI PRIRUČNIK ZA STARIJE

 

DUHOVNI PRIRUČNIK “SUNCE VEĆ ZALAZI”

Lijepo je biti star! – poručuje nam o. Franz Sodja u Duhovnom priručniku za starije

Ono što ste oduvijek željeli reći svojim starijima – osobito u trenutcima životnih iskušenja – a niste znali kako ili se zbog nelagode niste usudili, napisao je legendarni slovenski svećenik Franz Sodja. On kroz lijepe misli svjetskih velikana o starosti i starijim osobama, razmišlja i meditira o stotinu gorućih pitanja starije generacije, a to čini izravno i jasno, zahtjevno, ali i milosrdno. Potiče i u mlađima one niti iskona, one Kristove vječne poruke, koje unatoč trpljenu, uvijek rađaju zadovoljstvom i radošću. On hrabri i nastoji pomoći starijim osobama da se životno pozicioniraju kao oni koji grade i vole, koji svome potomstvu žele pomoći, a ne smetati. Jednostavno dokazati da starost može biti radost i da nije samo žalopojka i bolest. Knjigu bi trebali pročitati naši stariji – možda će im to biti poticajan dar – da svoje zemne dane ili godine prožive radosno. Knjiga je ugodna za čitanje, ali i iskreno zahtjevna. Nije na razini “amerikaniziranih” katoličkih uradaka koji nam se nameću ili poput površnih globalnih projekata: “Djedica se opet ženi” ili “Super baka”. Ozbiljan je to priručnik i za mlađe – vodič za starost i poticaj na “Apostolat radosti!” – jednostavno knjiga je to koja će nas sve mijenjati na bolje!
Evo malo napomena autora koji savjetuje: „Moramo otići čistih ruku!“

******

Što je veći mir, što je više plemenitosti, to je lakše opraštati, zaboravljati, miriti se, promijeniti neprijatelje u prijatelje. Otići moramo čistih ruku. Zato postojano ucrtavajmo taj starački potez u sebi.

**********

Svaka stvar ima i svoju sjenu, ali ima i sunčanu stranu. Zašto ne bismo posvuda tražili sunce: dobru volju u ljudima, u prirodi ljepotu, u djeci sreću i razigranost, u unutrašnjem miru Božji osmijeh? Ima tisuću razloga, da svakoga dana budemo zadovoljni.

*********

Samo jednom smo stari – učinimo tada svoju starost lijepom i bogatom!

**********

I s bolesnim nogama također se treba pomiriti. No, prije pokušaj sve drugo!

Tvrdi uvez, 224 str. Narudžbe: hkzmiportal@gmail.com
098 9600 917, cijena 100 kn
___________________________________________________________________________

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!