Aktualno

BENEDIKTOV POUČAK

Piše: Marijan Križić (Veritas)

 

 

“Liberalizam nije uspio – ne zato što nije ispunio očekivanja, već zato što je ostao vjeran sebi”, tako Patrick J. Deneen u svojoj knjizi “Zašto liberalizam nije uspio” obrazlaže neuspjeh liberalizma. Liberalizam je u ime individualizma i slobode bez etičkih ograničenja razorio tradiciju, kulturu i zajedništvo. Umjesto tradicije i kulture nametnuo je uniformirani multikulturalizam koji je zapravo negacija kulture. Liberalizam je nametnuo novu paradigmu slobode bez granica i neobuzdanog iskorištavanja prirodnih dobara, zadirući čak i u samu narav prirodnih datosti. Vrhunac te samovolje je prekrajanje vlastite naravi, što se ponajviše očituje u tzv. rodnoj ideologiji.
Zagovaratelji liberalne demokracije spremni su čak i dokidanje demokracije ukoliko ‘neprosvijećeni’ puk ne razumije i ne podupire njihove ‘progresivne’ ideje. Državni udar Lenjinovih boljševika, kao i parlamentarni puč Hitlerovih nacionalnih socijalista, upozoravaju nas koliko je demokracija krhka i kako je samozvani proroci ‘progresa’ mogu lako pregaziti i uspostaviti novi, globalni totalitarizam. Najnoviji američki predsjednički izbori rječito nas upozoravaju kako se i perjanica svjetske demokracije lako može strovaliti u jednoumlje i novi totalitarizam, koji ima tendenciju da se prelije i na ostatak svijeta.
Svjedoci smo dvostrukih mjerila i cenzuriranja svih neistomišljenika koje provode globalni gospodari društvenih mreža, poput Facebooka, Twittera, YouTubea i Instagrama.
Čak i lideri europskih zemalja, koji su se otvoreno suprotstavljali politici dosadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, odlučno su se suprotstavili ovako drskom cenzuriranju kojemu je izložen dosadašnji američki predsjednik Donald Trump. Europski vođe očito su svjesni da se ono što se jučer dogodilo njemu, sutra moglo dogoditi i njima.

Europa je postala svjesna opasnosti u kojoj je bila tek promatrač i objekt digitalnog nadmetanja globalnih svjetskih sila: Sjedinjenih Država, Rusije i Kine, te je umjesto toga odlučila postati aktivni subjekt u tom globaliziranom svijetu. U tom pravcu ministri Europske unije nadležni za digitalizaciju potpisali su krajem 2020. godine Berlinsku deklaraciju društvu koja “ujedinjuje europske zemlje oko zajedničkog projekta digitalne transformacije”. Europa je odlučila uspostaviti vlastiti digitalni suverenitet, što podrazumijeva izradu vlastitog hardvera, vlastitog softvera i vlastitih usluga. To je  ujedno i jedini način da i Hrvatska, kao europska zemlja i kao članica EU, zaštiti svoje interese pred globalnim svjetskim korporacijama.

Ukazujući na opasnosti raspadajućeg liberalizma, koji bi poput utopljenika mogao čitav svijet sunovratiti u globalni totalitarizam, autor spomenute knjige daje prijedloge i kako izvesti suvremeni svijet iz spomenute krize. Ukazujući na pozitivne stečevine liberalizma, koji svoje korijene ima i u univerzalnim vrijednostima, autor ističe da nema povratka na staro te kako treba krenuti  naprijed.
Sve u svemu, nalazimo se pred ponorom promjena nesagledivih razmjera i posljedica. Ono što se danas događa u svijetu u mnogočemu je slično vremenu raspadanja Rimskoga carstva i nastanka novih država na njegovim razvalinama.
U knjizi “Božja tvrđava” Louis de Wohl opisuje vrijeme u kojem Rimom vlada istočnogotski car Teodorik. Tada mladi sv. Benedikt kao Rimljanin promatra te promjene i shvaća da nema povratka na staro. Potpuno predan Bogu, pokušava razumjeti svoje vrijeme i Božji plan s novim svijetom koji se tada rađa na razvalinama nekada slavnog Rimskog Carstva. Prepoznaje i svoje poslanje da u duhu Kristove radosne vijesti preobrazi taj novi svijet. Zajedno sa svojom redovničkim braćom gradi samostan na brdu Montecassino, koji će biti ishodište i rasadište kristijanizacije novoga svijeta. Sve ono što je bilo zdravo i kršćansko, bilo je novi zdravi izdanak na zgarištu staroga svijeta iz kojega je izrasla nova kršćanska Europa. Papa Pavao VI. proglasio je 1964. sv. Benedikta zaštitnikom Europe.
Poput sv. Benedikta i mi trebamo osluškivati znakove vremena, jer ništa se u svijetu ne događa bez Božjega pripuštenja i Božjega plana.
Bog s ovim vremenom i ovim svijetom ima svoj plan. Na zgarištu njegovih promašenih ideja i ideologija, nestat će samo ono što je je nezdravo, što nije Božje, a ostat će ono što je zdravo, što je vječno, što je Božje.

To vrijedi kako za nas osobno, tako i za naš narod. Budućnost hrvatskog naroda u globalnim previranjima koje su pred nama ovisit će upravo o tome koliko smo Božji, koliko smo u istini. Jer oni koji su krotki, koji su Božji, “baštinit će zemlju”!

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!