Aktualno

DARUJEMO NOVI BROJ ČASOPISA “DA ŽIVOT IMAJU”

Iz tiska je izišao časopis DA ŽIVOT IMAJU (br. 9 / 2019.) Glavni urednik dr. fra Tomislav Pervan nas savjetuje da je dobro pogledati unatrag i upozorava: „Rješenje tvoga problema leži u tebi, ne u drugima!“ Časopis donosi i druge vrijedne tekstove vrsnih autora: biskupa Andreasa Launa, Michaela O’Briena, Petera Kreefta, Eugenia Cortija, Matka Petrovića, Marijana Jelenića i drugih.

********

Papa Franjo je više puta govorio o starijim osobama ističući da „starost nije bolest!“.

Ovim listićem (mjesečnikom) želimo naglasiti duhovne potrebe starijih osoba i na tom planu dati doprinos pišući više o životu i nadi, a manje o bolestima i problemima, jer svi znamo da je za sve probleme lijepa riječ kao melem, a molitva i duhovnost kao lijek. Ujedno ova poruka i zbog svoje zgodne forme može doprijeti do naših bolesnika, do zanemarenih osoba, do staračkih domova i starijih u našim obiteljima. Naš glavni urednik dr. fra Tomislav Pervan (teološki pisac i poznati ispovjednik) uvijek će rado odgovoriti i na Vaša pitanja.

Dr. fra Zoran Senjak (bolnički kapelan u Novoj bolnici) nam je poručio: „To što radite je veliko djelo milosrđa bolesnicima koje pohodim. Ne možete ni zamisliti koliko im znače ove pobudne i utješne riječi. Hvala vam!“

Ukoliko želite primati tiskani primjerak časopisa javite nam sms-om na mob. 098 9600 917 ili e-mailom mate737@gmail.com .

Pod geslom: „Neka narod čita!“ i formi pogodnoj za printanje darujemo pdf časopisa i čitateljima miportala.

DA ŽIVOT IMAJU” BR. 9/2019. PROČITAJTE OVDJE

**********

DUHOVNI PRIRUČNIK ZA STARIJE – Dok živiš, budi živ!

Lijepo je biti star! – poručuje nam o. Franz Sodja u Duhovnom priručniku za starije

Ono što ste oduvijek željeli reći svojim starijima – osobito u trenutcima životnih iskušenja – a niste znali kako ili se zbog nelagode niste usudili, napisao je legendarni slovenski svećenik Franz Sodja. On kroz lijepe misli svjetskih velikana o starosti i starijim osobama, razmišlja i meditira o stotinu gorućih pitanja starije generacije, a to čini izravno i jasno, zahtjevno, ali i milosrdno. Potiče i u mlađima one niti iskona, one Kristove vječne poruke, koje unatoč trpljenju, uvijek rađaju zadovoljstvom i radošću. On hrabri i nastoji pomoći starijim osobama da se životno pozicioniraju kao oni koji grade i vole, koji svome potomstvu žele pomoći, a ne smetati. Jednostavno dokazati da starost može biti radost i da nije samo žalopojka i bolest. Knjigu bi trebali pročitati naši stariji – možda će im to biti poticajan dar – da svoje zemne dane ili godine prožive radosno. Knjiga je ugodna za čitanje, ali i iskreno zahtjevna. Nije na razini “amerikaniziranih” katoličkih uradaka koji nam se nameću ili poput površnih globalnih projekata: “Djedica se opet ženi” ili “Super baka”. Ozbiljan je to priručnik i za mlađe – vodič za starost i poticaj na “Apostolat radosti!” – jednostavno knjiga je to koja će nas sve mijenjati na bolje!
Evo malo napomena autora koji savjetuje: „Moramo otići čistih ruku!“

******

Što je veći mir, što je više plemenitosti, to je lakše opraštati, zaboravljati, miriti se, promijeniti neprijatelje u prijatelje. Otići moramo čistih ruku. Zato postojano ucrtavajmo taj starački potez u sebi.

**********

Svaka stvar ima i svoju sjenu, ali ima i sunčanu stranu. Zašto ne bismo posvuda tražili sunce: dobru volju u ljudima, u prirodi ljepotu, u djeci sreću i razigranost, u unutrašnjem miru Božji osmijeh? Ima tisuću razloga, da svakoga dana budemo zadovoljni.

*********

Samo jednom smo stari – učinimo tada svoju starost lijepom i bogatom!

**********

I s bolesnim nogama također se treba pomiriti. No, prije pokušaj sve drugo!

Tvrdi uvez, 224 str. Narudžbe: hkzmiportal@gmail.com
098 9600 917, cijena 100 kn

Zanima nas Tvoje mišljenje!