Aktualno

VATIKAN: EPPUR SI MUOVE – PRVA PETOLJETKA!?

Prijedlog za reformu Rimske kurije izrađivan u prvih pet godina djelovanja
Vijeće je izrazilo punu solidarnost s Papom u vezi onoga što se događalo posljednjih tjedana.

Vatikan, (IKA) – Vijeće kardinala, na svom prvom sastanku dvadeset i šeste sjednice, pripremajući se da preda Svetome Ocu  odlučilo je, prije no što nastavi svoj rad, zamoliti Papu da iznese osvrt o radu, strukturi i sastavu samog Vijeća, uzimajući u obzir i poodmaklu dob nekih članova, priopćio je 10. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.
Izrazilo je zadovoljstvo uspjehom IX. svjetskog susreta obitelji u Dublinu, čestitajući također kardinalu Eminija Kevinu J. Farrellu i Dikasteriju za laike, obitelj i život koji su zajedno s nadbiskupom Diarmuidom Martinom organizirali događaj.
Vijeće je izrazilo punu solidarnost s papom Franjom u vezi onoga što se događalo posljednjih tjedana, svjesno da će u aktualnoj raspravi Sveta Stolica uputiti potrebna pojašnjenja.

******************************

VIJEĆE DEVETORICE KARDINALA

Izvješće sa sastanka Vijeća kardinala (C9): Vatikan planira odgovoriti na optužbe nadbiskupa Vigana

Radi se o prvom zasjedanju Vijeća poznatog pod nazivom C9, nakon što su ovog ljeta tri velika skandala povezana sa seksualnim zlostavljanjem potresla Crkvu.

Foto: Shutterstock.com

Članovi Vijeća kardinala, skupine osnovane da pomogne papi Franji u vođenju Crkve i u nacrtu reforme Rimske kurije, izrazili su “punu podršku” Svetom Ocu nakon optužbi da je znao a nije ništa učinio po pitanju kardinala McCarricka, optuženog za zločine seksualnog zlostavljanja.

Podsjećamo, bivši apostolski nuncij pri SAD-u, nadbiskup Carlo Maria Viganò, u pisanom je svjedočanstvu optužio sadašnjeg papu da je kardinala McCarricka učinio svojim bliskim suradnikom unatoč tome što je bio pod sankcijama koje mu je nametnuo Benedikt XVI., a na koje ga je, navodno, Viganò upozorio.

Na zasjedanju održanom 10. rujna sudjelovala su šestorica od devet kardinala, izrazivši “punu solidarnost s papom Franjom, u svjetlu događaja koji su se odigrali proteklih tjedana, svjesni da će u aktualnoj raspravi Sveta Stolica uputiti moguća i potrebna pojašnjenja”.

Radi se o prvom zasjedanju Vijeća poznatog pod nazivom C9, nakon što su ovog ljeta tri velika skandala povezana sa seksualnim zlostavljanjem potresla Crkvu.

Tako su krajem lipnja u javnost izašle optužbe protiv Theodora McCarricka (papa Franjo oduzeo mu je u međuvremenu kardinalsku titulu). Sredinom kolovoza je, pak, objavljeno izvješće o seksualnom zlostavljanju u šest američkih biskupija na teritoriju savezne države Pennsylvanije koje uključuje preko tristo svećenika i tisuću žrtava, da bi ubrzo nadbiskup Viganò javno iznio optužbe protiv Svetog Oca za zataškavanje seksualnih zločina.

Od devet članova na prvom danu trodnevnog zasjedanja sudjelovali su vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, zatim kardinali Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, Sean O’Malley iz Bostona, Oswald Gracias iz Mumbaija, predsjednik Vijeća za Državu Vatikanskog Grada Giuseppe Bertello te njemački kardinal Reinhard Marx.

Na sastanku nije mogao sudjelovati australski kardinal George Pell kojem se trenutačno sudi zbog navodnog seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Uz njega, također su bili odsutni čileanski kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa, koji se trenutačno suočava sa sličnim optužbama, te kardinal Laurent Monsengwo Pasinya iz Konga.

Tino Krvavica | Bitno.net

Zanima nas Tvoje mišljenje!