Aktualno

DOBRA VIJEST IZ HERCEGOVINE!

Srednjoškolci iz Posušja napravili automobil na solarni pogon

Izvor: N1

Učenici Srednje strukovne škole Posušje u roku od pola godine izradili su vlastiti automobil na solarni pogon. Mladi inovatori su u stvaranju ovog projekta, vrijednog oko 6.000 KM uložili mnogo truda i znanja što se na kraju i isplatilo s obzirom na to da su na međunarodnoj utrci solarnih auta u Sisku osvojili prvo mjesto.

U radionici su učenici Srednje strukovne škole Posušje, zajedno sa mentorima, oko šest mjeseci radili na izradi solarnog automobila. Cilj je bio napraviti stabilno vozilo zbog postizanja što boljih rezultata na utrkama.

Projekat je bio dosta zanimljiv, pa mi nije bilo teško raditi na njemu. Najzanimljivije mi je bilo dorađivati neke suspenzijske karakteristike ovog vozila“, istakao je Josip Martić, učenik Srednje strukovne škole.

Najdraže mi je bilo kad smo ga rastavljali i radili ponovo nove dijelove, a najteže kad je bilo testiranje, kad se stvorilo niz problema, gašenje, ispad lanca i pregrijavanje…“, rekao je Emanuel Tomić, učenik Srednje strukovne škole.

Nakon što su izvršili sve popravke, automobil je bio spreman za međunarodno takmičenje u Sisku, gdje ovog ljeta osvajaju prvo mjesto. Nastojali su, kažu, svoje znanje o elektronici primijeniti u praksi, pa je upravo spoj teorije i prakse bila dobitna kombinacija koja ih je dovela do ovog postignuća.

Prije nekoliko godina jedan od mojih kolega Ivica Vranješ i ja smo razmišljali šta i kako nešto novo napraviti da bi bili prepoznatljivi i da bi djeca naučila masu nekih stvari iz ovog područja kojeg obrađuju kroz školu i da bi to primijenili u praksi, a ono što će moći koristiti to znanje i u sklopu svog cjeloživotnog nekog učenja nadograđivati se dalje“, naglasio je Mario Knezović, direktor Srednje strukovne škole Posušje.

Automobil je napravljen od metalnih cijevi, obložen plastikom i limom, a pokriven je solarnim panelima koji pune bateriju. Iako može ići i više od 100 km/h, brzina mu je programirana do 45 km/h, zbog pravila takmičenja.

Većina dijelova je proizvedena ovdje u školi, djeca su to radila uz pomoć mentora, kupili smo neke osnovne dijelove gume, felge, motor, a sve ostalo je proizvedeno u školi“, kazao je Marko Jukić, mentor.

Veliku finansijsku podršku pružila im je lokalna vlast, te razni sponzori, a u narednom periodu planiraju raditi na sitnim prepravkama i dizajnu, kako bi i na narednim takmičenjima zadržali titulu pobjednika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Zanima nas Tvoje mišljenje!