Aktualno

RADNA NEDJELJA – KRŠENJE RADNIČKIH PRAVA!

BRUXELLES (IKA)

Konferencija pod nazivom “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme u Europi: Kojim putem naprijed?” održana je u ponedjeljak 18. veljače u Europskom parlamentu u Bruxellesu u organizaciji Europskoga saveza za nedjelju. Događaju su na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir nazočili predstavnik Hrvatskog saveza za nedjelju fra Bože Vuleta Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, također članica saveza, koji je osnovan prošle godine.

Cilj događaja bila je razmjena iskustava i promocija dostojanstvenog radnog vremena u državama članicama, a predstavljene su i dobre prakse i kampanje Saveza za slobodnu nedjelju diljem Europe.

Fra Bože Vuleta predstavio je Hrvatski savez za nedjelju i istaknuo kako rad trgovina i drugih ne-nužnih djelatnosti neradnim danima, nedjeljom i blagdanima u Hrvatskoj evidentno ne utječe pozitivno na ekonomske aktivnosti, ali ima negativan utjecaj na kvalitetu života radnika u trgovini, njihovih obitelji i, posljedično, cijeloga društva.

„Dosadašnje Vlade Republike Hrvatske su neshvatljivo i neprihvatljivo, na štetu radničkih prava, štitile prohtjeve velikih trgovačkih lanaca, većinom stranih kojima u matičnim zemljama nisu dopuštena takva kršenja radničkih prava“, rekao je Vuleta.

Marijana Petir, koja pitanje osiguranja slobodne nedjelje za sve zaposlene, posebice u trgovini, smatra izuzetno važnim, u govoru se dotakla dvaju istraživanja koje je provela u Hrvatskoj u suradnji s tvrtkom Medianet. U istraživanju iz 2017. godine 90% naših građana izjasnilo se da žele da se osigura slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme za sve zaposlene. Usprkos tomu, u Hrvatskoj trgovine mogu raditi svih 365 dana u godini, 24 sata na dan. Drugo istraživanje koje je provela 2018. godine o ravnoteži privatnog i poslovnog života, pokazalo je da 50% zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno, a najveći problem uočen je upravo u sektoru trgovine.

„Ako se izuzmu dani tjednog odmora i dani godišnjeg odmora, svaki radnik u preostalih 282 dana u godini odradi 141 sat više od redovnog radnog vremena. To pokazuje da radnik i država izgube na godišnjoj razini gotovo jednu mjesečnu satnicu, radnik plaću, država doprinose i poreze“, izjavila je Petir.

Europski parlament i Vijeće postigli su privremeni dogovor o prijedlogu Europske komisije za novu direktivu o ravnoteži između privatnog i poslovnog života roditelja i skrbnika, a zastupnica Petir u govoru je istaknula kako se nada da će i razgovori o Direktivi o radnom vremenu krenuti prema rješenju te će tema slobodne nedjelje doći na dnevni red.

Predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić rekla je da se zalaže za to da se zakonom utvrdi radno vrijeme u trgovini i da se ne prepušta poslodavcima da utvrđuju radno vrijeme kako god žele. „Nije potrebno da se u Hrvatskoj može raditi 0-24 sata. Stoga želimo da se riješi pitanje rada nedjeljom u trgovini, odnosno da se trgovine oslobode od rada nedjeljom jer smatramo da to nije potrebno”, rekla je Štulić, a izvijestio je Ured zastupnice Petir.

Zanima nas Tvoje mišljenje!