Aktualno

Ekshumirani posmrtni ostatci na Maceljskoj gori

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja na području općine Đurmanec, točnije Maceljske gore, od 18. svibnja 2020. godine započelo je terenska istraživanja, odnosno probna iskapanja. Već drugi dan istraživanja na području zvanom Križanov jarek pronađena je masovna grobnica. Obradi se pristupilo po svim pravilima struke, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostatci najmanje 82  žrtve poslijeratnog razdoblja iz grobnice dimenzija 4×4,6 m.

Dokumentiranje grobnice i nalaza provedeno je s totalnom stanicom koju kao dio standardnog postupanja provodi Uprava za zatočene i nestale, a prilikom obrade grobnice ponovo je svoju potporu pružila Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije koja je skenirala i izradila 3D model grobnice.

Svrha ovakva sveobuhvatna istraživanja, odnosno dokumentiranja jest prikupljanje što više podataka kako bi se dostupni podatci mogli analizirati te kako bi pridonijeti kvalitetnoj rekonstrukciji okolnosti stradanja žrtava. U više navrata Ministarstvo hrvatskih branitelja isticalo je kako se samo jasno definiranim pravilima i pristupom može provoditi sustavno istraživanje.

Paralelno s ekshumacijom, probnim iskapanjima pregledalo se oko 313 m2 terena na drugom dijelu Križanova jareka za koja su saznanja ukazivala u postojanje drugoga grobišta, međutim posmrtni ostatci nisu pronađeni.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i u slučaju provedenih istraživanja na Gračanima, istraživanjima na Maceljskoj gori pristupa sustavno i temeljito, uz potporu Udruge Macelj 1945.
Kvalitetna suradnja uspostavljena je još tijekom rujna 2019. kada su provedeni zajednički terenski izvidi čime su prikupljena vrijedna saznanja o grobištima na ovome području.
Provedba terenskih istraživanja nastavlja se i dalje tijekom lipnja te je planirana obrada još nekoliko lokacija na području zvanom Volovčica i Lepa Bukva u prvoj fazi rada. O svim rezultatima i nalazima pravovremeno ćemo obavještavati javnost preko mrežnih stranica.
Sva postupanja provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvor: Crkva na kamenu

Zanima nas Tvoje mišljenje!