Aktualno

KONRAD ADENAUER – JAVNO ISPOVIJEDANJE VJERE ZA NJEGA JE BILO DIO ŽIVOTA

Priča se da je jedan njemački svećenik na vjeronauku objašnjavao djeci što je osoba i osobnost. Govorio im je, naravno, da je svaki čovjek osoba, ali da svatko nije dobro razvio svoju osobnost. Posebno im je naglasio da za čvrstu osobnost treba imati jasna načela i po njima se ravnati. Pitao je djecu mogu li pokazati kakav dobar primjer u tom kontekstu. Jedan trinaestogodišnjak je odgovorio: „Osobnost je gospodin Adenauer!“ Svećenika je zanimalo obrazloženje: „Zašto misliš da je Konrad Adenauer osobnost?“ Dječak je uzvratio: „Zato, jer što radi to i govori, a govori tako kako radi!“

„Doživljaji koje čovjek ponese iz rodne kuće su za njega odlučujuće sjećanje“, zapisao je Konrad Adenauer koji se rodio 5. siječnja 1876. u Kölnu. „Moji su roditelji bili pobožni ljudi i nas djecu odgajali su u kršćanskom svjetonazoru. Ujutro i navečer zajedno smo molili, svake nedjelje je cijela obitelj prijepodne išla na svetu misu, a popodne na večernjicu. Djeca su dobro vidjela da se naš otac svaki dan na povratku iz službe (bio je tajnik državnoga suda) zaustavi u Marijinoj crkvi blizu našeg doma.“

Mali Konrad je bio među najboljim učenicima u školi. Rado je učio njemački i latinski jezik, a posebna ljubav bila mu je botanika. Po završetku gimnazije, po očevom savjetu, zapošljava se kao činovnik u banci. To ga je dosta rastužilo. Želio je studirati poput starije braće. Otac je uslišao njegove molbe i poslao ga na studij prava u Bonn, potom München i Freiburg. Uspješno je okončao studij, ali zbog nedostatka sredstava za daljnje usavršavanje nije doktorirao. Ta „manjkavost“ mu je kasnije kroz život obilno nadoknađena. Primio je 21 počasni doktorat s različitih uglednih sveučilišta.

U 27 godini života ženi se s Emom Wayer i u sretnom braku rađa im se troje djece. Nažalost, supruga mu umire 1916. godine u trenutku kad Adenauer nastupa na javnu političku scenu. Ubrzo je 1917. godine postao gradonačelnik Kölna i na toj dužnosti ostaje sve do 1933. godine kada na vlast dolazi Hitler. Unatoč golemim zaslugama za razvoj ove njemačke pokrajine u svakom pogledu, Adenauerovoj katoličkoj stranci došli su crni dani. Deutsche Zentrumspartei je izgubila „izbore“ u Kölnu, a Adenauer je pobjegao u opatiju Maria Laach, nakon što su mu prijetili jer se nije želio ni rukovati s loaklnim nacističkim vođama. Adenauerov jednogodišnji boravak u opatiji obznanjen je tek nakon rata od strane njezinog opata, kojeg su Heinrich Böll i drugi optužili za kolaboraciju s nacistima.

Bio je kratko zatvoren i nakon Noći dugih noževa. Sljedeće dvije godine se često selio zbog tortura koje su mu naturali nacisti. Prema Alberu Speeru i njedovim Dnevnicima iu Spandaua, hitler se divio Adenaueru. No, i Hitler i Speer su se slagali da Adenauer zbog svojih političkih pogledaa i tvrdoglavosti ne može igrati veću ulogu u nacističkom pokretu.

U tim teškim trenutcima poručio je svojoj drugoj ženi koju je oženio tri godine nakon smrti prve: „Budi mirna, jer svi smo mi u Božjim rukama!“

Kada su Amerikanci 1945. osvojili Köln ponovno je preuzeo ulogu gradonačelnika i uspješno počeo liječiti ratne rane. Svim snagama trudio se obnoviti bombardirani grad i okolicu. Počeo je, također, s utemeljenjem nove stranke Kršćanske demokratske unije (CDU) s kojom je želio obnoviti porušenu i poraženu Njemačku. Konrad Adenauer u dobi od 73 godine postaje njemački kancelar. „Veliki starac“ kako su mu tepali osvaja još tri mandata, sve do 1963. godine. Teško javno breme odlaže tri godine prije smrti, a svome Bogu, kojem je cijeli život vedro služio, preselio je 19. travnja 1967. u 92 godini života.

Njegov sina Paul koji je postao svećenik o ocu je ovako govorio: „Nikad se nije dogodilo da bi se kolebao u pitanjima vjere. Javno ispovijedanje vjere za njega je bilo dio života koji se mora povezati s kršćanskom odgovornošću.“ (L)

Zanima nas Tvoje mišljenje!