Aktualno

IZBOR NA ISUSOVAČKI NAČIN

 ISUSOVAC LUKA RAĐA

ZAGREB (IKA)

SKAC Palma poziva sve muškarce koji razmišljaju o redovničkom zvanju da dođu na vikend ignacijevske molitve u Svetičkom Hrašću i upoznaju 500 godina prokušanu metodu odlučivanja koju je predložio sam sv. Ignacije.

Susret će se održati od 13. do 15. studenoga pod vodstvom o. Tomislava Špiranca. Uključuje zajedničku rekreaciju, osobnu molitvu u tišini, dnevno duhovno vođenje, misno slavlje, klanjanje i priliku za sakrament pomirenja.

O. Luka Rađa pokrenuo je godine 2001. mlade da osnuju SKAC, a nešto kasnije i ljetni program za mlade Modrave.

O izboru je rekao: Ili ćeš jedno, ili drugo. Ili si „za“, ili „protiv“. Što je više od toga, od Zloga je. Odredi se: budi vruć ili studen, inače si „fuj“! I prije Ignacija, još u željezno doba, znalo se: Kuj ili ne mrči gaća! Magarac neki, kaže priča, stajao između dva plasta sijena. Oba jednako velika, oba jednako slasna. I mišljaše on: „Ako ću ovog, onda ništa od onog.“ Pa opet: „Ako ću onog, onda ništa od ovog.“ I ponovno tako. A tako bi valjda do danas – da nije krepao od gladi. Znam, ti si pobožan i Bogu prepuštaš da upravlja tvojim životom. Da on za te donese odluku. Gluposti! Bog ima pametnijeg posla od kojih je i to da te blagoslovi u dobru izboru ili da tvoj loš izbor okrene u dobro, ako si u dvojbi radije išao na rizik, nego ostao neodlučan. Jesi li u dilemi koji stalež odabrati, sve ti se svodi na: ili ćeš pred oltar ili na oltar. Čekaš li da te Bog oženi, ostat ćeš sam. Sjećam se kolege koji je, dvoumeći se što je volja Božja: da ostane ili iziđe iz samostana, u svojoj tjeskobi zatražio proročku riječ od glasovitog duhovnika. Dobio je upravo proročki odgovor: „Što god ti učiniš, to ti je i volja Božja!“ Moli, dakle, i slijedi svoje mušice. Ne oklijevaj. Ne ostavljaj za sutra, što možeš učiniti prekosutra! (Šala mala! Jer, dobro znaš što hoću reći…)

Dopustite mi na tren biser iz franjevačke duhovnosti. Franjo i Maseo hodali putem „slijedeći tako volju Božju“. A onda se našli na raskrižju. „Kuda dalje“, upita Maseo. „Onim putem kojim je volja Božja“, kaza Franjo. Ovaj se nađe u nama tako bliskoj situaciji. A Franjo, pun Duha Svetoga, posadi ga nasred raskrižja i zapovjedi da se okreće oko sebe sve dok mu se mozak i želudac ne zamrse. „Stani“, naredi Franjo. „A sada kreni!“ Bauljajući, Maseo nasumce krene putem koji mu se slučajno pod nogama našao. Taj je put volja Božja. Ignacije, tražeći volju Božju za sudbinu onog Maura koji mu se drznuo dirnuti u Gospu, u dilemi da li da mu zato bodežom presudi, odluku je prepustio mazgi. Ova čudom, nije krenula za Maurom i tako se svetac, Bogu hvala, ovom zgodom nije mašio bodeža. Ispravan izbor podrazumijeva odreknuće od klišejizirana načina razmišljanja i spremnost na iskorak.

Kao studentski kapelan u Palmi o. Luka uočio je da najveću zamku mladima ovoga doba predstavlja zapravo neodlučnost. Vjerujemo da ove njegove riječi mogu donijeti i svjetla i ohrabrenja za mnoge. “A dečke koji razmišljaju o pozivu mi iz Studentskog katoličkog centra Palma u Zagrebu pozivamo da se odvaže doći na duhovnu obnovu Možda baš isusovac”,istaknuli su organizatori.

Surađujući s Družbom Isusovom u Hrvatskoj provinciji imaju iskustvo da je njihova formacija i karizma duhovnih vježbi od presudne važnosti za današnje vrijeme. Oni u apostolatu mladih pomažu:

  • Tražiti i nalaziti Boga u svemu
  • Birati veće dobro… ono Više (magis)
  • Biti kontemplativan u akciji… Dakle, svojim djelovanjem nas uče kako se ne moramo povlačiti iz svijeta, nego uz pomoć Božju u svemu svjetovnome gledati dublje, otkrivati gdje je Bog i kako je On prisutan u svijetu.

Na susret se može prijaviti: PRIJAVNICA ZA MOŽDA BAŠ ISUSOVAC. Za više informacija i programu javiti se na: idom@skac.hr.

Zanima nas Tvoje mišljenje!