Aktualno

DEMOGRAF ŠTERC: ‘IMAMO NEVJEROJATAN GUBITAK UČENIKA’

Demograf Šterc, profesor s Fakulteta hrvatskih studija, zabrinut je demografskom slikom.

Portal www.narod.hr izvješćuje da je demograf Stjepan Šterc u N1 Studiju uživo komentirao činjenicu da se gotovo dvostruko povećao broj naselja bez stanovnika kao i činjenicu da s većim brojem umrlih i dalje imamo vrlo lošu demografsku sliku. Zbog zanimljivosti i aktualnosti problema prenosimo dio teksta.

 

Šterc ističe da bi demografska situacija u Hrvatskoj trebala zabrinuti svakoga.

“Broj naselja bez stanovnika se dvostruko povećao, a na terenu je situacija i gora. Dovoljno je otići u Dalmatinsku Zagoru, Slavoniju i vidjeti prazninu koja mora svakoga zabrinuti. Ovo na političkoj sceni su predstave iza koje Hrvatska demografski nestaje”, rekao je Šterc i dodao:

“Često govorimo o lošoj demografskoj slici, svaki put smo najavljivali ovo što se događa. Prošla godina još uz utjecaj krize podigla je negativne pokazatelje na povijesne maksimume. Prema DZS-u imamo 21.000 više umrlih nego rođenih, a prema podacima ministarstva čak preko 23.000. S političkog vrha gotovo nema komentara o tome, kao da se to nikoga ne tiče.”

“Kad sagledate političku scenu, Hrvatska je gotovo pod političkom okupacijom, sve se teme vrte oko interesnih sfera u političkim strankama. O ovom problemu nema ozbiljnih rasprava, struka je po strani. Najgori je nevjerojatan gubitak učenika osnovnih i srednjih škola, gubimo oko 9.000 učenika na godišnjoj bazi. U nekim sredinama u Hrvatskoj u nekoliko je godina izgubljeno preko 40% učenika. Kako će ta budućnost izgledati? Govori se da će se sve ovo negativno u demografskoj problematici nadoknaditi migracijama stanovništva, no to neće biti izgledno, mi se moramo vratiti klasičnoj populacijskoj politici i mora se planirati.”

Cijeli tekst možete pročitati na www.narod.hr

Zanima nas Tvoje mišljenje!