Aktualno

DRAGI POLJACI – SRETNA VAM STOLJETNICA NEOVISNOSTI!

Tko je 11. studenoga gledao poljsku televiziju TRWAM, mogao je u izravnome prijenosu vidjeti kako su braća Poljaci veličanstveno proslavili 100. obljetnicu uspostave neovisnosti. Hrvati 1918. nisu bili te sreće. Iz jedne „tamnice naroda“ ušli su u drugu, goru i težu. Nažalost samo dvadesetak godina kasnije Poljska je ponovno bila raskomadana od dvaju totalitarnih režima. Nije više bilo maršala Pilsudskoga da je spasi. Ali u svome mučeništvu pod nacizmom i onom duljem, pod komunizmom, Poljska je dala velikane poput Sv. Maksimilijana Kolbea, Sv. Faustine Kowalske i Sv. Ivana Pavla II. Velikog.

Hrvate s Poljacima veže duga povijest pripadnosti  istom, jagelonskom katoličkom pojasu. Veže ih pobjeda po Bečom 1683. Veže ih i starija povijest, povijest Bijele Hrvatske, koje je Sv. Ivan Pavao II. bio itekako svjestan osjećajući se Poljakom, ali svjestan dalekih hrvatskih korijena.  Bio je prvi papa koji je progovorio hrvatski, Europi pokazavši Hrvate, rekavši joj „dragi moji Hrvati!“ i ustvrdivši da su Poljaci i Hrvati jedini narodi na koje se u ovom povijesnom času kršćanska Europa može pouzdati. Možda je to zvučalo kao pretjerivanje, ali vrijeme je pokazalo svu istinitost te misli. Danas se, uz Božju pomoć, bude i drugi, a Poljska i Hrvatska ponovno povezuju kao neovisne države, obnavljajući jagelonsku poveznicu kroz inicijativu „Triju mora“ i na druge načine. U tu vezu čvrsto je vjerovao i naš „krstjanin spjevalac“ Gundulić u oazi hrvatske slobode, „kruni hrvatskijeh gradova“ Dubrovniku. Zagreb i Varšava! Kako to lijepo zvuči!

No još je važnije da jačamo naše duhovne veze u pripadnosti Jednoj Svetoj Katoličkoj i Apostolskoj Crkvi. Dragi Poljaci, neka vam je sretan jubilej! Neka živi bratska Poljska i prijateljstvo Hrvata i Poljaka! Ustrajmo u radu za kršćanski preporod Europe! ®

Zanima nas Tvoje mišljenje!