Aktualno

PROSLAVA DEVETE OBLJETNICE HKZ-A MI U TROGIRU

U nedjelju 19. svibnja, na svetkovinu Duhova, u župi sv. Lovre u Trogiru obilježena je deveta godišnjica Hrvatskog katoličkog zbora (zajednice) MI. Svečanost je započela svetom misom koju je služio župnik i duhovnik miovaca don Vinko Sanader.

Slavlju su, uz domaće vjernike i miovce, sudjelovali miovci iz Solina te zamjenik predsjednika MI-a iz Zagreba Mate Krajina i član predsjedništva MI-a iz Zagreba Vladimir Lončarević te uzvanici među kojima je bio i Ante Sanader, zastupnik u Hrvatskom saboru, Blaženko Boban, župan Splitsko – dalmatinske županije, Ante Bilić, gradonačelnik Trogira te načelnik PP Trogir Marko Doljanin.

U svojoj propovijedi, nakon čestitke upućene miovcima za deveti rođendan, don Vinko je istakao kako se svetkovina Duha Svetoga naziva početkom i rođendanom Crkve, te pozvao sve, posebno mlade da budu ponosni i aktivni članovi Crkve, te nastavio: Dragi mladi, ne dopustite da vas medijske laži i zavođenja odvuku od Krista, Crkve i spasenja. Naprotiv, angažirajte se u svojoj zajednici – Crkvi i kao vjernici-laici uljepšajte njezino lice. Bez vjernika-laika apostolat duhovnih pastira ne bi mogao postići svoj potpuni učinak. Zato, danas zahvaljujem svima vama koji ste angažirani u župi u crkvenim vijećima, kao voditelji zborova i vjeroučitelji, čitači, pjevači i ministranti, kao djelatnici caritasa ili čistačice u crkvi. Posebno zahvaljujem članovima zajednice Hrvatskog katoličkog zbora MI – koji već devet godina djeluju u našoj župi i gradu na misijskom, karitativnom i liturgijskom planu. Na taj način svjedoče da vole Boga i svoju Crkvu, da vole i svoj narod i svoju domovinu, svjedoče da je dobro činiti dobro. Dok postoje ovakvi mladi u našem narodu, Hrvatska ima svijetlu budućnost.

Svoju propovijed don Vinko je zaključio citatom  blaženog kardinala Stepinca koji je svojedobno rekao: ‘Radije umrijeti, nego izdati Crkvu svetu, Božju. Da smo htjeli izdati Crkvu, danas bismo stajali na počasnim tribinama i primali odlikovanja. Mene je tješila Isusova riječ: ‘Što bi vrijedilo sav svijet zadobiti, a dušu svoju upropastiti’?

Poslije svete mise održana je godišnja skupština na kojoj je, poslije uvodne riječi don Vinka, predsjednica trogirske zajednice MI Ivana Dujić izvijestila nazočne o radu miovaca u protekloj godini te se na kraju obratila miovcima:

Dragi miovci, vas i sebe vidim kao hrabre Isusove mladiće i djevojke – i hvala vam na tom svjedočanstvu. Nikada nećemo dopustiti da nas mentalitet ovoga svijeta i neki naši vršnjaci odvuku od Isusa Krista i da nam oni crtaju i određuju naše granice i norme ponašanja. Mi smo Kristovi i Krist je naš. S njime možemo mijenjati sebe i popravljati ovaj – sve više – bezbožni svijet. Učinimo sve da iza nas ostane svijetli trag dobrote, ljubavi i vjere – kako reče svećenik i pjesnik Izidor Poljak (1883. – 1924.): ‘Kuda koracam, hoću da bacam snopove zlatne svjetlosti.’  Budimo i ostanimo zajednica, budimo i ostanimo Vojska Gospe Bezgrešne, djelujmo zajedno, jer samo zajedno možemo uvijek više i bolje.

Svoju poruku i čestitku miovcima uputio je Vladimir Lončarević, koji je između ostaloga rekao: Znakovito je što se ova proslava događa na blagdan Duhova, koji je rođendan Crkve. A MI je Crkva u malom. Velika je radost vidjeti da ova Zajednica upravo kao Crkva živi, da se umnaža, da raste. Biti miovac čast je, ali, kako reče vaš duhovnik i župnik don Vinko, i odgovornost pred Bogom, Crkvom i Domovinom. A upravo to – Bog, Crkva, Domovina – njih štovati i njima služiti, to je naša zadaća… Dragi miovci, nije nas Bog slučajno kao narod postavio tu gdje jesmo, na granicu Zapada, tu na crtu, da slikovito kažem, od Helsinkija do Subotice i Kotora. „Odavno smo graničari stari“, kaže narodna pjesma. Tu smo Božjom providnošću povijesno postavljeni. Toga su kroza svu povijest bili svjesni naši pjesnici, naši vojskovođe, naši crkveni i politički velikani, sve do našega vremena, kada smo stvorili samostalnu državu. A da bi ta naša država jačala, da bi naše društvo bilo sve bolje, a mi kao narod opstali i rasli, treba i dalje oplemenjivati naš domovinski život istinom, dobrotom i ljepotom. Na to ste pozvani, svatko na svoj način, prema svojemu mjestu i talentima. Možda se te zadaće čine prevelike i preteške, gotovo eshatološke, ali nisu za njih potrebna izvanredna djela: dovoljno je svaki dan predano i Bogu posvećeno ispunjavati svoje dnevne dužnosti, pa će sve biti na dobrobit svima, zaključio je Lončarević.

Trogirskim miovcima su još čestitali i dali podršku Ante Sanader, Blaženko Boban, Ante Bilić i Ante Stipčić, član župnoga vijeća.

Na svetoj misi pjevao je Katedralni zbor mladih pod vodstvom mo Vinka Buble, a na skupštini nekoliko solista iz toga zbora: Romina Kirilenko, Hrvoje Ćuić i Marin Hazdovac. Uz roditelje miovaca, skupštini su nazočili i članovi župnih vijeća katedralne župe. Program je vodio miovac Dominik Petar Čavka. Poslije skupštine slavlje se nastavilo zajedničkim domjenkom.

Foto: Zlatan Letica                                                                                     V. S.

Zanima nas Tvoje mišljenje!