Aktualno

Što trebamo znati o Sinodi o Amazoniji?

Svečanim misnim slavljem u bazilici Sv. Petra u Rimu u nedjelju, 6. listopada papa Franjo otvorio je Sinodu o Amazoniji koja će trajati do 27. listopada. Navještanje evanđelja, zaštita stvorenoga i poštovanje lokalnih kultura su središnje teme ovoga susreta u Vječnom gradu.

U najavi ovoga najvažnijeg crkvenog događaja u 2019. talijanski Avvenire donio je nekoliko zanimljivosti vezanih za Sinodu i općenito za područje Amazonije.

Sazvana je zbog?

Tako podsjeća najprije kako je sam Sveti Otac 2017. objasnio zbog čega je sazvao skupštinu koja će razmišljati i tražiti nove načine evangelizacije za ovo područje. Tako je kazao: „Prvotni cilj je pronaći nove načine evangelizacije tog dijela Božjeg naroda, posebno starosjedilaca, često zaboravljenog i bez izgleda za mirnu budućnost, također zbog krize amazonske šume, pluća od temeljnog značaja za naš planet.“

Iako je najavljena Sinoda usko vezana uz jedno geografsko područje, teme koje ona obrađuje: novi načini navještanja evanđelja, poštovanje Stvoritelja i stvorenoga, novi načini pastoralne skrbi su zajedničke za cijelu Crkvu.

Prostor od 7,8 milijuna km2

Kada se govori o Amazoniji misli se na prostor od gotovo 7,8 milijuna km2 koji se prostire na devet država Južne Amerike: Brazil, Boliviju, Peru, Ekvador, Kolumbiju, Venezuelu, Gvajanu, Surinam i Francusku Gvajanu. Od ovog ogromnog prostranstva šume obuhvaćaju oko 5,3 milijuna km2, što je više od trećine prisutnih na Zemlji. Zelena pluća planeta, rezervoar kisika zbog kojeg cijelo čovječanstvo diše, Amazon je također jedna od najvećih rezervi bioraznolikosti i sam sadrži 20% nesmrznute svježe vode planeta.

Oko 34 milijuna stanovnika

Procjenjuje se da u Amazoniji živi oko 34 milijuna ljudi, od čega više od tri milijuna domorodaca, koji pripadaju više od 390 etničkih skupina. To su narodi najrazličitijih kultura, od autentičnih naroda toga podneblja do onih afričkog podrijetla i doseljenika. Zajedničko im je svima da su u vitalnom odnosu sa šumom i vodama rijeka. Međutim, prema posljednjim statistikama, raste i broj stanovnika u gradovima. Procjenjuje se da danas između 70 i 80% ljudi (oko 34 milijuna) živi u gradovima, od kojih mnogi nemaju infrastrukturu i javne resurse potrebne za podmirivanje takvog načina života.

Sudionici Sinode

U radu Sinode sudjeluje 184 sinodalna oca s pravom glasa od kojih je 113 iz biskupija o kojima se raspravlja, dok ih je 13 iz različitih dikasterija rimske kurije. Osim toga tu je i šest bratskih delegata i 12 posebnih gostiju. U radu će također sudjelovati i određeni broj stručnjaka te predstavnici domorodačkih naroda i etničkih grupa s podučja Amazonije.

Bez sumnje u narednih 20 dana očekuju se konkretni prijedlozi za bolji pastoralni rad u ovom dijelu svijeta. Sinoda je već sada probudila i veliku radoznalost kod svjetovnih medija i to prvenstveno zbog teme celibata jer su mnogi prenijeli kako će jedna od tema razgovora biti i ređenje oženjenih, prokušanih muškaraca u udaljenim mjestima koja nemaju svećenika.

KT

www.nedjelja.ba

Zanima nas Tvoje mišljenje!