Aktualno

PRED POČETAK NOGOMETNOG PRVENSTVA: ŠPANJOLSKA I HRVATSKA PODSJEĆAJU NAS DA SPORT NIJE ODVOJEN OD KATOLICIZMA

Priredio: dr. fra Tomislav PERVAN

Europsko prvenstvo u nogometu 2024. počet će 14. lipnja. Turnir koji će trajati mjesec dana održava se u Njemačkoj i uključivat će 24 momčadi s cijelog kontinenta koje žele postati europski prvaci.

Mnogi katolici možda gledaju na sportska natjecanja skeptično, shvaćajući ih kao općenito nepotrebno odvraćanje pozornosti  od našega duhovnog života (da ne spominjemo pomamu za rangiranjem nogometaša koja je tu uključena zbog astronomskih količina novca koje izdaju za nekolicinu sretnika). Ne bi li trebalo biti važnije fokusirati se na Boga nego na tu jedanaestoricu igrača koji se igraju loptom?

Nedavni događaji tijekom lipnja smjeraju, međutim, i drugamo te stvari nisu tako jednostavne, kao da bi nogometno igralište bilo odvojeno od duhovnosti; pokazalo se da čak i oni koji su u nogometu mogu posvetiti svoj rad u zahvalnosti  Bogu za ono što su postigli na terenu.

Prvi primjer toga dogodio se 2. lipnja u katedrali Almudena u Madridu, dan nakon što je španjolski nogometni klub Real Madrid pobijedio svog njemačkog protivnika Borusiju Dortmund 2-0 u finalu UEFA- Lige prvaka na stadionu Wembley.

Kao dio svoje  proslave pobjede u Ligi prvaka klub je u katedrali Almudena dočekao nadbiskup Madrida, kardinal José Cobo Cano, koji je predvodio ceremoniju unutar katedrale u čast uspjeha Real Madrida nakon završetka njihove nogometne sezone.

U Španjolskoj je uhodani običaj da klubovi svoje trofeje pokažu i u lokalnim crkvama i katedralama. Sevilla FC je, primjerice, prošle godine pokazal svoj nogometni trofej Europske lige Djevici Mariji u katedrali u Sevilli..

Nazočili su unutar katedrale Almudena na ceremoniji Real Madrida predsjednik kluba Florentino Perez, menadžer Carlo Ancelotti i njegov stručni stožer, zajedno sa svim igračima odjevenim u svečana odijela.

Kardinal Cobo čestitao je klubu na pobjedi u Ligi prvaka, a potom je zazvao Gospodina rekavši: „I Isus želi biti prisutan i zahvaliti nam za ovaj kup. On nam pomaže da prepoznamo što je uistinu bitno u životu.”

Govoreći posebno o Djevici od Almudene, kardinal je protumačio da se „Ona brine i kao dobra Majka zagovara svoju djecu, vjernike i nevjernike. Odavde uvijek blagoslivlja i prima molitve i nade svih onih koji u nju gledaju i onih koji istinski tragaju za dubokim smislom života.”

Djevica od Almudene naslov je koji se daje Gospi kao zaštitnici grada Madrida. Mjesne katoličke legende tvrde da je njen originalni kip iz Svete zemlje donio sveti Jakov Stariji, zaštitnik Španjolske i prvak hodočašća Camino de Santiago.

Tijekom islamske invazije na Španjolsku u osmom stoljeću, vjerni katolici današnjeg grada Madrida sakrili su kip Djevice od Almudene u zidove jednog od tornjeva utvrde  kako bi ga zaštitili od uništenja sa strane svojih muslimanskih osvajača. Stoljećima kasnije, 1085. godine, nakon ponovnog katoličkog osvajanja Madrida kralj Alfonso VI. održao je procesiju oko utvrde, a legenda kaže da se dio zida srušio otkrivajući sliku Djevice Marije pored upaljenih svijeća iza ruševina.

Kasnije je ta slika štovana kao Djevica od Almudene (“Almudena” dolazi od arapskog kao “al-mudayna”, što se prevodi kao “utvrda”). Mjesto na kojem je slika pronađena poslužilo je kao tlo na kojem će kasnije biti izgrađena katedrala Almudena i posvećena Djevici od Almudene. Dok je izvorni kip u međuvremenu izgubljen, sadašnji kip u katedrali datira iz 15. stoljeća.

U sklopu ceremonije kardinal je pozvao igrače da se popnu stepenicama i predaju svoj trofej Lige prvaka ispred kipa Djevice od Almudene. Kad je mnoštvo ispred katedrale ugledalo kapetana momčadi Nacha Fernándeza kako podiže trofej prema Gospi, u tom radosnom trenutku zvukovi pljeska nadglasali su španjolske pjesme koje je pjevao zbor. Predsjednik kluba Florentino Perez kasnije je kardinalu Cobu darovao malu repliku trofeja.

Veznjak Real Madrida Luka Modrić potom je nekoliko dana kasnije bio uključen u još jedan spoj nogometno-vjerskog obreda kada je s ostalim hrvatskim reprezentativcima bio na privatnoj audijenciji kod pape Franje u Apostolskoj palači u Vatikanu.

Unatoč tome što ima manje od četiri milijuna stanovnika Hrvatska se može ponositi impresivnom reprezentacijom koja je nedavno završila na trećem mjestu na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2022., a stigla je i do finala 2018., kada je u uzbudljivoj utakmici izgubila od Francuske.

Papi je uručen personalizirani dres i lopta Hrvatske, a on je čestitao momčadi na nedavnim natjecanjima na Svjetskom prvenstvu prije nego što je udijelio blagoslov momčadi. Također se obratio timu objasnivši da je “biti tim ona strana sporta koju volim isticati, jer je to metafora društvenog života, u različitim okružjima,  u kojima se živi i radi zajedno s drugima”.

Njegova Svetost istaknula je “osjećaj časti, prijateljstva… bratstva, odanosti i samokontrole” koji sportaši moraju imati. Papa je također istaknuo bratstvo i osvrnuo se na važnost koju sport ima za društvo, istaknuvši da “na terenu podrijetlo, jezik ili kultura neke osobe nisu važni”.

Oba su se prelata, i Kardinal a i Papa, u svojim obraćanjima osvrnula i na odgovornost koju ovi nogometaši imaju prema društvu, a Papa je podsjetio Hrvate na utjecaj koji će imati na mlade u svome narodu.

Bez obzira jesu li igrači Real Madrida i Hrvatske vjernici i praktični katolici, Crkva ove nogometaše podsjeća da unatoč bogatstvu i slavi imaju dužnost biti snažan uzor u društvu, posebice mladima. Kršćanske vrijednosti sporta daleko su nadmoćnije od novca koji dolazi s njim i za koji se može činiti da kvari sport.

Španjolska i Hrvatska povijesno su katoličke nacije koje su prošle kroz protukatoličke progone kroz razdoblja 20. stoljeća. Strahote su počinili antiklerikalni španjolski republikanci tridesetih godina, odnosno komunistički režim Jugoslavije nakon Drugoga svjetskog rata. Nakon što su nadvladali ta zla i tekuću plimu sekularizma, ovi nedavni javni događaji i javna očitovanja otkrila su koliko je katolicizam ostao iznutra povezan s njihovim kulturama.

U međuvremenu, u našim povijesno protestantskim nacijama, morat ćemo još neko vrijeme čekati da vidimo hoće li Tri lava dobiti blagoslov od Pape u Vatikanu da osvoje Svjetsko prvenstvo, ili da vidimo kako će sljedeći osvajači Super Bowla odlučiti predstaviti svoj trofej unutar bazilike Nacionalnog svetišta Bezgrješnog začeća u Washingtonu, D.C. (iako je ove godine pobjednik Super Bowla Harrison Butker uspio izazvati katoličku pomutnju u sekularnim krugovima svojim “kontroverznim” govorom na svečanosti na sveučilištu u Kansasu).

Katolici bi se ipak mogli osjećati nadahnuti i potaknuti dok idu prema UEFA Europskom prvenstvu 2024. Dok mnogi areligiozni nogometni navijači tvrde da je nogomet “njihova religija”, oni bi mogli stvarno otkriti i razmišljati o tome da su se neki od najslavnijih nogometaša i najvećih momčadi na svijetu priznali katolicima i  da pripadaju katoličkoj vjeri te su shvatili kako je potrebno u javnosti podariti slavu Bogu i njegovoj Blaženoj Djevici Mariji– nešto iz čega svi možemo (na)učiti u svakodnevnom životu.

 

Izvor: https://catholicherald.co.uk/with-the-uefa-championships-about-to-kickoff-spain-and-croatia-remind-us-that-sport-isnt-severed-from-spirituality-yet/

 

Anthony Rodrigues, 10. lipnja 2024.

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!