Aktualno

Briefing o sinodi – zahvalnost Papi što je “ovamo” doveo narode Amazonije

Briefing o sinodi, otac Giacomo Costa i pročelnik Paolo RuffiniBriefing o sinodi, otac Giacomo Costa i pročelnik Paolo Ruffini 
Prvi briefing o sinodi održan u prisutnosti biskupa Davida Martíneza De Aguirre Gvinea, apostolskog vikara Puerta Maldonada, monsinjora Emmanuela Lafonta, biskupa Cayenne, sestre Albe Terese Cediel Castillo, Paola Ruffinija, prefekta Dikasterija za komunikaciju i oca Giacoma Coste, tajnika Povjerenstva za informiranje. Briefing je vodila Cristiane Murray, zamjenica ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Debora Donnini, Ivica Hadaš – Vatikan

Papa Franjo je želio dovesti narode Amazonije u središte Crkve – rekao je jučer biskup David Martínez De Aguirre Gvinea, apostolski vikar Puerta Maldonada u Peruu, i jedan od posebnih tajnika sinode, izražavajući tako osjećaje različitih govornika na prvom brifingu o Biskupskoj sinodi za Amazoniju. Izrazio je osobito zahvalnost i radost što je Papa uspio dovesti „ovamo“ Amazoniju, te napomenuo da moramo te narode učiniti vidljivima, jer cijelom planetu imaju mnogo toga za reći.

Sestra Alba Teresa Cediel Castillo, sestara Misionarki Marije Bezgrješne i svete Katarine Sijenske koja djeluje u Kolumbiji, pridružila se toj zahvalnosti za mogućnost slušanja domorodačkih naroda na toj sinodi. Osvrnula se na rane amazonskih naroda. Život je provela među domorocima kao i osnivačica njezine kongregacije, sveta Laura Montoya, koja je u džungli također među domorocima osnovala misiju.

Kao žena, sestra Alba Teresa dobro poznaje trpljenje žena u kontekstu gerilskog ratovanja i trgovine drogom, no i važnost njihove prisutnosti. Posebno je govorila kako sestre misionarke u Amazoniji, zbog nedostatka svećenika, krste, svjedoci su parovima koji se žele vjenčati, često slušaju i ispovijedi, osobito umirućih ljudi iako ne mogu dati odrješenje, te je dodala – Žene u Amazoniji imaju prevažnu ulogu i nadamo se da će je Crkva sve više prepoznavati.

Žalost zbog rana koje se proživljavaju u Amazoniji proizišla je i iz govora biskupa Cayenne, u francuskoj Gvajani, monsinjora Emmanuela Lafonta koji od 2004. godine radi u Amazoniji. Osvrnuo se na posebnu situaciju u Surinamu, ističući kako se mnogi osjećaju napušteni od države, ne poštuju se njihova prava, mladi odlaze od roditelja, i na taj način nema širenja tradicionalne kulture.

Pročelnik je Dikasterija za komunikaciju, Paolo Ruffini istaknuo da je ‘Instrumentum laboris’ u procesu, kao što je papa Franjo rekao, da postane „mučenički dokument“, jer treba biti uništen u smislu da služi samo kao polazna točka prema onom što će učiniti Duh Sveti. Što se pak tiče zahtjeva da se svećenička služba povjeri takozvanim „iskušanim muževima“, oženjenim muškarcima mjesne zajednice, radi velikog područja i nedostatka svećenika, što je na sinodi proizišlo iz uvodnog izlaganja kardinala Claudia Hummesa, koji je govorio u ime katoličkih zajednica u Amazoniji, to nije jedina mogućnost – pojasnio je Ruffini i napomenuo – Nije rečeno da je to rješenje, nego da bi bilo pogrešno ne čuti molbu katoličke zajednice u Amazoniji.

U tom je smislu otac Giacomo Costa, tajnik Povjerenstva za informiranje, kojem je pročelnik Ruffini predsjednik, primijetio da se ne treba bojati suočavati s izazovima koji se nalaze pred sinodskim ocima jer će se potom cijela sinoda zajednički suočavati s tim pitanjima.

08 listopada 2019, 14:50
https://www.vaticannews.va/hr/vatikan/news/2019-10/brifing-sinoda-zahvalnost-papa-ovamo-doveo-narode-amazonije.html

Zanima nas Tvoje mišljenje!