Aktualno

Sedam mladomisnika u sedam godina iz iste župe


www.nedjelja.ba

Počevši od 2013. naovamo, svake godine po jedan je mladić iz župe Sv. Marije u Hudsonu, američka savezna država Ohio, bio zaređen za svećenika Katoličke Crkve.

S lijeva na desno: vlč. Dan Samide, vlč. Rich Samide, vlč. Anthony Simone, vlč. Patrick Schultz, vlč. Jeff Barnish, vlč. Ryan Mann, vlč. Ryan Cubera; FOTO Župa Sv. Marije, Ohio

S lijeva na desno: vlč. Dan Samide, vlč. Rich Samide, vlč. Anthony Simone, vlč. Patrick Schultz, vlč. Jeff Barnish, vlč. Ryan Mann, vlč. Ryan Cubera; FOTO Župa Sv. Marije, Ohio

Kako piše CNA, uistinu je prava rijetkost da mnogo svećenika dolazi iz iste župe u tako kratkom vremenu. „Tajming svega toga je očito orkestrirao dragi Bog“, rekao je vlč. Ryan Mann, jedan od „sedmorice u sedam“ koji je zaređen 2014.

Prije njih za svećenika je iz ove župe 2008. zaređen vlč. Stephen Flynn.

„Kada se ‘lopta počela kotrljati’, bilo je lakše nazvati tog tipa i reći: ‘Hej, što je to?’ Ili je ljeti bio kod kuće, pa ga se moglo vidjeti i razlučiti je li on čudan? Na osnovu njegova primjera moglo se kazati ‘Oh, on je normalan’; ‘A, dobro, mogu i ja biti normalan i raditi ovo’“, kazao je vlč. Mann

„U mnogo slučajeva on je bio jedna vrsta prve ‘budale’ koja je otišla u sjemenište“, a imao je i hrabrosti napraviti iskorak, dodao je vlč. Patrick Schultz koji je zaređen 2016. te objasnio kako su bogoslovi iz ove župe na svojim godišnjim raspustima dosta vremena provodili s grupom mladih što je drugim mladićima omogućavalo da pobliže upoznaju život bogoslova.

„Tako razvijate kulturu zvanja. Pomaže vam da vidite kako postoji nešto kao što je razlučivanje svećeničkoga zvanja – kada se prijavljujete za sjemenište, to ne znači da ste svećenik, nego da možete prepoznati svećeništvo u svome životu“, dodao je.

Vlč. Rich Samide, svećenik koji je zaređen 2018., rekao je da je primjer starijega kolege „u velikoj mjeri“ pomogao u njegovu rasuđivanju zvanja.

„Bogoslovija nije bilo neko nepoznato mjesto s nepoznatim ljudima koji uče za svećenika. Znao sam da ću ako odem u bogosloviju već znati nekoliko bogoslova“, objasnio je vlč. Samide.

Svaki svećenik s kojim je CNA razgovarao spomenuo je primjer sretnih i svetih svećenika koji su već bili u župi – osobito vlč. Damiana Ferencea, koji je nekoliko godina služio kao župni vikar u župi Sv. Marije.

„Poticao je zvanja, molio za njih i spominjao ih u propovijedima i primjerima, a koristio je vrijeme radeći s mladima“, rekao je vlč. Samide.

Druga stvar koju su mladomisnici od 2013. istaknuli jest važnost grupe mladih koja je aktivna u župi. Preko nje su se u različitim programima pobliže upoznali s bogatstvom vjere te sami mogli biti okruženi prijateljima koji su ih ohrabrivali za duhovno zvanje.

Također su spomenuli posebnu molitvu za zvanja kao ključni segment života svoje župe. Riječ je o molitvi koju se molilo svaki dan kada se moli i krunicu, te tijekom tjednih „svetih sati“ na misama i drugih prigodama.

„Kada ljudi imaju živi i aktivni odnos s Isusom Kristom i nastoje vršiti njegovu volju u životu, zvanja će se organski razvijati“, istaknuo je vlč. Samide.

„Dok župne zajednice nastoje rasti kao učenici, ohrabrivat će mlađe članove da razmotre načine na koje mogu služiti Gospodinu. Učeništvo je ključ“, konstatirao je svećenik zaređen 2018.

No, bez obzira na sva pozitivna i poticajna iskustva iz primjera pojedinih kolega, svi su se složili da je svećeništvo osobni poziv koji Bog upućuje svakom pojedinom mladiću kojega On izabere.

KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!