Aktualno

VLČ. ILIJA JAKOVLJEVIĆ: POJEDINCI NASTOJE VJERNIKE I SVEĆENIKE PROGONITI KAO ŠTO SU PROGONILI STEPINCA I ZAKLALI BL. MIROSLAVA BULEŠIĆA

Svečano misno slavlje u nedjelju, 10. veljače u crkvi bl. Alojzija Stepinca u selu Škropeti u Pazinskom dekanatu predvodio je župnik Fažane, policijski kapelan pri Policijskoj upravi istarskoj koji je ujedno vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića vlč. mr. Ilija Jakovljević.

Stepinac je, ako tako mogu reći, bio sv. Petar u novijoj hrvatskoj crkvenoj povijesti, naglasio je vlč. Jakovljević, te nastavio, on nije samo bio jedan u mnoštvu biskupa, svećenika, vjernika koji slijedi Isusa, koji pobožno sluša i divi se Isusovim riječima. Isusova riječ oblikuje njegovu pastirsku službu. Na početku svoje pastirske službe osniva Caritas preko kojeg nastoji pomoći onima najpotrebnijima. Osniva u gradu Zagrebu nove župe kako bi ljudi mogli lakše dolaziti do žive Božje riječi i euharistije. Pomaže školovanje svećenika, među inima i bl. Miroslava Bulešića te pomaže u opremanju pazinskog sjemeništa.

U vrijeme rata, kao Petar u današnjem evanđelju, izvozi svoju biskupsku službu na pučinu razrušene Hrvatske i baca mrežu evanđelja. Dok je zlo zahvaćalo sve šire mase, pojedinci i sustavi dobivali naličje zloga, Stepinac širi mrežu evanđelja i nastoji sačuvati dostojanstvo svakog čovjeka, a napose onog na koga se okomilo zlo. Opasan je bio taj Stepinčev pothvat, jer njegova mreža evanđelja stajala je nasuprot rasističkih zakona. Zakon mu onemogućuje da širi evanđelje, zakon se okomio na čovjeka kojeg još jedino brani Stepinac. Nastoji spasiti mnoge ljude, sačuvati njihove živote. Stepinac postaje glas obespravljenog čovjeka.

Stepinčeva mreža vjere posebno dolazi do izražaja na suđenju i u sužanjstvu. Iako bez ljudskih prava, ali ne i bez božanskih.

Njegovo mučeništvo bit će za vjernike proročki znak vjernosti Katoličkoj Crkvi, a njegova vjera trajno oblikovati vjerničku dušu hrvatskog naroda.

Ne znam je li Stepinčeva mreža bila „punija“ za vrijeme rata ili sužanjstva. Za vrijeme rata bila je ispunjena ne samo katolicima već mnogima kojima je uspio spasiti život ili nastojao spasiti. U vrijeme sužanjstva nije više fizički Stepinac mogao „puniti“ svoju mrežu pastoralnim pohodima, sv. misama s ljudima, krizmama i drugim slavljima već je bila punjena njegovim vjerom u tamnici koju mu je odredio režim. Bog je Stepincu ispleo mrežu s kojom će loviti ljude. Ona Petrova lađa s početka evanđelja u koju je unišao Isus je i ova Stepinčeva crkva. I danas mi bacamo s te lađe Stepinčevu mrežu vjere. Mi, koji danas slavimo Stepinčevo u ovoj crkvi, činimo tu Stepinčevu mrežu i nastojmo s njom ljude dovoditi Bogu a ne odbijati od Boga. Kad u Petrovoj lađi nije Krist i mreže su prazne. I danas kad u Petrovoj lađi nije Krist događaju se razna zla. I u našoj lađi kad nema mjesta za Krista ona je prazna i besplodna. Molimo da Isus bude u našoj životnoj lađi.

I danas određene struje u našoj domovini nastoje „progoniti“ Crkvu i vjernike kao u Stepinčevo vrijeme. Pojedinci u našem društvu nastoje vjernike i svećenike progoniti kao što su progonili Stepinca i zaklali bl. Miroslava Bulešića. Zaboravljaju da smo mi spremni podnijeti mučeništvo i dopustiti da okrvave svoje ruke kao što su toliko puta kroz povijest učinili neprijatelji Crkve. Mi ostajemo u Petrovoj lađi na kojoj je Krist. Nas ne zanimaju „amsterdamske“ lađe čiji su očevi progonili Stepinca, naše djedove i roditelje zbog vjernosti Crkvi. Petrova lađa i dalje će ploviti ovim našim područjem, sviđalo se to „amsterdamcima“ ili ne, a naš sveti stijeg vjere nose bl. Alojzije Stepinac i bl. Miroslav Bulešić.

Bl. Alojzije Stepinac, nije samo duhovni velikan našeg hrvatskog naroda, a to nam pokazuje i pobudinca „Verbum Domini“ pape Benedikta XVI. koji je Stepinca ubrojio među 16 istaknutih blaženika i svetaca u dvijetisućljetnoj povijesti Crkve . Naša Istarska Crkva može biti ponosna što je u svojim redovima imala svog Stepinca u liku bl. Miroslava Bulešića. Molimo da nas naši Blaženici zagovaraju, molimo da nam naši Blaženici budu model vjerničkog življenja te da i mi koji se nalazimo na Petrovoj lađi budemo spremni poput njih baciti mrežu na drugu stranu.

Bl. Alojzije, isprosi nam snagu i vjeru da možemo i mi danas ostati u toj Petrovoj lađi u kojoj si ti tako vjerno služio. Danas ti radosno kličemo: zagovaraj nas Blaženiče da sretno nosimo sveti stijeg vjere na Petrovoj lađi i da nas ništa ne obeshrabri a nama samima isprosi od Gospodina milost da ostanemo vjerni našoj svetoj Katoličkoj Crkvi i da ljubimo svoj narod. Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom, zaključio je vlč. Jakovljević svoju homiliju. (Izvor: www.ika.hr)

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!