UMREŽENA HRVATSKA

VATIKANSKI MAGAZIN O MEĐUGORSKOM VINU ZA PAPU FRANJU!

KOJI HVALOSPJEV VINU I BUTELJI!

MARTIN MUELLER

VATICAN MAGAZIN – TRAVANJ 2023.

Prijevod: Dr. fra Tomislav Pervan

 

Jeste li znali da je već deset godina 23. travnja državni praznik u Vatikanu? Ove godine namještenici u Vatikanu ne će imati velike koristi jer blagdan pada u nedjelju. Ali glavni gazda ipak može biti sretan. Jer je Jurjevo, sveti Jure … a jedan “Jorge” (španjolski: George) Mario Bergoglio slavi svoj imendan.

Ja sam tu prisutan. Barem što se vina tiče. Dobroj butelji skinut će se glava u čast slavljenika koji slavi imendan. A također i u čast moga drugog brata, koji se također zove Georg. Nažalost, prije mnogo godina taj sirotan je iz prekrasnog Allgäua stigao do Frankfurta, a kasnije do Kassela, što netko poput mene, tko voli prirodne ljepote, vjerojatno nikada neće razumjeti. Ali nema veze! Obojici nazdravljam s “jurjevskim vinom”, koje bi trebalo zapravo potjecati iz Gruzije (Georgije), jedne od najstarijih “vinskih zemalja” na svijetu te koja je za sebe totalno prisvojila ime ovoga svetca.

Ali fina kapljica ima nešto kraći put. Dolazi iz maloga sela Služanj u blizini Međugorja, svjetski poznatog marijanskog mjesta u Hercegovini, gdje se vino uzgaja od davnina. Želite li sa svog hodočašća u Međugorje ponijeti kući zaista dobru kapljicu, možete se odvesti do male vinarije obitelji Marijanović na Služnju, udaljenom svega tri kilometra od crkve u Međugorju, gdje možete (čak i u većim grupama) kušati divno vino iz boca koje sve nose sliku svetog Jurja, zaštitnika Služnja.

U “Tri žene na uskrsno jutro” Freddy Derwahl nam u ovom broju (str. 24.) pokazuje i opisuje vjeru i hrabrost žena, posebno Majke Božje, u događajima Muke i Uskrsa. One Majke koja je također u središtu Međugorja, gdje nas ponovno želi dovesti do Isusa Uskrslog. To govore sve Gospine poruke i brojna obraćenja – barem onima koji vjeruju u međugorska ukazanja.

Natrag k vinu. Naravno, to je i predivna opcija za svetkovinu Uskrsa. Ne samo zato što se tako dobro slaže s pečenjem, već zato što se jednostavno zove “33”. “33”: broj godina života našega Gospodina Isusa kada je umro i uskrsnuo! Sam nam vinar možda samo želi reći da je sadržaj boce mješavina (Cuveé) triju sorti grožđa (blatine, syraha i cabernet sauvignona), od kojih svaka tvori 33 posto.

A postoji i treći razlog da nazdravim s “tridesettrojkom”. Naime, Markusu Rederu, koji rubriku „Otvoreno pismo“ prenosi na Moniku Metternich te se oprašta posljednjim snažnim pismom Ralfu Schuleru: „Hvala ti, dragi Markus, na tvojim iskrenim riječima i sa željom za bogati Božji blagoslova za tvoj novi zadatak !”

Naša naslovna priča o “bolesnoj Majci Crkvi” morala bi nas u duhu slomiti kad ne bismo znali kako je Isus došao sve „iscijeliti”. Samo je on zacijelo znao da će mu najteži pacijent jednog dana biti vlastita Crkva. Dakako, za to mi treba još jedan gutljaj našeg velebnog vina da dobro konačno pobijedi zlo, pa i u našoj Crkvi. Ako Bog opet pošalje svetce, kao nekada svetoga Juru, tada sam bez brige i straha. Jer jedno je jasno iz priče o svetom Juri, ubojici zmaja: Na kraju pobjeđuje dobro. Zlo je poraženo.

Kao i kod našeg vina. Već svojim živahnim mirisom crne trešnje i svježeg ribiza osvaja naše simpatije. I to samo ako ga i kad ga kušate!

Čovjek gotovo povjeruje da mu se u usta zabada koplje svetog Jure, tako snažno to crno vino uzburka čovjekovo nepce. Primjese tamne čokolade i sladića, dobro uklopljene u prisutne kiseline, osiguravaju istodobno svježinu i puninu. S 14 postotaka alkohola te snažnim taninima, potkrijepljenim s 18 mjeseci barrique odležavanja u slavonskoj hrastovini, kapljica nudi užitak i nakon mnogo godina. Do tada bi se trebala i naša bolesna Crkva možda oporaviti pa stoga imamo još jedan razlog više da nazdravimo njenoj budućnosti ovom kapljicom: „33 Barrique” – o Bože moj, koja butelja!”

Zanima nas Tvoje mišljenje!