Aktualno

O BOŽIĆU 2020. GODINE I UZ 44. OBLJETNICU DJELOVANJA NAŠEGA „MI“

O Božiću 2020. godine i uz 44. obljetnicu djelovanja našega MI-a, svim miovcima – braći i sestrama u Kristu, želim mir, radost i obilan Božji blagoslov. Zahvaljujem svima znanima i neznanima koji su kroz mnoge godine preko našeg časopisa i Zajednice MI slavu Bogu činili i javno iskazivali, pa i onda kada je to bilo i opasno. Prošle su mnoge godine. Bilo je obilja i oskudice, ali obilje je pobijedilo činjenicom da se Djelo MI i dalje razvija i jača. Stoga, sve danas želim sažeti u samo jednu rečenicu: Hvala Gospodinu, koji nas je pozvao, opremio i u duhovni boj za vjeru, kulturu i slobodu poslao. Tek nam je sloboda udarila šamar otrežnjenja i spoznaje kolika milost nam je darovana: nisu samo idejni okovi zaprjeka apostolatu, nego još više relativizirani ideali i duhovna depresija. MI je imao šansu jučer, danas, ali i sutra. Između nekadašnjih okova neslobode i sadašnjeg propuha slobode – opasnosti su stalne! – nismo polupali svoj duhovni i intelektualni brod usmjeren prema Kraljevstvu Božjem. Bogu – Božiću hvala!

Sada o Božiću 2020. kada nam dolazi Dijete – naš Spasitelj, poslije gotovo pola stoljeća miovskog prosijavanja radosti i žalosti, uspjeha i neuspjeha, poraza i pobjeda, destiliram samo jedno: Bogu se utecimo, pod milosrđe njegovo stavimo Crkvu i Domovinu, obitelj i vlastitu dušu. Naš Božić događa se pod psihozom nevolja i muke cijeloga svijeta. Uz Jaslice i radost, na trenutke pomišljamo i na ono što očekuje Dijete kada stasa i na događaje Velikoga petaka. Dobro je to, dobra je realnost duha i duše. Iz nje, znamo to, izvire istinska radost koja je rođena na Božić, a u krvi Kristovoj okupana vječno sjaji pobjedom Uskrsa.

Radujte se, braćo i sestre, i sve svoje muke i nevolje, parnice i planove, stavite pred Dijete koje je Alfa i Omega, Pobjednik nad tamom i smrću. Ne bojte se – Božja je zadnja!

Svima sretan Božić i blagoslovljena 2021. godina.

 

Vaš duhovnik Jozo Mario Tolj

Zanima nas Tvoje mišljenje!