Aktualno

EPPUR SI MUOVE – FRATRI ČASTE PIVOM!

Pozitivna priča

Franjevci krenuli u novi biznis proizvodnje piva: ‘Svu zaradu usmjerit ćemo narodu župe’

Zagreb, 100619. Samostan Svetog Duha. Snimanje reportaze o S.anto pivu kojeg fratri proizvode u samostanu Svetog Duha. Na fotografiji: Tomislav Glavnik. Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Srdjan Vrančić / CROPIX

Fra Tomislav Glavnik

Već sam za vrijeme studentskog boravka u Njemačkoj maštao o proizvodnji samostanskog piva. Puno je vremena prošlo prije nego sam dobio 95 postotnu suglasnost svoje braće za ovaj pothvat – prisjeća se fratar župe Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, Tomislav Glavnik koji stoji iza ideje jednog od prvih samostanskih craft piva u Hrvatskoj, S.anto.

Iako u svijet proizvodnja ovog pića od strane franjevaca nije ništa neobično, pa tako primjerice neke od najboljih svjetskih craft piva dolaze upravo iz belgijskih samostana, kod nas je takva praksa još uvijek strana.

Fra Glavnik i njegova braća prije otprilike tri mjeseca, točnije na blagdan Svetog Antuna Padovanskog, javnosti su predstavili svoje pivo. Za vrijeme obilaska, otkrio nam je kako su htjeli stvoriti još jednu dodanu vrijednost svom stogodišnjem samostanu, te su se za potrebe komercijalizacije piva, odlučili na pokretanje zasebne tvrtke.

– Želimo biti primjer drugima, sve raditi transparentno i po zakonu. Kao i svako drugo društvo s ograničenom odgovornošću uredno plaćamo sve državne i porezne namete – ističe.

Zagreb 200819. Fra Tomislav Glavnik, gvardijan zupe i svetista Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu pokrenuo je i inicirao proizvonju njihova piva Santo za prodaju. Sredstva ce se koristi za financiranje i pomoc u njihovoj javnoj kuhinji. Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Berislava Picek / CROPIX

Pivo S.anto

Ovo, naime, nije jedini posao kojim se ovi franjevci, koji sa svojom tvrtkom dijele ime ‘Minorit’ što u prijevodu s latinskog znači ‘mala braća’, bave. U sklopu svog doma uzgajaju grožđe od kojeg proizvode vino za vlastite potrebe. Osim toga, tu se nalazi i mali vrt čije plodove poslužuju u pučkoj kuhinji, dok su potkrovlje iste zgrade prenamijenili u sobe za učenike i studente slabijeg imovinskog stanja.

– Svašta vam mi ovdje imamo, nadamo se da ćemo uskoro sagraditi i jedan studentski dom od 60-ak soba. Upravo prihod od prodaje piva želimo usmjeriti na našu pučku kuhinju, ali i učenike i studentske stipendije – dodaje.

Kako nam i sam pojašnjava, nikad im cilj nije bio čisti profit. Iako im pivo trenutno proizvodi i puni jedna craft pivovara iz okolice Zagreba, kroz dvije godine planiraju pokrenuti vlastiti pogon u kojem će zaposliti nekoliko djelatnika koji će biti posvećeni daljem razvoju projekta, naravno uz superviziju samostana.

Iako je njihov novi posao tek na samim početcima i do sada su proizveli svega 12.600 litara piva, fra Glavnik kroz smiješak dodaje kako im je računovotkinja poručila da su prilično dobri poduzetnici jer su već i sada na nuli.

Pivo S.anto koje od milja opisuju kao dobro, pitko, ali ništa posebno, namijenjeno svima, za sada jedino prodaju na svojoj župi u 0,3 bocama po cijeni od 14 kuna. Za nekoliko dana kreću u širenje tržišta, pa će se tako njihov proizvod moći pronaći u jednom splitskom baru te u Novalji i Šibeniku. Uz to, osim u kafićima poznatih turističkih destinacija Lijepe naše, dio prodaje će na sebe preuzeti i još dva hrvatska samostana.

Zagreb 200819. Fra Tomislav Glavnik, gvardijan zupe i svetista Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu pokrenuo je i inicirao proizvonju njihova piva Santo za prodaju. Sredstva ce se koristi za financiranje i pomoc u njihovoj javnoj kuhinji. Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Berislava Picek / CROPIX

Pivo S.anto

Na šire zagrebačko tržište, pojašnjava nam, zbog još uvijek male količine piva, za sada neće krenuti. Prije svega žele osposobiti vlastitu trgovinu u kojoj će posao prodaje piva i čaša s logotipom koje su trenutno u izradi prepustiti onome kome posao bude potreban.

– Fratri diljem svijeta već stoljećima proizvode vino, pivo, sireve, med te brojne druge proizvode, ne vidim razlog zašto i mi u Hrvatskoj ne bi radili isto – zaključio je.

Izvor: https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/franjevci-krenuli-u-novi-biznis-proizvodnje-piva-svu-zaradu-usmjerit-cemo-narodu-zupe/9270698/

Zanima nas Tvoje mišljenje!