UMREŽENA HRVATSKA

VELIČANSTVENO! 29. MLADIFEST U MEĐUGORJU

 

U Međugorju se događa nešto veličanstveno (MLADIFEST), možda najvažniji događaj vezan za mlade ove godine u Europi.  U Medjugorju to se to čini uvijek ponizno kao svojevrsna priprava za katoličke susrete mladih na svjetskoj razini, istodobno i za one na ekumenskoj i dijaloškoj. Kakva snaga katoličke vjere: u sakramentima, duhovnosti, kulturi i konkretnom životu… , a sve za život, vjeru i nadu cijelog svijeta. Svim volonterima, a osobito prezbiterima koji ispovijedaju (kažu brojke oko 500 svećenika) duboka zahvalnost i pozdrav. Čestitamo organizatorima!

Dođite i vidite…  (R)

 

02.08.2018 | 07:22 | IKA V – 202141/8 


U Međugorju započeo 29. mladifest

 

Večernjom misom u srijedu 1. kolovoza u Međugorju je započeo 29. međunarodni molitveni festival mladih. Nuncij Pezzuto mladima je poručio: „Ako vi obrađujete tlo vaše osobe, Gospodin se neće sustezati pomoći vam, tako da će vas neočekivano dovesti do konačne i apsolutne vrijednosti Kraljevstva Božjega, koje je jedino sposobno ispuniti nutarnju prazninu”.

Međugorje, (IKA) – Večernjom misom u srijedu 1. kolovoza u Međugorju je započeo 29. međunarodni molitveni festival mladih. Geslo ovogodišnjeg festivala je Živjeti od Božje riječi – „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma” (Lk 24, 45). Prije svečanosti predstavljanja zemalja sudionica i misnog slavlja molila se krunica u uobičajenom „međugorskom” terminu, ovoga puta na 10 jezika.
Nakon krunice u svečanoj procesiji do oltara su došli svećenici, koje je predvodio apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryik Hoser, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te generalni definitor franjevačkog reda u Rimu fra Ivan Sesar. Sve nazočne pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, izrazivši posebnu dobrodošlicu mladima koji su ove godine došli iz 72 zemlje. Predstavnici zemalja sudionica prošli su ispred oltara s naklonom, noseći zastavu i transparent s imenom svoje zemlje.
Misu je predvodio nuncij Pezzuto u koncelebraciji 472 svećenika.
U propovijedi je naglasio kako su tekstovi misnog čitanja „zaista providonosni za ovo euharistijsko slavlje, na poseban način posvećeno vama mladima, kao uvod koji će otvoriti vaš, već tradicionalni, godišnji Festival, na kojemu mi je radost prvi put sudjelovati”.
Dodao je „Ako vi, dragi mladi, u razmišljanju siđete u dubine vas samih, a to je proces kojega trebamo prolaziti i mi odrasli, i dakle, ako siđemo s našim umom u dubinu nas samih, otkrit ćemo da je na dnu jedna glad i žeđ, koji se ne mogu utažiti stvarima, aktivnostima kojim se bavimo, hobijima koje njegujemo, ljudskim odnosima, novcem, kulturom, zabavom, itd. Sve su to stvarnosti koje nam se sviđaju, koje nas privlače i koje nam donose jedno određeno zadovoljstvo. Ali, iskreno, trebamo priznati da na kraju uvijek ostaje jedan osjećaj praznine, kojega ne znamo kako ispuniti”.
Naglasio je kako je vrijednost koja može ispuniti osjećaj praznine, odgovor u stvarnosti obraćenja: “Ako se vratiš, pustit ću te da mi opet služiš” (Jr 15, 19).
„Dvije parabole su vrlo jasne: Kraljevstvo Božje neočekivano nalaziš, jer je to dar. Čovjek iz usporedbe zaista nije išao na njivu da bi pronašao blago. On je išao samo da bi obrađivao zemlju. Ali, obrađujući zemlju, pronašao je blago. Čovjek koji obrađuje zemlju može biti simbol svih onih koji obrađuju tlo svoga duha i općenito, tlo svoje osobe da bi shvatili kako mogu ispuniti osjećaj unutarnje praznine, o kojemu smo prije govorili. Evo, to obrađivanje tla vlastite osobe je put koji vodi ka obraćenju odnosno onoj postupnoj, ali radikalnoj promjeni sebe samih”.
Mladima je kazao kako se nalaze „u poziciji najveće prednosti za izvršiti ovaj proces obnove u vama samima, jer u vama, koji ste osobe okrenute budućnosti, ima taj sveti nemir koji pokreće sve vaše snage, na svim razinama, a one teže istražiti odgovore na pitanja o vašem nutarnjem osjećaju praznine, a to je pitanje i svih nas”.
Potom ih je ohrabrio: „Ako vi obrađujete tlo vaše osobe, Gospodin se neće sustezati pomoći vam, tako da će vas neočekivano dovesti do konačne i apsolutne vrijednosti Kraljevstva Božjega, koje je jedino sposobno ispuniti nutarnju prazninu”. A odlučiti se za Kraljevstvo Božje „ne znači odlučiti se za jednu stvar ili neku strukturu. Odlučiti se za Kraljevstvo Božje znači odabrati jednu osobu: Isusa, a samo On može darovati istinsku sreću, jer je On sam izvor radosti”, naglasio je nuncij Pezzuto u propovijedi koju je zaključio kratkom molitvom.
Nakon mise večernji molitveni program nastavljen je pobožnošću klanjanja pred Presvetim.
Program drugoga dana Mladifesta u četvrtak 2. kolovoza počeo je ujutro molitvom krunice na Podbrdu kod Gospina kipa, a onaj ispred vanjskog oltara župne crkve Sv. Jakova apostola počet će u 9 sati kratkom molitvom, nakon koje slijedi kateheze i svjedočanstva. Nakon podnevne molitve Anđeo Gospodnji predviđen je odmor do 16 sati kada se nastavlja program Mladifesta koji svake večeri uključuje molitvu krunice u 18 sati te misu u 19 sati.

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!