Aktualno

KOMEMORACIJA U POVODU 74. GODIŠNJICE BLEIBURŠKE TRAGEDIJE


 PET, 05. TRAVANJ 2019. 14:14

Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije održat će se u subotu, 18. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji. Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod.

Suorganizator u liturgijskom dijelu je zajedničko Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Prema programu koji je 5. travnja objavio Počasni bleiburški vod komemoracija započinje u 11.00 molitvom kod hrvatskog groba na groblju u Unterloibachu. Oko 11.20 kreće procesija od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju.

U 12.00 je početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije. Početak mise je u 12.05. Nakon mise u 13.35 je molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti, a u 13.45 polaganje vijenaca uz spomenik na Bleiburškom polju. Komemoracija završava u 14.00 obraćanjem glasnogovornika Počasnog bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše.

Počasni bleiburški vod je osigurao, kao i proteklih godina, besplatan prijevoz hodočasnikâ autobusima iz Zagreba u Bleiburg. Polazak autobusa je od 05.00 do 06.00 s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Daljnje obavijesti vezano uz komemoraciju mogu se pratiti na Facebook stranici www.facebook.com/POBLV/.

KT / IKA

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/najave/komemoracija-u-povodu-74-godisnjice-bleiburske-tragedije/9669

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!