Aktualno

PET ČINJENICA O KATEDRALI NOTRE-DAME

Katolici diljem svijeta s užasom su gledali kako u plamenu nestaje krov pariške katedrale u ponedjeljak popodne, 15. travnja. Donosimo pet značajki o tom simbolu katoličanstva u Francuskoj.

Rozeta u pariškoj katedrali Notre-Dame

Plamen se pojavio nedugo nakon što su se vrata katedrale zatvorila za posjetitelje tako da su svi evakuirani sigurno, iako se cijeli krov urušio u crkvu.

Pariška katedrala Notre-Dame često je nazivana „Kraljicom katedrala“.

  1. Građena tijekom 182 godine

Izgradnja katedrale počela je 1160. a dovršena je za skoro dva stoljeća. Dok je glavnina poslova privedena kraju do 1260., konačni izgled dobila je 1345.

  1. Notre-Dame je dom mnogih relikvija

Najpoznatija relikvija smještena u pariškoj katedrali je trnova kruna za koju se vjeruje kako je njome Isus bio okrunjen tijekom svoje Muke. Također u Notre-Damu je i komadić Kristova križa i jedan od čavala korišten prilikom raspeća, ali i relikvije mnogih francuskih svetaca. Prvotna izviješća kažu kako su relikvije spašene od požara.

  1. Katedrala nije vlasništvo Pariške nadbiskupije

Zbog francuskog zakona o sekularizaciji, Francuska vlada je zapravo vlasnik svih crkava izgrađenih prije 1905., uključujući i Notre-Dame. Vlasti pak besplatno daju Pariškoj nadbiskupiji korištenje zdanja i tako će nastaviti nadalje. Nadbiskupija Pariz odgovorna je za čuvanje crkve kao i za plaćanje uposlenika.

  1. Najposjećenije mjesto u Europi

S 12 do 13 milijuna posjetitelja godišnje, katedrala Notre-Dame najposjećenije je mjesto u cijeloj Europi.

  1. Bila je i prije uništena

Dok je požar u ponedjeljak zasigurno najveće oštećenje pariške katedrale ikada, ipak ona nije prvi put prošla kroz ovakvu strukturalnu traumu. U Drugom svjetskom ratu, gotovo sva stakla bila su polomljena kada je Pariz bombardiran, a Hugenoti su uništili slike i kipove tijekom 16. stoljeća.

Tijekom Francuske revolucije 1789., Notre-Dame je opljačkana te ponovno posvećena kao „Božji dom“. Samo zdanje tada je bilo korišteno za skladištenje vina. No, Crkva ju je ponovno nastavila koristiti od 1801. godine.

KT/CNA

 

 

https://www.nedjelja.ba/hr/ljudi-zivot-obicaji/pet-cinjenica-o-katedrali-notre-dame/9833

Zanima nas Tvoje mišljenje!