Aktualno

U UTORAK 13. VELJAČE 2024., U 17 SATI

XXII. Pepelnica umjetnika – u utorak 13. veljače 2024., u 17 sati

u Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 12)

Kad mislim

na hrvatsku umjetnost i kulturu…

Stanje, prijepori i perspektive?!

 

Inicijativa dijaloga teologije i umjetnosti Pepelnica umjetnika nastavlja svoje tradicionalne javne rasprave. U predvečerje znakovitog kršćanskog dana početka korizmenog vremena (Pepelnice) taj forum otvorene rasprave želi upozoriti na nužnost i uzajamnu korist dijaloga teologije i umjetnosti.

Živimo u izazovnim vremenima, s tektonskim promjenama i poremećajima – ne samo na planu geopolitičkih odnosa. Klimatske promjene, ratni sukobi, neizvjesnosti kamo god se okrenemo.

Kakvu ulogu, ili točnije rečeno, kakvo poslanje u svemu tome ima odnosno može imati umjetnost?! Koju čežnju i kakvo uporište može ponuditi kultura?! Unatoč svim poteškoćama umjetnost kao ni kultura ne smiju otkazati poslušnost odsluškivanju potreba rasta duha današnjeg čovjeka. Gdje je danas i kamo ide hrvatska umjetnost i kultura…?!

O tim i drugim temama izazova i prijepora današnje hrvatske umjetnosti i kulture razgovarat će: povjesničar umjetnosti Igor Zidić, kulturni kritičar Matija Štahan i skladatelj i orguljaš Ante Knešaurek te moderator diskusije i pokretač inicijative dijaloga teologije i umjetnosti Pepelnica umjetnika, dominikanac i teolog Frano Prcela.

 

Rado vas pozivamo na ovu javnu raspravu, koja će se održati u Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 12), u utorak, 13. veljače 2024., s početkom u 17 sati.

 

Unaprijed zahvaljujemo za vašu pažnju i rado stojimo na raspolaganju za razgovor: email: franoprcela@yahoo.com i mob. 0049 176 6230 3347.

 

Frano Prcela, O.P.

voditelj „Pepelnice umjetnika“

Zanima nas Tvoje mišljenje!