Aktualno

KOMENTAR VOJNOG ORDINARIJA JURE BOGDANA

Komentar vojnog ordinarija Jure Bogdana o iznevjerenom svećeništvu pojedinaca u Crkvi

Ako je nešto objektivno u sebi zlo, a iskorištavanje malodobne djece je veliko i strašno zlo, želio bih da se s tim velikim zlom obračunamo kao Crkva, kao narod, društvena zajednica, ne samo u našoj domovini, nego posvuda u svijetu, istaknuo je biskup Bogdan.

Zadar, (IKA) – Vojni ordinarij u RH Jure Bogdan u tijeku boravka u Zadru gdje je predvodio duhovne vježbe za svećenike Zadarske nadbiskupije u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević, u srijedu 5. rujna komentirao je slučajeve iznevjerenog svećeništva s čime se Crkva suočava. „Jako me boli da se događaju velika i strašna zla nevjernosti svome svećeničkom idealu, biskupskome, svome poslanju, vjeničkome, kršćanskome. Jako me boli kad to susretnem. To je u mojoj Crkvi. To je moja Crkva! Ja moju Crkvu volim kao svoju mater. Moja mater nije ni najljepša, ni najbolja, ni najkvalitetnija, ali to je moja mama. Ja nju volim. I to je moja Crkva kojoj sam ja posvetio svoj život. S druge strane, jako mi je drago da je društvo postalo osjetljivo, izrazito osjetljivo na sve zlouporabe. Poglavito naš Papa u Rimu, na sve zlouporabe svećeništva, odnosno biskupske službe. Ovo što sada imamo jasan stav da javno osuđujemo i prozivamo zlo unutar Katoličke Crkve, želio bih da ga osuđujemo i prozivamo na svim razinama u društvu, u društvenim zajednicama, obiteljima, kod vjernika i kod nevjernika. Ako je nešto objektivno u sebi zlo, a iskorištavanje malodobne djece je veliko i strašno zlo, želio bih da se s tim velikim zlom obračunamo kao Crkva, kao narod, društvena zajednica, ne samo u našoj domovini, nego posvuda u svijetu. Jer, imam dojam da se društvo mnogo puta ponaša cinično. S jedne strane, lopovi znaju vikati ‘Držite lopova’, a ustvari, ovo što se u Crkvi događa, duboko vjerujem da nam se događa jedno čišćenje. Bogu hvala da smo zauzeli takav jasan i energičan stav. Ali s druge strane, htio bih vidjeti isti takav stav, zauzetost svih na svim razinama u našem društvu i posvuda u svijetu, u iskorijenjivanju tih zala. Nažalost, bojim se da nije tako, da se s tim zlom nad djecom ne obračunava energično na svim razinama društva”, upozorio je mons. Bogdan.

Biskup je kao potreban temelj istaknuo duboku duhovnu izgradnju pojedinca, jer otajstva Crkve može se i formalno slaviti, a ne ih i s istinskim uvjerenjem nutarnje živjeti. U tom smislu duhovne neizgrađenosti i nemolitvenog života pojedinca, pa i svećenika, biskup Bogdan vidi i jedan od uzroka iznevjerenosti u življenju svećeništva. „To je trajna opasnost i napast Crkve, od apostolskih vremena, preko nas danas, sve do eshatoloških vremena; za Svetog Oca u Rimu, za sve katoličke biskupe, svećenike, vjernike. Nitko nije amnestiran od molitve. Intenzivni molitveni i duhovni život pridonosi kvalitetnoj izgradnji, duhovnoj klimi, duhovnom ozračju i svjedočenju svećenika i biskupa u svojoj sredini”, zaključio je mons. Bogdan.

Zanima nas Tvoje mišljenje!