Aktualno

SVJETSKI USPJEH FILMA O ISTARSKIM FRESAKAMA

Na natjecanje na Zagrebački je 7. Tour Film Festival u listopadu pristiglo 807 filmova iz 91. zemlje. Međunarodni je žiri pod predsjedanjem poznatog grčkog snimatelja prestižnih filmova Andonisa Theokarisa Kioukasa 13. / 14. listopada nagradio 30 filmova. Sjajno je drugo mjesto osvojio hrvatski film „Istarske freske – Jedno vrijeme za sva vremena“ autorice i redateljice Vesne Jurić Rukavina, koja inače trideset godina prati život Crkve, pa je usko surađivala sa mnogim predstavnicima naše Crkve, sa kardinalom Franjom Kuharićem i imala je čast sresti papu svetog Ivana Pavla. II.

Film je, u trajanju od 60 minuta, sniman u 23 mjesta i u 23 crkve. Autori i scenarist je Vesna Jurić Rukavina, redatelj Ivica Dlesk, direktor fotografije Damir Bednjavec, montažerka Nina Koletić, ton i light majstori Srećko Čabraja i Darko Viček, glazba Vjeran Salamon, producentica Snježana Hrvatin Kunić i urednik dokumentarnog programa Vladimir Brnadić.

Scenaristica je željela i uspjela svijetu pokazati metafizičku potrebu istarskog prostora ovjekovječenu zemljanim bojama, zemljom iz koje dolazimo, od koje se hranimo i kojom prolazimo u vječnost. Autorica se posebno zahvaljuje na povjerenju Porečko Pulskoj biskupiji i Gradu Vodnjanu. Hrvatska je filmom još jednom dobila međunarodni glas, a istarski puk obavezu da ovo sačuva pokoljenjima. (MJ)

Zanima nas Tvoje mišljenje!