Aktualno

NENAD PISKAČ:FDF GORDAN LEDERER POGODIO JE U SRIDU!

 

Čitajte: www.hkv.hr

https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/nenad-piskac/30558-n-piskac-je-li-se-u-bistri-smusenjacima-i-mutikasama-razbistrilo.html

Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 

FDF Gordan Lederer pogodio je u sridu!

I prije početka dvorana je ispunjena do posljednjega mjesta. U subotu je, naime, u Bistri svečano otvoren Festival domoljubnoga filma Gordan Lederer. Program je započeo službenim jinglom Festivala kojim dominiraju ratne snimke Gordana Lederera s glazbenom podlogom skladbe Brothers in arms rock skupine Dire Straits. Program je vodila legenda HTV-a Branko Uvodić. Prisjetio se poginuloga kolege Gordana Lederera s kojim je radio program „Za slobodu“.

Bistransko predvečerje u ozračju banijskih praskozorja

Načelnik Općine Bistra, Krešimir Gulić, naglasio je kako je ponosan što Festival kreće iz njegove Bistre, koja je dala nekoliko desetaka hrvatskih branitelja i četiri poginula hrvatska branitelja. Direktor festivala, Dragutin Poturica, u svom je govoru kazao kako Festival s današnjim danom odlazi u neizvjesnu avanturu, ali da organizatori Festivala nisu avanturisti. Zahvalio je svima koji su svoje vrijeme i volonterski rad uložili u osmišljavanje i organizaciju Festivala, zahvalio je i redateljima koji su ustupili svoje filmove, te pozvao gđu. Anu Lederer da otvori Festival. Ona je istaknula kako je dirnuta idejom i imenom Festivala.

Led fest1

Slijeva: Marijan Capek, Ivica Jurčan, Zorica Gregurić, Damir Radnić, Krešimir Gulić i Dragutin Poturica

Festival je počeo izvrsnim dokumentarnim filmom Dr. Franjo Tuđman redatelja Obrada Kosovca. Film govori o ključnim događajima stvaranja hrvatske države i ulozi prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.
Poslije prve projekcije govorili su gosti. Posebni gost organizatora bio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, Dalibor Bišćan, najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj. Unatoč mladosti njegov je govor prekidan odobravanjem cijele dvorane, jer je zaustavio odlazak mladih iz Kostajnice. Bišćan je istaknuo pozitivnu ulogu hrvatskih branitelja u doba kad je imao samo dvije godine i morao u zbijeg, ali i danas, čemu je dokaz i ovaj Festival kojega je pozvao na gostovanje u Hrvatsku Kostajnicu. Pozvao je sve da 10. kolovoza dođu u Kostajnicu, na dan kad Grad komemorira žrtvu snimatelja Gordana Lederera.

Štafeta smrti hrabrih hosovaca

Festivalu su sve najbolje poželjeli predsjednik skupštine Zagrebačke županije, Damir Mikuljan, izaslanik ministra unutarnjih poslova zamjenik ravnatelja Policije, Jozo Šuker, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Dinko Tandara. Među visokim gostima bili su Josip Držaić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnik Grada Oroslavja Emil Gredičak, načelnica Općine Jakovlje Sanja Borovec.

Damir Radnić, zapovjednik HOS-a tijekom obrane Bogdanovaca, najavio je film Štafeta smrti redateljice Nade Prkačin. Riječ je o dokumentarno-igranome filmu u kojemu glume i sinovi poginulih hrvatskih branitelja. Nakon okupacije Bogdanovaca skupina hosovaca pokupila je preživjele civile i krenula u proboj. Naišli su na minska polja. Kako bi prvi u koloni nastradao, zamijenio bi ga idući hosovac. Od cijele skupine preživjelo ih je dvoje. Radnić i Ivica Jurčan, koji je u proboju teško ranjen. U kanalu uz rijeku Vuku preživio je dvanaest dana. Radnić je poentirao kazavši kako je i Jurčan u dvorani. Kad se Ivica Jurčan ustao pozdraviti okupljenu publiku, prolomio se pljesak, cijeli Dom kulture ustao je i višeminutnim pljeskom odao počast ovome junaku Domovinskoga rata.

Led fest2

Ispunjena dvorana Doma kulture u Bistri u očekivanju prvih projekcija

Poslije projekcije doista potresnoga filma Štafeta smrti u dvorani je nastao muk. Film je to koji bi, kao i onaj o predsjedniku Tuđmanu trebao ući u obrazovni sustav umjesto glupiranja sa „školom za život“. Vidno potresen viđenim filmom načelnik Gulić s knedlom u grlu zahvalio se svima koji su svojom nazočnošću uveličali prve projekcije Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer.

Pogled u dvorana i iza platna

Ovaj kulturni događaj u Bistri svojom nazočnošću poduprla su dva saborska zastupnika, Davor Ivo Stier i Zlatko Hasanbegović, saznajemo da su se zbog odlaska na put ispričali saborski zastupnici Miro Bulj i Nikola Grmoja. U publici su viđeni redatelji Jakov Sedlar, Pavle Vranjicani i Davor Šišmanović, akademik Marko Samardžija, prof. dr. Ilija Čabraja, prof. dr. Josip Jurčević, stigli su Branko Ivanda, Zdravko Gavran, Mario Ostojić i Nenad Piskač iz Pokreta za hrvatsku budućnost, general Rudi Stipčić sa suprugom Ružicom, književnik Hrvoje Hitrec sa suprugom Višnjom, predsjednik stranke Projekt Domovina, Mate Barun, bivša ministrica Nada Šikić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja zaprešićkoga kraja Biserka Brašić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić…

Sad kad je Festival zaživio red je nabrojati i one koji su iznijeli najveći dio posla na njegovom osmišljavanju i realizaciji. Riječ je o hrvatskim braniteljima: Marijan Capek (autor Festivala), Smiljan Tomašević (glasnogovornik), Dragutin Poturica (direktor), promotori Branko Zbukvić, Zorica Gregurić, Zdravko Grabušić i Željko Baća, zatim Renato Balen, Željko Kovačević, Branimir Cvijanović, Zlatko Coha, Zoran Boris Bobolinski…

Led fest3

Ivica Jarčan podigao je dvoranu na noge…

Idući vikend FDF je u Oroslavju

Neposredno prije početka Festivala nekoliko je portala pokrenulo hajku na program Festivala, na HTV-ovu najavu Festivala, na redatelje s kojima Festival surađuje Jakova Sedlara i Romana Leljaka, te osobito na novinarku HTV-a Ljiljanu Vinković. Prenoseći te i takve smušenjačke portale srbijanski politički vrh, predsjednik Srbije i ministar unutrašnjih poslova, pokušali su provokaciju dignuti na međudržavnu razinu, na koju, hvala Bogu, nitko nije nasjeo. Organizatori Festivala odbacuju neprijateljske insinuacije i zahvaljuju smušenjacima na besplatnoj reklami Festivala, te daju punu potporu gđi Ljiljani Vinković. Poslije Bistre moguće je da se mutikašama i smušenjacima razbistrilo, premda je u to teško povjerovati.

Na odličnome prijemu Festivala i besprijekornoj organizaciji, Organizacijski odbor zahvaljuje načelniku, stručnim službama općine i svim Bistranima. FDF Gordan Lederer iz Bistre seli se u Oroslavje, gdje će u petak 2. studenoga s početkom u 18 sati prikazati dva zanimljiva filma – Krvava berba grožđa i Maribor – najveće stratište Hrvata.

Nenad Piskač

Zanima nas Tvoje mišljenje!