Aktualno

AKTUALNO: HODOČAŠĆA NA BISTRICU I PLENKOVIĆ O DEMOGRAFIJI

Katolici su uvijek tražili uzor u Mariji, a svoje življenje vjere i uranjanje u Krsta polagali su u ruke Bezgrješne Djevice, Majke i Suotkupiteljice. Na ovim našim prostorima hrvatskim je katolicima jasno da je put prema Kristu najsigurniji s Marijom. Stoga, vjernici već stoljećima hodočaste u marijanska svetišta moleći za dar vjere, za svakovrsnu pomoć u životu, ali i da iskažu svoju ljubav i odanost Majci koja razumije sve nevolje. Takva hodočašća su redovita i u naše Nacionalno svetište Mariju Bistricu. Npr. u nedjelju su tamo hodočastili vjernici iz jednoga zagrebačkoga dekanata – desetak župa. Nekoliko tisuća vjernika najprije je na bistričkoj Kalvariji izmolilo Križni put, a nakon toga uslijedila je prigoda za ispovijed i sveta misa u crkvi na otvorenom koju je predslavio biskup dr. Ivan Šaško. Svečano i lijepo, izvrsna propovijed… Popodne u 14 uslijedilo je klanjanje Presvetom, a u 15 sati ophod oko oltara i oproštajna procesija. Bilo je mnoštvo razloga za zadovoljstvo i radost.

Ipak, dobronamjeran promatrač koji desetljećima komparira ovakva hodočašća mora primijetiti da se u našim župama promijenila pastoralna praksa – da u njoj nešto kronično manjka, a to se vidi u činjenicI da je na ovakvim hodočašćima sve manje katoličke mladeži. Istina je da postoje zasebna studentska hodočašća koja treba podržati, ali životno i liturgijsko zajedništvo u župnoj zajednici bi trebalo biti prvo. Uzrok takvom stanju je očito nepostojanje župnog vjeronauka ili njegova slaba organiziranost. Zamislite da se (kad bi srećom postojale župne vjeronaučne zajednice!) vjeroučenici desetak župa organizirano priključe ovakvim slavljima: stvorila bi se drukčija slika, a mladi bi sigurno nešto novo naučili i doživjeli, barem hodočasničke običaje i bonton… Upravo ovo hodočašće može biti povod da se župnom vjeronauku u sljedećoj školskoj i akademskoj godini posveti dužna pažnje, jer ako toga ne bude za kojih desetak godina mnogi stariji više neće dolaziti, a neće ih imati tko zamijeniti. A kome će biskupi propovijedati?

Usput, jučer je o Danu državnosti premjer Plenković progovorio o demografiji, a gotovo svi mediji su to prokomentirali poznatim stavovima kako za taj problem treba nova strategija i više novca. I naravno, to je u redu…

Ipak, valja i zbog Plenkovićeva „razmatranja“ i drugi puta spomenuti vjeronauk i opet analizirati pitanje pastorala, jer ako Crkva ne može mijenjati političare može jače formirati svoju mladež. Svatko tko je dobronamjeran zna da se rađa iz ljubavi, da će samo rijetki rađati djecu zbog dječjeg doplatka i da to nije presudni argument, iako se valja založiti svima snagama da pomoć Države obiteljima bude što veća. Nerađanje možda izvire iz duhovne sterilnosti, a razlozi su joj sve češće nepoštivanje predbračne čistoće, a poslije nepoštivanje svetosti braka. Tamo gdje se moli i sakramentalno živi radosnije se i spremnije rađa, pa i zbog odgovornosti prema Bogu i najtemeljnije ljudske moralne odgovornosti. A o svemu ovome se počinje učiti i razmišljati već koncem osnovne škole i vjeronauka za krizmanike. Da, nadamo se da ćete se složiti da nam je potreban jači i organiziraniji župni vjeronauk za đake i studente. Roditeljima bi pomak na tome planu sigurno olakšao odgoj djece za vjeru i kulturu, za Crkvu i svijet. Bila bi tako još ljepša i plodonosnija tradicionalna marijanska hodočašća, a hrvatski političari bi imali barem malo manje problema, pa i sa demografijom!(R)

dav

Zanima nas Tvoje mišljenje!