Aktualno

KOMPOLJE – “S ĐAVLOM SE NEMA ŠTO RASPRAVLJATI!”

http://www.glasgacke.hr/?ispis=detalji&novost=20762&kat=73

KOMPOLJE – U trodnevnoj pripravi za proslavu blagdana sv. Stjepana u Kompolju,  svoje je vjerničko svjedočenje iznio Željko Pervan, poznati hrvatski komičar, scenarist i glumac (najpoznatiji po humorističnoj emisiji “Večernja škola” pa je zato njegov ‘nastup’ u Kompolju bio najavljen kao “večernja škola o vjeri”). Pervan je otvoreno i iskreno najprije opisao dio svoga života prije sklapanja sakramenta ženitbe, koji je – bez ljubavi – protekao “kao registracija staroga Golfa”, a onda je upoznao “ljubav svoga života – Dariju” (koja je u Kompolje došla sa svojim suprugom), s kojom je u bračnoj ljubavi 30 godina i “osjeća veliki problem jer je stalno voli sve više”, kako je istaknuo sa svojim specifičnim smiješkom, koji slušatelji-gledatelji jako dobro razumiju, iako se on jedva primjetno razlikuje od onoga u skečevima na televiziji.

Kao kršćanin, Pervan je posvijestio, na temelju životnoga iskustva, koliko je đavao sa svojim ponudama “sveprisutan”, a posebno u braku, te dolazi kao prijatelj i predstavlja se kao čovjekovo dobro. “Ključ za rješenje” toga problema, otkrio je Pervan vlastiti ‘recept’ – je “isključivost”. Ona znači podpuno, stopostotno odbacivanje svega što đavao nudi, čak i sam razgovor s njime (u čemu je Eva pogriješila!), jer “s đavlom se nema što raspravljati”. U svemu je u svakodnevno životu veoma važna molitva, koja kršćaninu treba da bude najprije hvala – zahvaljivanju Bogu za mnoge velike darove koje imamo. Bez molitve mi smo slabi, jer “uronjeni smo u ovaj koji nam nudi mnoge zamke, mnoge ponude koje nemaju veze s Evanđeljem”. Kada kršćanin odbacuje đavlove ponude on odmah biva izrugan, zato je posebno u medijskom svijetu dosljedan kršćanin tretiran kao čudak. Zato golema većina onih koji su aktivni u javnim medijima, odkrio je Pervan, premda je 80 posto kršćana, skriva svoju vjeru, “premda su svi svjestni da je i najmanje svjetlo jače od najdubljega mraka”.

Uz molitvu, dodao je Pervan, veoma je važno čitati Novi zavjet svaki dan, “jer to je Istina, i onome tko ustrajno čita pa i ako ne razumije jednom će se sve odkriti, jer Bog je ljubav. Zato je podpuno bezsmislena izreka, koja se nažalost i od vjernika čuje, da je Bog nekoga kaznio! Bog nikoga ne kažnjava – On je savršen, On ljubav! A onaj tko čini zlo već je sam sebe kaznio”, objasnio je Pervan te dodao kako je danas posebno važno da kršćani budu ozbiljni! Ali ta “kršćanska ozbiljnost ne znači imati smrknutu facu, nego uključuje radost, nasmijanu trijeznost i realnost u životu”. Pritom, naglasio je, veliko značenje ima sakrament ispovijedi, usporedivši ga s odvozom smeća u gradu, pa je itekako važno “kroz ispovijed vršiti odvoz smeća iz duše”. Dodao je na koncu kako on ustraje u “ozbiljnoj ljubavi prema samo jednoj ženi”, premda mu se cijeli svijet zato čudi, a u to spada vjernost u braku i zdrav odgoj djece u obitelji.

Nakon spontanog pljeska nazočnih vjernika Željku Pervanu, župnik mu je također zahvalio, podsjetivši na njegov nastup na tribinama u Gospiću i Otočcu prije sedam godina, kada je svoje vjerničko iskustvo iznio u okviru teme “Duhovnost i duhovitost”.

A.K./M.K.

Citajte: www.glasgacke.hr

Zanima nas Tvoje mišljenje!