Aktualno

Blagoslovljen novi kip Bl. Augustina Kažotića

ZAGREB (IKA) 

Novi kip prvoga hrvatskog blaženika bl. Augustina Kažotića blagoslovljen je 1. lipnja, na blagdan Marije Majke Crkve, ispred svečeve crkve na zagrebačkoj Peščenici. Kip visok 250 cm, rad akademskog kipara Zorana Jurića, postavljen je na vanjskom zidu crkve prema Ulici Grada Vukovara i prikazuje Blaženika kako blagoslivlja prolaznike, vozače i putnike.

Misno slavlje i obred blagoslova kipa predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković. U homiliji je naglasio: “Bl. Augustin Kažotić povezuje vjeru i znanje, biskupsku čast i osobnu poniznost, plemićko podrijetlo i brigu za siromahe, svetost i jednostavnost života, strogost za grijeh, a blagost za grešnike. Na sav taj način pokazuje ljepotu pripadnosti Crkvi, kojoj je Marija Majka, i ljudskoj obitelji, koja ima nebeskog Oca.”

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fr. Slavko Slišković / foto: Hrvoje Josip Bišćan

Fr. Slišković je dodao da ovaj lik bl. Augustina Kažotića, uzdignut od zemlje i s rukom podignutom na blagoslov, želi i nas potaknuti da, prolazeći pokraj njega, zamolimo nebeski blagoslov zagovorom našega blaženika. Znakovit je i njegov smještaj pokraj prometne Vukovarske ulice. Naime, i život našega blaženika bio je prepun putovanja te može dobro razumjeti potrebu za blagoslovom mnogih putnika.

Vjernici na blagoslovu / foto: Hrvoje Josip Bišćan

Propovjednik je zaključio da, više od svih Kažotićevih djela, o njemu govore njegove biskupske oznake: “Kažotić se, unatoč svemu svom bogatom karitativnom djelovanju, najviše trudio oko ljepote liturgije i s njom povezanog vjerskog života. Neka i nas pogled na njegov kip potakne, a njegov zagovor pomogne, na češći odlazak na svetu misu i veći trud oko boljega vjerničkog života, da se krivoga puta ostavimo, a pravim putem idemo, kako bismo bili što bolji svjedoci Evanđelja.”

Blagoslov kipa / foto: Hrvoje Josip Bišćan

Vjernici na blagoslovu / foto: Hrvoje Josip Bišćan

Blaženik / foto: Hrvoje Josip Bišćan

Uz ovaj kip, blaženikovi kipovi i likovi se nalaze u crkvama i sakralnim prostorima u dvjema dominikanskim i još nekim crkvama u Zagrebu, potom u Trogiru, Mariji Bistrici, Biškupcu kod Varaždina, Lupoglavu kod Ivanić Kloštra, ali i u crkvi Santa Maria sopra Minerva u Rimu.

Zanima nas Tvoje mišljenje!