Aktualno

Kard. Sarah: “Dosta je oskvrnuća, ne odnosi se tako prema euharistiji”

www.nedjelja.ba

U ekskluzivnom razgovoru za portal “LaNuova Bussola Quotidiana”, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kard. Robert Sarah reagirao je, između ostaloga, na ideju dijeljenja pričesti na način “take away”…

Riječ je o uzimanju posvećene hostije u crkvi s kojom se pričešćuje za vrijeme mise koju se prati preko medija.

Također je razgovarao na temu pregovora o jamčenju sigurnosti kod dijeljenja pričesti kao dijela dijaloga između Talijanske biskupske konferencije (CEI) i Vlade Italije za otvaranje mogućnosti vjernicima sudjelovanja na svetoj misi.

“Euharistija je dar koga primamo od Boga, moramo je primati na dostojanstven način, nismo u samoposluzi. Nitko ne može svećeniku zabraniti ispovijedanje i dijeljenje pričesti. Postoji pravilo i to se mora poštivati: vjernici su slobodni primiti pričest na usta ili na ruku. To je pitanje vjere, srž problema leži u krizi vjere svećenika. Mise u streamingu su zavela s puta i svećenike: oni moraju gledati u Boga, a ne u kameru”, sukus je priče u intervjuu kard. Saraha koji je naglasio srž problema: “Kada bismo bili svjesni što slavimo na misi i što je euharistija, ne bi nam padalo napamet neki načini dijeljenja pričesti.”

Obično dobro informirani vatikanisti torinske La Stampe izvijestili su o različitim rješenjima koja proučavaju Vladini stručnjaci u uskoj suradnji s CEI-om, koji trenutak pričesti smatraju “vrlo velikom opasnošću od zaraze”.

Među njima je i takozvano “pakiranje” Tijela Kristova koje svećenik najprije posveti te se hostije zapakiraju i stave u crkvu, a onda ih vjernici uzmu i ponesu kući.

Kardinal Sarah je bio šokiran kada je trebao odgovoriti na to pitanje te rekao da je to nemoguće. “Bog zaslužuje poštovanje, ne možete ga staviti u vrećicu. Ne znam tko je smislio ovu besmislicu, ali ne može se pregovarati o tome kako se pričešćivati. Pričešćivati se mora na dostojanstven način, dostojno Boga koji nam dolazi. Prema euharistiji se moramo odnositi s vjerom, a ne kao s trivijalnim predmetom, nismo u samoposluzi. To je potpuno suludo”, ustvrdio je, a na primjedbu da je tako nešto slično učinjeno u Njemačkoj odgovario je: “Nažalost, u Njemačkoj se rade mnoge stvari koje nemaju više ništa katoličkog, ali to ne znači da ih moramo imitirati. Nedavno sam čuo kako biskup govori da u budućnosti “neće biti više euharistijskog okupljanja, već samo liturgija Riječi. To je protestantizam.”

Potom je ustvrdio kako euharistija nije pravo ni dužnost već dar koji “besplatno primamo od Boga i koji moramo primiti s poštovanjem i ljubavlju”.

“Nitko ne može spriječiti svećenika da ispovijeda i pričešćuje. Sakramenti se moraju poštovati. Dakle, čak i ako nije moguće prisustvovati misi, vjernici mogu tražiti da se ispovjede i da prime pričest”, rekao je kard. Sarah i komentirao nastavak emitiranja misa na TV-u ili na streamingu: “Ne možemo se naviknuti na ovo, Bog se je utjelovio, on je od mesa i kosti, nije virtualna stvarnost. To je zavodljivo i za svećenike. Na misi svećenik mora gledati Boga, umjesto toga privikava se gledati u kameru, kao da je to predstava. Ne može se ovako nastaviti.”

Na kraju je ponovio kako u Crkvi već postoji pravilo i ono se mora poštivati “vjernici su slobodni primiti pričest na usta ili na ruku” te nikakve druge opcije koje dolaze iz talijanske vlade nisu dobre.

Ž.I., M.U., KT

Zanima nas Tvoje mišljenje!