Aktualno

LIBANON JE ZEMLJA NA KOLJENIMA – POMOZIMO!

Vjerojatno ste upoznati s krizom koja se događa u Libanonu, kao posljedica teškog materijalnog stanja te strašne eksplozije u Beirutskoj luci koja je razorila dobar dio grada, prouzročila ljudske žrtve, te uništila silose koji su bili garancija prehranjivanja stanovništva. Iako se cijeli svijet suočava s teškim vremenima zbog korona krize, te napose Zagreb koji je pretrpio razoran potres, vjerujemo da je naš pogled ostao kršćanski globalan.

Ipak, i ljubav na daljinu je obilježje kršćanskog života, pa vas pozivamo, ukoliko imate novčić više da razmislite da ga preusmjerite k Libanonskom crvenom križu ili Libanonskom Caritasu.

Uz Libanon mnoge vežu prijateljstva i veza sa sv. Charbelom – radi se o Biblijskoj zemlji, multireligijskoj državi s najvećim postotkom kršćana (od kojih su najbrojniji maronitski katolici) na Bliskom istoku.

MIPORTAL
*******

Predsjednik Suverenoga malteškoga reda u Libanonu Marwan Sehnaoui u otvorenom pismu upozorio je da su njegovi sugrađani „bolesni, gladni i očajni”, javlja Vatican News.

Strašna eksplozija u beirutskoj luci koja je 4. kolovoza ubila više od 200 ljudi, ranila njih 6 000 i raselila 300 000 dogodila se usred nacionalne krize u zemlji opterećenoj endemskom korupcijom, lošom upravom, i kolapsom gospodarstva i infrastrukture. U razgovoru za Radio Vatikan Sehnaoui je istaknuo da Libanonci više ništa nemaju – krova nad glavom, zdravstvene skrbi, hrane, struje, školstva…

Restrikcija električne energije znači da ljudi imaju struje 3 – 4 sata dnevno što utječe na sva područja života, od toga da ne mogu održati mlijeko u frižideru do funkcioniranja operacijskih dvorana. Sehnaoui dodaje da je u posljednja četiri mjeseca bez posla ostalo između tri do četiri stotina tisuća ljudi, a libanonsko gospodarstvo je u „slobodnom padu” posljednjih deset mjeseci. Beirutska eksplozija samo je privukla pozornost svijeta na tu crnu stvarnost.

Otkako su banke prestale funkcionirati financijski je opstanak neostvariv – 60% stanovništva živi ispod granice siromaštva, inflacija je oko 600 do 700%, libanonska valuta izgubila je oko 85% svoje vrijednosti. To znači da ako imate plaću od 3 000 dolara mjesečno danas zapravo morate preživjeti s oko tristo dolara, što se pak pretvara u libanonske funte koje uopće nemaju kupovnu moć pa je nemoguće preživjeti od plaće i onima koji nisu izgubili posao, opisuje Sehnaoui.

Suvereni malteški red diljem te zemlje „koja je na koljenima” omogućuje toliko neophodnu medicinsku pomoć i osnovne usluge; njegovi djelatnici i volonteri vode desetak centara primarne zdravstvene skrbi i sedam mobilnih ambulanti, a usluge su besplatne za sve bez obzira na vjeroispovijest, jer „svi su oni jednaki – svi su Božja stvorenja”, poručio je Sehnaoui, kako prenosi IKA.

J.Vr.,Katolički tjednik

Zanima nas Tvoje mišljenje!