Aktualno

DR. SC. ANTE ČUVALO PIŠE PREMIJERU PLENKOVIĆU – “FAKULTET HRVATSKIH STUDIJA IMA POSEBNO ZNAČENJE!”

Dr. sc. Ante Čuvalo, naš poznati znanstvenik i iseljenik, uputio je Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću. Gosp. Čuvalo Premijeru skreće pozornost na probleme koje ima Fakultet hrvatskih studija i ističe: „Nasrtaji na Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu, da nisu zlonamjerni i opasni, već bi postali dosadni. Naime, zadnjih nekoliko godina ne prestaju napori da se „podrežu krila” FHS-u. Umjesto da Vlada RH pomogne i ovom Fakultetu razvijati se i napredovati, dolaze napadi ritmički, ‘iz busije’.“

*****

Treće otvoreno pismo premijeru Plenkoviću o Fakultetu hrvatskih studija:

 

Mr. sc. Andrej Plenković
Predsjednik Vlade RH
Trg svetog Marka 2
10 000 Zagreb

Gospodine predsjedniče,

Ovo je treći put da se javno obraćam Vama, odnosno Vladi RH, u svezi Hrvatskih studija. Nasrtaji na Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu, da nisu zlonamjerni i opasni, već bi postali dosadni. Naime, zadnjih nekoliko godina ne prestaju napori da se „podrežu krila” FHS-u. Umjesto da Vlada RH pomogne i ovom Fakultetu razvijati se i napredovati, dolaze napadi ritmički, „iz busije”. Ovih dana stigla je vijest da Vaša Vlada namjerava ukloniti zgrade broj 59, 60, 61 na kampusu u Borongaju. Koliko mi je poznato, FHS lijepo napreduje i broj studenata raste pa bilo bi za očekivati da mu se osiguraju potrebne prostorije, a ne da mu se potrebne zgrade oduzimlju i ruše.

Hrvatima diljem svijeta, a zasigurno i u Hrvatskoj, Fakultet hrvatskih studija ima posebno značenje, jer im ta ustanova svjedoči da „hrvatski studiji” mogu opstati i u Republici Hrvatskoj, a ne samo u Americi gdje desetljećima uspješno djeluje akademska „Udruga za hrvatske studije”. Sudeći po onom što se zbivalo s HS odnosno s FHS zadnjih godina, očito je da ta važna ustanova nekome smeta jer u imenu nosi pridjev „hrvatski”. Već je dobro znano da takvima sve što je „hrvatsko” u srži je „opasno”.

Gospodine predsjedniče, u osobno ime i ime mnogih Hrvata diljem svijeta molim Vas da spomenute zgrade na FHS u Borongaju ostavite na miru i ne dozvolite da itko vodi borbu protiv vjetrenjača na račun ove važne sveučilišne ustanove.

Lijepi pozdravi

Dr. sc. Ante Čuvalo

bivši predsjednik američke udruge “Association for Croatian Studies” (utemeljena 1977.)

bivši dopredsjednik Hrvatske akademije u Americi (utemeljena 1953.)

(Trenutačno u Seattle, Washington)

 

Zanima nas Tvoje mišljenje!