Aktualno

PROSLAVA PETE OBLJETNICE HKZ-A MI U TROGIRU

U nedjelju, 14. lipnja 2020. u katedralnoj župi sv. Lovre u Trogiru svečano je proslavljena peta obljetnica podružnice Hrvatskog katoličkog zbora MI koja okuplja preko 40 mladih. Svečano misno slavlje predvodio je dr. don Mihael Mišo Prović, predstojnik Ureda za mlade SMN, a u koncelebraciji su sudjelovali don Vinko Sanader, župnik i duhovnik miovaca te o. Petar Galić, dominikanac iz Trogira.

U svojoj propovijedi don Mihael je potaknuo sve nazočne a posebno članove zajednice mladih „MI“ da se odvaže odgovoriti Božjem pozivu na svetost vlastitoga života.

Bog nas poziva prihvatiti sebe onakvima kakve nas je stvorio, te od nas želi napraviti najizvrsnije osobe tj. najsvetije osobe. Otkriti „vlastitu melodiju“ i staviti je u kontekst vlastitog „smisla života“ je naporan put na koji Bog poziva sve ljude kako bi svatko na svoj način prema svojim sposobnostima kreirao najljepšu životnu melodiju – „vlastitu svetost“ koja je ukorijenjena u žrtvi Kristove svetosti, rekao je don Mihael.

Čestitajući miovcima petu godišnjicu djelovanja u Trogiru, don Mihael je zaželio svima da u zajednici mladih dožive iskustvo vjere slijedeći primjer Isusa Krista koji je svoj život bezuvjetno darovao/žrtvovao pomažući najpotrebnije i spašavajući svakog čovjeka.

Na svetoj misi su uz, domaće župljane i miovce, sudjelovali i uzvanici:zamjenik predsjednika središnjice HKZ-a MI iz Zagreba Mate Krajina, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik gradonačelnika Solina Ivica Rakušić, zapovjednik PP u Trogiru Marko Doljanin, miovci iz Solina i Komina.                                                                Poslije svete mise održana je godišnja skupština na kojoj je predsjednik Dominik Petar Čavka predstavio godišnji rad, te između ostaloga rekao: Mi u predsjedništvu smo ponosni što je većina miovaca aktivna i što dio svog slobodnog vremena provodi u radu naše zajednice vođeni ljubavlju prema Bogu i čovjeku.  Zadaća nam je preuzeti veću odgovornost u crkvenom i društvenom životu.  Neka naš rad bude na slavu Bogu i na dobrobit grada Trogira i Lijepe naše. Pokažimo i drugim mladima našega grada koliko smo sretni  i  privucimo ih Kristu koji je pravi Put, Istina i Život.

Svoju čestitku uputili su trogirskim miovcima dr. don Mihael Prović, Ante Sanader, Blaženko Boban, Ivica Rakušić, Jurica Ćopo, predsjednik MI-a iz Komina i Ante Stipčić, član Župnog pastoralnog vijeća. Mate Krajina je prenio pozdrave predsjednika HKZ „MI“ prof. dr. Bože Skoke, duhovnika vlč. Joze Marija Tolja, glavnog tajnika Denisa Bajsa i ostalih članova Predsjedništva. U prigodnoj riječi je istaknuo: „Ova miovska proslava događa se baš u predizbornoj kampanji, pa sam potaknut u tom stilu i nešto reći, ali o onoj vječitoj kampanji koja počinje od Edena i zove se: Kako spasiti dušu? U tom tisućljetnom kontinuitetu svoju ljekovitu kap, daje i zajednica MI – Trogir. Stoga, budite ponosni! Ljubite i dalje istom snagom Boga, Crkvu i Domovinu! Budite ustrajni u dobru, časni i vjerni, po potrebi vitezovi sve do križa. Čuvajte hijerarhijski ustroj Crkve i slobodu Domovine. Danas, 14. lipnja 2020. u Trogiru želim vam: Mir i radost, Nadu i ljubav, Pobjedu u borbi za vlastitu dušu, Vjernost Crkvi i vlastitoj obitelji. Nazočnim svećenicima zahvalnost što nam s ljubavlju i ustrajnošću posreduju svete tajne.  Dragi mladi prijatelji! Vi ste proljeće Crkve. Uđite ozbiljno u ljeto života, a potom u jesen života donesite obilan rod. Sretna vam peta obljetnica!“

Župnik i duhovnik miovaca don Vinko je na kraju zahvalio svima, a miovcima čestitao i poručio: Dragi mladi, svjedoci smo da u svijetu vlada opasna pandemija, puno opasnija od koronavirusa, a to je pandemija moralnih stranputica – od kojih već dugo šmrca i kašlje cijeli svijet a koju sije i širi zloduh sotona. Ne dopustite širenje te pandemije, zaustavite krizu morala i zarazu nemorala. Budućnost je u vašim rukama i u vašoj vjeri oslonjenoj na Boga.                                                    Bez Boga se ne može nikakva kriza rješavati, a uz njega i s njime može se naći izlaz iz svake krize i moralnog sloma čitavoga svijeta.                    Želim vam da u tome uspijete. Crkva u vas polaže velike nade, ona će vas na tom putu voditi i podržati. S tim mislima, dragi miovci, svima vama na čelu s predsjedništvom, čestitam naš zajednički peti rođendan i želim vam svima još bolji i aktivniji rad za Boga i Hrvatsku dragu! Neka vas i sve nas dobri Bog blagoslovi i Gospa, Kraljica Hrvata čuva i zagovorom svojim prati! 

Skupštini su nazočili poneki roditelji miovaca i članovi župnih vijeća. Na svetoj misi i skupštini pjevao je VIS Sv. Lovre iz Trogira, a program je na skupštini vodila Josipa Šćurla. (V. S.)

Foto: Jakov Teklić

Zanima nas Tvoje mišljenje!