Aktualno

EUROPSKA KONFERENCIJA: “FORMACIJA I PREVENCIJA – MOĆ KAO SLUŽENJE”

Započela Konferencija “Formacija i prevencija – moć kao služenje”

ZAGREB (IKA)

“Formacija i prevencija – moć kao služenje” tema je Druge europske konferencije koja je 19. rujna otvorena na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Cilj ove Konferencije je promišljanje o razumijevanju moći kao služenja u Katoličkoj Crkvi, načinima suočavanja sa zloupotrebom moći u Crkvi, kao i o načinima njegovanja duha autoriteta življenog u radosnom služenju. Važna zadaća Konferencije je i istaknuti važnost početne i trajne ljudske formacije klerika, redovnika i redovnica kako bi bili sposobniji u svojem radu slijediti primjer Isusa Krista te poruku Radosne vijesti.

Pozivu na konferenciju odazvao se i tajnik Kongregacije za kler zadužen za sjemeništa mons. Jorge Carlos Patron Wong: “Želio bih vam izraziti srdačnu zahvalnost za pažnju i predanost kojom pratite ovo osjetljivo pitanje nasilja nad maloljetnicima od strane klera, a što predstavlja jednu od većih rana naše novije crkvene povijesti. Promišljanja ponuđena na prvoj konferenciji, održanoj u Firenci prije dvije godine i ona koja će biti ponuđena ovih dana ne predstavljaju samo intelektualni doprinos ovoj temi, već pomažu da raste opća osjetljivost u susretu s ovom bolnom situacijom.”

Direktor Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana te Papinske komisije za zaštitu maloljetnika prof. dr. Hans Zollner u svom je pozdravu naglasio: “Posljednjih 35 godina Katolička Crkva javno se bavi problemima slučajeva zločina spolnog i drugih vrsta zlostavljanja od strane svećenika i drugih klerika. Već 35 godina borimo se protiv zla uglavnom u javnom obliku i morali smo puno naučiti u tih 35 godina, ako govorimo od početka krize u Kanadi i Sjedinjenim Državama.”

Gostima iz dvadesetak zemalja Europe obratio se i predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, istaknuvši kako se konferencija o formaciji i prevenciji održava u korist i zaštitu svih ranjivih osoba, od djece i mladih do odraslih. “Ona je ujedno znak osobite brige i zalaganja Crkve kako iskorijeniti, ozdraviti i spriječiti takva zlostavljanja”, poručio je nadbiskup Puljić.

S obzirom da je jedan od organizatora Hrvatsko katoličko sveučilište, sudionike Konferencije pozdravio je i njegov veliki kancelar, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić: “Isusova briga za najpotrebnije i njegova zaštita najslabijih jasno pokazuje na što su pozvani svi kršćani, posebno oni kojima se izravno povjerava služba u Crkvi, to jest briga za dio vjerničke zajednice.” Usto je nadodao: “Službenici Crkve, koji povjerenu im službu žive iz perspektive moći, to jest vladalački, klerikalistički i nasilnički, očito su zanemarili sakramentalnost Crkve i njezina poziva, to jest Kristovu prisutnost u Crkvi i Njegovu vidljivost koja traži suobličavanje Isusu Kristu, posebno onih koji u poslanju Crkve nastupaju u Kristovo ime”, upozorio je kardinal Bozanić.

Domaćin Konferencije je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić. On se osvrnuo na pojam moći, izražen u naslovu Konferencije i podsjetio: “Moć je zapravo izričaj egzistencije koji može usmjeriti prema pozitivnom ili negativnom, prema istini i laži, ispravnom ili pogrešnom. Danas je u našemu društvu, a često i u Crkvi, na djelu svojevrsna konfuzija jer suvremeni čovjek, a i mi u Crkvi, više nismo u stanju prepoznati pravi smisao moći što ima za posljedicu da smo izgubili moć nad vlastitom moći.”

Konferencija u Zagrebu svoje temelje ima u zaključcima Prve europske konferencije Formacija i prevencija koja je održana 2017. godine u Firenci, a na kojoj je bilo govora o brizi i pažnji usmjerenoj na dobrobit maloljetnih i ranjivih odraslih osoba koje su pretrpjele spolno zlostavljanje od strane članova Katoličke Crkve. U bogatom četverodnevnom programu Konferencije sudjeluju stručnjaci laici, biskupi, svećenici, redovnice i redovnici, rektori bogoslovija iz dvadesetak europskih zemalja.

Drugu europsku konferenciju zajednički organiziraju Hrvatska biskupska konferencija i Hrvatsko katoličko sveučilište, uz podršku Kongregacije za kler, Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana, Vijeća europskih biskupskih konferencija te znanstveno supokroviteljstvo Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i materijalnu podršku zaklada Renovabis i Kirche in Not.

Zanima nas Tvoje mišljenje!