Aktualno

“VLAK U SNIJEGU”: HODOČAŠĆE MLADIH- TRI SATA DODATNE POKORE (ILI DIVERZIJA?)!

Zagrebački željeznički kolodvor jutros – nešto prekrasno… Oko 7 sati stotine mladih ukrcavaju se na vlak prema Mariji Bistrici, zapravo Konjščini odakle dalje hodočaste pješice. Divna slika, ponosni smo.  Onda zovu djeca…stali negdje iza 8 blizu Podsuseda.  Pa dobro dođe, mislimo, malo pokore! Nažalost, taj nemili događaj uz rub hrvatske metropole trajao je  puna tri (3) sata. Tri sata slučajnosti je previše! Ovo nije normalno!Prije bi Gorska služba spasila češke turiste s Biokova. Ovo je, definitivno, sramota.

Tko će dati ostavku? Ili će neki biti promaknuti?

Hodočašće mladih u Mariju Bistricu

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove godine održat će se u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna pod geslom: „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe.“
Plakat MarijaBistrica

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove godine održat će se u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna pod geslom: „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe.“
Za mlade koji će u subotu, 10. rujna, krenuti iz Zagreba u Mariju Bistricu bit će organiziran poseban hodočasnički vlak s polaskom u 7.20 s Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Konjščini. Vlak će se zaustaviti na sljedećim postajama: Vrapče, Gajnice, Zaprešić i Zabok gdje će se priključiti skupine s većim brojem prijavljenih mladih. Za mlade Karlovačkog područja bit će organiziran prijevoz autobusima do Konjščine. Mladi iz različitih dijelova Nadbiskupije koji na druge načine stignu u Konjščinu okupit će se u 9.00 sati odakle će svi zajedno krenuti prema Mariji Bistrici.
Po dolasku u Mariju Bistricu mladi će sudjelovati u svetoj misi u bazilici Majke Božje Bistričke, a zatim će se u poslijepodnevnim satima okupiti u šatoru kod crkve na otvorenom gdje ih očekuje molitveni program uz svjedočanstvo prožeto pjesmama te mogućnošću  svete ispovijedi. Ove će godine svjedočanstvo i katehezu mladima održati gđa. Blanka Vlašić, a nakon svjedočanstva mladi će se susresti sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. U večernjim satima, zajedno s hodočasnicima grada Zagreba, slavit ćemo Put svjetla po bistričkoj kalvariji, a dan završava klanjanjem pred Presvetim u bazilici koje će se za sve zainteresirane nastaviti kroz cijelu noć. U nedjelju mladi sudjeluju u programu zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba, animiraju pobožnost križnog puta te sudjeluju na svečanoj svetoj misi.

Prijave i uplate
Zbog velikog broja mladih koji se očekuje na ovom hodočašću potrebno je da župe Uredu prijave točan broj mladih najkasnije do ponedjeljka, 5. rujna kako bismo se pobrinuli za smještaj koji će biti organiziran u školi, domu kulture i šatoru. Voditelji mladih su dužni ispuniti tablicu za prijavu i poslati je elektroničkom poštom u Ured za pastoral mladih (mladi@zg-nadbiskupija.hr). Cijena hodočašća po osobi iznosi 75 kuna (povratna karta za vlak, troškovi smještaja i doručka, majice za hodočasnike te 10 kuna donacije za Fond „Mladi za mlade“). Mladi se za hodočašće prijavljuju isključivo u svojim župama kod svojih svećenika ili animatora mladih. Donja dobna granica za sudjelovanje u hodočašću je 14 godina.
Pripremni sastanak za voditelje skupina
Pripremni sastanak za voditelje skupina iz svih župa održat će se u utorak, 6. rujna s početkom u 20 sati u prostorijama Ureda za pastoral mladih (Branjugova 1). Molimo sve voditelje da se odazovu na ovaj sastanak na kojemu će moći saznati sve informacije vezane uz hodočašće. Na tom će sastanku voditelji moći izvršiti i uplate za hodočašće.
Redari
Kao i svake godine do sada, postoji velika potreba za mladim volonterima i redarima koji će svim mladim hodočasnicima biti na pomoći, održavati red tijekom hodočasničkog pješačkog puta, procesije, u prostorijama za smještaj. Pozivamo stoga sve koji žele na taj način sudjelovati u hodočašću da ispune prijavnicu za redare. Napominjemo pritom da svi redari moraju biti prijavljeni i kao sudionici hodočašća u svojim župama.
Program hodočašća:

subota, 10. rujna
7.20 sati – polazak hodočasničkog vlaka s Glavnog kolodvora prema Konjščini
9.00 sati – hodočasnički put kreće iz Konjščine prema Mariji Bistrici
*po dolasku u Mariju Bistricu, sveta misa u bazilici Majke Božje Bistričke; nakon mise smještaj u školi, Domu kulture i šatoru
15.30 sati – početak programa
16.00 sati – kateheza (atletičarka Blanka Vlašić) i prilika za ispovijed
17.30 sati – susret Kardinala s mladima
18.30 sati – doček hodočasnika grada Zagreba
20.00 sati – služba svjetla
22.30 sati – početak cjelonoćnog klanjanja pred Presvetim

nedjelja, 11. rujna
9.00 sati – križni put
11.00 sati – ulazna procesija i misno slavlje s hodočasnicima iz Zagreba
14.00 sati – polazak prema Konjščini
16.15 sati – polazak hodočasničkog vlaka prema Zagrebu

Zanima nas Tvoje mišljenje!