Aktualno

Sebastian Kurz: Javne mise u Austriji od 15. svibnja

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na tiskovnoj agenciji u Beču u utorak 21. travnja priopćio je kako će se javno slavljenje misa u Austriji nastaviti od 15. svibnja.

Prema austrijskoj katoličkoj novinskoj agenciji Kathpress, čije navode prenosi CNA fr. Peter Schipka, generalni tajnik Austrijske biskupske konferencije, potvrdio je da će slavljenje liturgije opet biti javno od 15. svibnja.

Kurz je na tiskovnoj konferenciji rekao da će crkvene službe „prirodno“ i dalje biti podložne određenim ograničenjima. Crkve će se morati osigurati „da se pravilo o udaljenosti poštuje svugdje“. Kurz koji je katolik u utorak 21. travnja objavio je i vijest na Twitteru. „Dobro je što možemo ići putem ponovnog otvaranja, a na kraju tunela je i svjetlo za ekonomski razvoj naše zemlje“, objavio je. „Naš je moto za sljedeću fazu jasan: što je moguće više slobode i onoliko ograničenja koliko je potrebno“, piše.

Na web stranici Federalne kancelarije Austrije piše kako će crkvene službe biti dopuštene „pod određenim uvjetima i sigurnosnim propisima radi zaštite zdravlja“. Osim toga u izjavi piše kako će ministrica obrazovanja i kulturnih pitanja zemlje Susanne Raab uz savjete vjerskih zajednica 23. travnja objaviti više detalja.

„Uskoro ćemo moći slaviti euharistiju zajedno s velikom radošću i odgovornošću“, objavio je bečki nadbiskup kard. Christoph Schönborn na Twitteru. „Vjera treba oboje: zajedničko slavljenje i osobni odnos s Bogom. Odatle potječe kršćanstvo. Zajednica Crkve nešto je bitno drugačije od kluba ili grupe prijatelja“, dodao je kardinal.

Austrija, koja ima 8,9 milijuna stanovnika, bila je jedna od prvih europskih zemalja koja je ušla u karantenu. Prva dva slučaja koronavirusa potvrđena su 25. veljače. Od 16. ožujka nadalje, Austrijancima je bilo naređeno da ne napuštaju svoje domove bez nužnog razloga ili odlaska u kupovinu.

Prema Centru za koronavirus Sveučilišta John Hopkins gotovo 15 000 ljudi zarazilo se virusom COVID-19 u Austriji, a 491 osoba je umrla do 21. travnja.

T.M.I., KT

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/svijet/javne-mise-u-austriji-od-15-svibnja/15301

Zanima nas Tvoje mišljenje!