Aktualno

ŠTO ĆE BITI SUTRA? KAD JE POLITIČKA TRGOVINA U PITANJU U HRVATSKOJ JE SVE MOGUĆE!

Čitajte: www.nedjelja.ba

Na svome “Facebook” profilu župnik u Kočerinu kraj Širokoga brijega, fra Mario Knezović, osvrnuo se na izbore u Republici Hrvatskoj. Potrudio se zbrojiti i analizirati prispjele podatke te je donio deset zaključaka…

Piše: Fra Mario Knezović

1. Najviše mandata uvjerljivo će imati HDZ s partnerima – u brojkama 66 (volio bih da nisu šifre dvije šestice!). Teško se može govoriti o pobjedi na izborima kad je na njih, nažalost, izišlo samo 46,9% biračkoga tijela. Za pravu pobjedu bi trebalo biti izlaznost više od  50%. Međutim, čestitam na osvajanju najviše mandata. Tako će HDZ moći komotno vladati državom s oko 14% potpore ukupnoga biračkoga tijela. Sad su ukupno dobili 600 103 glasova. Dobili su znatno manje od prethodna dva izborna ciklusa (2015. i 2016). To je blagodat ili nuspojava demokracije, ovisno kako gledamo na to. Igra je takva! Birači HDZ su izišli na izbore, a mnogi drugi ostali doma.

2. Budući da živim u BiH važno je istaknuti da je upravu onaj „moj“ kalkulator odlučio da stranka koja je osvojila 63% glasova dobije sva tri mandata. Bez obzira što je kao osoba najviše glasova od svih dobio Željko Glasnović (4 400). Sustav zbrajanja po D’Hondtu je kazao da ostali glasovi, njih 35%, idu u koš za smeće. Čestitam Glasnoviću (20%), te Mostu (11%) na polučenom rezultatu i čestitam onima koji su kao trojac ušli u Sabor.

3. Most će, gledano iz domoljubno-kršćanske perspektive, imati najkvalitetnije zastupnike u Saboru. Njihovih osam mandata su jamstvo da će se otvarati prave teme i da će imati netko pravu riječ uputiti i u ime hrvatske „manjine“ u samoj RH, te osobito Hrvata diljem svijeta.

4. Domovinski pokret također saborske klupe ispunja dobrim kandidatima. Raduje da su kod njih neki preferencijama pretekli one koji su na listama bili pri vrhu. Njihov i Mostov uspjeh je i u tome što se HDZ morao uozbiljiti i na listama ostaviti i one koji se Plenkoviću ne sviđaju.

5. Dobro je da je ovakav SDP sa svojim koalicijskim kuplerajem doživio poraz. Otužni Bernardić još uvijek nije shvatio da mu nikako Tito ne može i ne smije biti prvi izbor. Toliko su imali loše kandidate da se čak ni stare „partizanke“ nisu napalile i motivirale izići na izbore. Tu im nije pomoglo ni strašenjem kako će Hercegovci opet odlučiti umjesto njih.

6. Stranka MožemoPametnoStranka s Imenom i prezimenom su samo ušli u misaoni i glasački prostor devastiranoga SDP-a i njihovih partnera i samo su pokupili ono što su ovi po putu izgubili. Skupili su političke mrvice s gospodareva stola ljevice. Neka su!

7. Nije nevažna stvar ni činjenica što je Zoran Milanović sebe razotkrio nakon izbora za predsjednika i mnogi su vjerojatno rekli pa neće nas valjda njegovi voditi kao on. Veliku štetu je Milanović nanio svojoj bivšoj stranci (neka je!), a veliku ili kapitalnu korist je donio HDZ-u.

8. Što će biti sutra? Kad je politička tema i trgovina u pitanju u Hrvatskoj je sve moguće. Ako će slijediti svoje birače HDZ bi trebao iskoračiti iz zagrljaja manjina i lijevih žetončića. No, nisam u to siguran. Osjećaj mi kaže kako će Plenković pokušati stvoriti većinu bez Domovinskoga pokreta i Mosta (i oni ne žele) a pristati uz „omiljeni“ HNS, Pametno i poneke prebjege iz Restarta itd. No, volio bih da me demantiraju svojim postupcima. Iznenadite nas vi iz HDZ-a i čestitati ću vam to!

9. Svakako bi, što je na temelju volje birača vidljivo, trebao biti trenutak da se okupi jedna iskreno domoljubna platforma koja bi po broju osvojenih mandata mogla izvršiti i Ustavne, pravosudne, izborne i gospodarske reforme. Bojim se da druge prilike neće biti.

10. Neka Božji blagoslov prati izabrane narodne zastupnike i neka nas sve iznenade kako će raditi za opće dobro, pravednost i raditi na promicanju vrednota koje korijenski pripadaju Hrvatima s kršćanskim identitetom. Bože čuvaj Hrvatsku i naš narod u BiH.

Zanima nas Tvoje mišljenje!